Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 08 декабря 2023, вопрос №98415 240₴

примусова вакцинація від сімейного лікаря

Чи має право сімейний лікарь вимагати від пацієнта робити вакцинацію від АКДС?Пацієнту 29,не вакцинувався після 20

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Не має права. Право відмови від щеплення передбачене Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

    Стаття 12 даного Закону визначає, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за ЇХ ЗГОДОЮ після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.

    Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

    Якщо Ви відмовляється від профілактичного щеплення, лікар повинен:

    • пояснити, як вплине на здоров’я відмова від щеплення
    • вимагати від Вас письмового підтвердження відмови

    АЛЕ змушувати Вас зробити щеплення сімейний лікар немає права!

    Згідно пункту 17 Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень факт відмови від щеплень з позначкою про те, що медичним працівником надані роз’яснення про наслідки такої відмови, оформлюється за формою № 063-2/о, підписується як громадянином, так і медичним працівником.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Лана!

    Відмова від вакцинації передбачена в українському законодавстві. Право відмови від щеплення передбачене Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-­III (далі — Закон № 1645-ІІІ).

    Стаття 12 цього закону визначає, що медпрацівники, які проводять щеплення, зобов’язані надати об’єктивну інформацію про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.

    Пацієнти повинні знати, що не всі щеплення, внесені до Календаря щеплень, є обов’язковими. Так, профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу обов'язкові і включені до Календаря щеплень. Решта щеплень, зокрема від гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи і паротиту, — додаткові.

    Пацієнт повинен дати згоду на проведення профілактичної вакцинації. Залежно від віку пацієнта рішення про згоду на вакцинацію надають:

    дієздатні повнолітні особи самостійно

    батьки або сам претендент на щеплення віком від 15 до 18 років

    батьки за осіб, які не досягли 14-річного віку

    Якщо пацієнт відмовляється від профілактичного щеплення, лікар має:

    пояснити, як вплине на здоров’я відмова від щеплення

    вимагати від пацієнта письмового підтвердження відмови, якщо пацієнт і після роз'яснення не змінив своє рішення. Лише письмово оформлена заява може бути доказом такої відмови

    оформити відмову письмовим актом та засвідчути його правдивість підписами двох свідків, якщо отримати письмову відмову неможливо

    заповнити інформовану згоду на щеплення

    Медпрацівник повинен вносити до відповідних медичних форм відомості про профілактичні щеплення, випадки поствакцинальних ускладнень, відмову від профілактичних щеплень (ст. 12 Закону № 1645-ІІІ). Тому факт відмови від щеплення з позначкою про те, що медичний працівник роз’яснив можливі негативні такої відмови, вносять до форми № 063-­2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики».

    NB! Форму № 063­-2/о обов’язково заповнюють на кожного пацієнта, котрий підлягає щепленню чи туберкулінодіагностиці, незалежно від місця його проживання.

    Документ підписує і пацієнт, і медпрацівник (п. 17 Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595):

    Згода на проведення щеплення або туберкулінодіагностики для профілактики:

    ___

    (чого саме)

    Даю згоду на проведення щеплення

    ___

    (дата) (підпис)

    Не даю згоди на проведення щеплення (чому саме)

    ___

    (дата) (підпис)

    Заповнена форма 063­-2/о є підтвердженням того, що пацієнт, його батьки чи законні представники були поінформовані про:

    процедури щеплення чи туберкулінодіагностики

    можливі ускладнення від цих маніпуляцій

    препарат, яким проводиться маніпуляція

    Лікар чи медична сестра повинні пам’ятати, що правильно оформлений документ допоможе захиститись від неоґрунтованих звинувачень на свою адресу в разі виникнення проблем зі здоров’ям, пов’язаних з відмовою від проведення профілактичних щеплень. Лише письмово оформлена відмова від вакцинації може стати доказом з юридичної точки зору.

    В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

    Але є ще кілька інфекцій, від яких можна вакцинуватися в Україні. Серед них:

    • ротавірусна інфекція,
    • пневмококова інфекція,
    • менінгококова інфекція,
    • вітряна віспа (вітрянка),
    • гепатит А,
    • вірус папіломи людини,
    • грип.

    Ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011). Зробити їх можна власним коштом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лана Клиент 4 месяца назад

      якщо лікар відмовляється від АКДС,його мають право не допустити до роботи?

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пані ЛАНО! Питання вакцинації врегульовано статтею 27 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", Наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів".

    Право на відмову від щеплення надане статтею 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

    Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли п'ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Особам віком від п'ятнадцяти до вісімнадцяти років чи визнаним судом обмежено дієздатними профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації та за згодою об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників цих осіб. Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

    ОТЖЕ, ні сімейний лікар, ні будь-хто інший не має права вимагати пройти вакцинацію, окрім обов"язкової вакцинації робітників окремих професій, допуск до яких неможливий без обов"язкової вакцинації. І то, змусити робити вакцинацію ніхто не може. Лише не допустити до професії.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Лана Клиент 4 месяца назад

      якщо лікар відмовляється від АКДС,його мають право не допустити до роботи?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Нажаль так, мають право.

        Частина 2 статті 12 згадуваного мною Закону

        Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, лікар не має право забов'язувати на щеплення, лікар має право запропонувати , пацієнт має право погодитися або відмовитися.

    Якщо особа та відмовляються від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

    Відомості про профілактичні щеплення, поствакцинальні ускладнення та про відмову від обов'язкових профілактичних щеплень підлягають статистичному обліку і вносяться до відповідних медичних документів. Медичні протипоказання, порядок проведення профілактичних щеплень та реєстрації поствакцинальних ускладнень встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я

    • Лана Клиент 4 месяца назад

      якщо лікар відмовляється від АКДС,його мають право не допустити до роботи?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Все залежить від вашого роботодавця, інструкцій з відділу кадрів. Якщо вас не будуть допускати до роботи, вимагайте письмовий наказ з законним обґрунтуванням такого не допуску. Після чого ви можете оскаржити його в суді. Але нажаль судова практика не втішна на рахунок щеплень, суд становить інтерес населення в першу чергу ніж вашу особисту позицію.

        Тому думаю Якщо ви лікар, з легкістю вирішите дане питання, з внесення щеплення у картку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України