Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 07 декабря 2023, вопрос №98326 500₴

Питання по судовій справі.

В розділі "Сторони у справі", присутня особа "потерпілий", хоча в дтп цієї особи не було.
Також питання про самий виклик до суду

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви маєте право подати заяву на ознайомлення з матеріалами справи. Про виклик до суду вас повинні повідомити. Але якщо ви вже моніторити це у реєстрі. Це дуже Добре.

    Якщо цієї особи не було треба писати заперечення, залучати свідків.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю.

    Так, цікавий момент. Можливо помічник судді щось сплутав, заносячи інформацію до ЄРСР. Раджу цей момент уточнити безпосередньо у помічника судді. Якщо Ви перебуваєте в тому місті, де суд, це зробити взагалі безпроблемно.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Що Ви маєте на увазі, коли зтверджуєте, що потерпілого не було?

    Потерпілий визначається постановою слідчого в ході досудового розслідування.

    Тому рекомендую Вам звернутись з таким питанням до особи, яка по цій справі виконувала обов'язки слідчого. Або до судді.

    Загальний порядок визнання потерпілого дивіться нижче.

    Потерпілим кримінальному провадженні, зазвичай, може бути:

    1. фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди;
    2. юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
    3. адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди (частина перша статті 55 КПК України);
    4. особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого (частина третя статті 55 КПК України).

    Кримінальний процесуальний кодекс не містить вимог щодо форми та змісту заяви про залучення до провадження як потерпілого. Тому така заява оформляється виходячи із загальних вимог, які передбачені статтею 5 Закону України «Про звернення громадян» щодо складення звернень (заяв). Тобто заява має містити дані про потерпілого (фізичну чи юридичну особу), кримінальне провадження, до якого вона має бути залучена, зазначення і обґрунтування підстав для набуття статусу потерпілого, чітко висловлене клопотання про залучення її до кримінального провадження як потерпілого, а також повинна бути підписаною заявником (заявниками).

    1. У справі про незакінчений злочин особа визнається потерпілим за умови фактичного заподіяння їй моральної, фізичної або майнової шкоди (пункт 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 02 липня 2004 року № 13 "Про практику застосування судами законодавства, яким передбачені права потерпілих від злочинів").
    2. Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою (частина сьома статті 55 КПК України) .

    Згода має бути оформлена в письмовому вигляді і містити ті ж фактичні дані, що і заява про залучення особи до провадження як потерпілого. Строк отримання згоди на визнання особи потерпілою законом не встановлений, тому вона мас бути отримана протягом розумного строку.

    Потерпілим не може бути особа, якій моральна шкода завдана як представнику юридичної особи чи певної частини суспільства (частина четверта статті 55 КПК України).

    Не можуть бути визнані потерпілими особи, які постраждали від злочину, вчиненого ними ж; водночас, оскільки закон не пов'язує позбавлення особи статусу потерпілого з неправомірністю її поведінки, суди мають визнавати особу потерпілим й у випадках, коли вчинення щодо неї злочину спровоковано її діями. При цьому неправомірність поведінки потерпілого може бути врахована при кваліфікації дій обвинуваченого або призначенні йому покарання (пункт 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 02 липня 2004 року № 13 "Про практику застосування судами законодавства, яким передбачені права потерпілих від злочинів").

    За наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій статті 55 КПК України, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді у порядку передбаченому глави 26 КПК України.

    Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Процесуальний статус потерпілого особа може також отримати і в суді. Його права та обов'язки при тому чітко визначені в законі:

    1. бути завчасно поінформованим про час і місце судового розгляду;
    2. брати участь у судовому провадженні;
    3. брати участь у безпосередній перевірці доказів;
    4. підтримувати обвинувачення в суді у випадку відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення;
    5. висловлювати свою думку під час вирішення питання про призначення покарання обвинуваченому, а також висловлювати свою думку при вирішенні питання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру;
    6. знайомитися з судовими рішеннями, журналом судового засідання і технічним записом кримінального провадження в суді;
    7. оскаржувати судові рішення в порядку, передбаченому КПК України

    Потерпілий зобов’язаний:

    1. прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття - завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття;
    2. не перешкоджати встановленню обставин вчинення кримінального правопорушення;
    3. не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які стали йому відомі у зв’язку з участю у кримінальному провадженні і які становлять охоронювану законом таємницю (стаття 57 КПК України

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЮРІЙ! Про яку категорію провадження йде мова?! - Адміністративний штраф за ДТП по правилам КУпАП чи кримінальна справа?!

    Останнім часом поліція досить часто вдається до схем з фейковими потерпілими. Мета - створити запасну можливість оскаржити постанову про закриття провадження у справі в апеляційному суді, права на що позбавлена сторона, яка склала протокол про адмін.правопорушення.

    Ви маєте право знайомитися з матеріалами справи. Подавати свої зауваження до наданих поліцією доказів, особливо, якщо їх не було під час складення протоколу і вони з"явилися заочно вже пізніше.

    До протоколу має бути додана схема ДТП, на якій має бути Ваш підпис. Якщо на схемі немає серед учасників - Потерпілого, то його залучення в такому статусі є неправомірним. Про це треба мотивовано повідомити суддю.

    В будь-якому разі для надання чіткої відповіді та правової допомоги Вам - обмаль інформації.

    Якщо уточните суть, то зможемо Вам допомогти більш якісно.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України