Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 06 грудня 2023, питання №98307

Виплата загиблим родичам воїна

Доброго дня. Підскажіть будь ласка чи маю я право на виплати за загиблого на війні батька. Він неодружений вдруге, дітей крім мене немає. Є тільки його мати. Мені 30 років, виховую дитину до року, мати одиначка.

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 16-1. Особи, які мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги

    1. У випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    На жаль, Ви не маєте на це права. Закон таку підставу не передбачив.

    Згідно ст. 16-1 ЗУ Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    "У випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анна Довженко Клієнт 5 місяців тому

      А моя мати, має право? Вона в другий раз заміж невиходила?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Має право законна дружина


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України