Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 декабря 2023, вопрос №98517 400₴

Какая грозит ответственность за неявку по повестке и отказ от медкомисии ?

При попытке нелегально перейти границу ночью я был задержан погран службой, после чего они передали меня в местный военкомат в одесской области. И пообещали что утром отпустят. На утро я отказался проходить медкомисию так как проходил альтернативную службу с 2019 - 2022 и не желаю воевать. Сказал что пройду медкомисию по месту прописки, что указал в заялении военкому. Мне выписали повестку в военкомат в котором я нахожусь на учете. После чего отвезли в местный полицейский участок где я тоже написал заявление что и как было и почему отказываюсь. И меня отпустили домой. Документов и копий моего дела мне не дали. Только повестка.

1 вопрос : Какая грозит ответственность за неявку по повестке ? ( Повестка обычная, просто явится в военкомат )
2 вопрос : Как понять , открыли ли на меня дело за нежелание проходить медкомисию и по какой статье ?
3 вопрос : На каком основании пограничники отвезли меня ночью в военкомат ? Время было около 12 ночи.

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю, Дмитро!

    1 вопрос : Какая грозит ответственность за неявку по повестке ? ( Повестка обычная, просто явится в военкомат )

    Виключно адміністративна відповідальність та штраф від 3400 до 5100 грн. Загалом Ви правильно зробили, що відмовились від проходження ВЛК не за місцем перебування на обліку. Якби пройшли - з високою долею ймовірності вже були б у навчальному центрі.

    КОДЕКС УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ:

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    2 вопрос : Как понять , открыли ли на меня дело за нежелание проходить медкомисию и по какой статье ?

    Теоретично відмова від проходження медичного огляду ВЛК може бути покарано за тою ж статтею 210-1 КУпАП. Мова йде про той самий штраф 3400-5100 грн. Якщо це станеться, Ви маєте дізнатись по отриманій на місце проживання протоколу та постанові ТЦК та СП.

    3 вопрос : На каком основании пограничники отвезли меня ночью в военкомат ? Время было около 12 ночи.

    Дане питання я б зараз не розглядав, оскільки все таки їми було попереджено вчинення Вами адміністративного правопорушення. До речі, чи складено протокол за статтею 204-1 КУпАП (незаконний перетин кордону)?

    Згодний, що прикордонники не наділені повноваженням доставляти до приміщень ТЦК, на відміну від Нацполіції, але все таки, повторюсь, дане питання зараз вже не відіграє подального значення.

    У Вашій ситуації вірним був алгоритм відмови, оскільки Ви могли бути мобілізовані.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня притягнути до відповідальності вас можуть лише у вашій присутності протягом двох місяців з моменту неявки. Поважна причина неявки за повісткою лікарняний, тому рекомендую в день явки до ТЦК звернутися до лікарні. Якщо накладуть штраф ви це зможете побачити в дії, розділ виконавчі провадження.

    Вас не мали право примусово доставляти до ТЦК.

    Відповідальність за нез’явлення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки

    ◇ За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію винна особа може бути пртягнута до адміністративної відповідальності відповідно до статті 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

    Національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу").

    ◇ За ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України.

    ◇ Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Дмитро!

    1 вопрос : Какая грозит ответственность за неявку по повестке ? ( Повестка обычная, просто явится в военкомат ).

    За неявку по повістці Вам загрожує лише адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП.

    "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    В той самий час, якщо привід для неявки за повісткою буде поважним (наприклад, хвороба + лікарняний або лікування на стаціонарі), то жодної відповідальності взагалі не буде.

    При тому у разі захворювання або іншої поважної причини для неявки важливо повідомити про це ТЦК замовним листом з описом вкладення з додаванням підтверджувального документу, надісланим Укрпоштою.

    2 вопрос : Как понять , открыли ли на меня дело за нежелание проходить медкомисию и по какой статье ?

    По суті в такому випадку відкриття кримінальної справи малоімовірне, якщо взагалі можливе. Перевірити це можна двома способами:

    перший - це, якщо є знайомі в системі правоохоронних органів, і є можливість перевірити існування відомостей про Вас в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

    Другий - зробити адвокатський запит до відповідного Департаменту поліції.

    3 вопрос : На каком основании пограничники отвезли меня ночью в военкомат ? Время было около 12 ночи.

    Відповісти на це нескладно. Прикордонники просто скористалися ситуацією, що сталися з Вами у зв'язку зі спробою незаконного кордону та відвезли Вас до ТЦК. Могло бути гірше. Тобто повинні були скласти протокол про незаконний перетин кордону, бо є ознаки статті 204-1 КУПаП - незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України.

    Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

    Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї етапі, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Чинність цієї статті не поширюється на випадки повернення в Україну без встановлених документів громадян України, які стали жертвами злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, а також на випадки прибуття в Україну іноземців чи осіб без громадянства з метою отримання притулку або набуття статусу біженця, якщо вони в установлений законом термін звернулися до відповідних органів державної влади щодо надання їм притулку чи статусу біженця.

    (Доповнено статтею 204і згідно із Законом України від 18.01.200! р. № 2247-ІІІ; із змінами, внесеними згідно із законами України від 18.05.2004 р. № 1723-ІУ, від 05.04.2011 р. № 3186-УІ)".

    Тому, можливо це був найкращій для Вас вихід із ситуації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Dmytro Клиент 9 месяцев назад

    Да, пограничники составили протокол. Но военком вроде говорил что меня по 336 статье накажут, имел ли он на это право, может ли это быть правдой ?

    • Корнійчук Євген Іванович

      таких випадках буде наставати адміністративна відповідальність, передбачена статтею 204-1 КУпАП: незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України. За вчинення цього адміністративного правопорушення передбачено штраф у розмірі від 3 400 до 8 500 гривень або адміністративний арешт.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Дмитро! Воєнком точно намагається ввести Вас в оману або просто залякати, бо ніякої 336-ої тут навіть близько немає. Що стосується 204-1, то закінчеться це просто штрафом.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Дмитро!

      Стаття 336 передбачає кримінальну відповідальність лише для осіб, які пройшли ВЛК та не з'явилися для відправки до військової частини. Тому вона у даній ситуації застосовано бути не може від слова зовсім. Це просто психологічний тиск на Вас, а тому можете на це не зважати.

      Тому відповідаю на Ваше питання - ні, це не правда!

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    1 вопрос : Какая грозит ответственность за неявку по повестке ? ( Повестка обычная, просто явится в военкомат )

    За неявку без поважної причини по звичайним повісткам, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу 3400-5100 грн.

    За неявку по повістці на відправку - передбачена кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ.

    Без виненесення постанови керівником ТЦК про притягнення до відповідальності - штраф сплачувати не потрібно.

    Сам процес накладення штрафу виглядає так:

    1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити Вас про місце та час розгляду справи.

    2. Потім проходить сам розгляд справи за Вашої присутності.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Якщо військовозобов’язаного не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення.При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    Крім того, якщо протягом 2х місяців не буде розпочато розгляд справи - Вас вже не зможуть притягнути до адміністративної відповідальності.

    2 вопрос : Как понять , открыли ли на меня дело за нежелание проходить медкомисию и по какой статье ?

    Дану інформацію Ви можете знайти в ЄДИНОМУ РЕЄСТРІ ДОСУДОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ https://erdr.gp.gov.ua/erdr/erdr.web.system.LoginP...

    3 вопрос : На каком основании пограничники отвезли меня ночью в военкомат ? Время было около 12 ночи.

    Прикордонники перевищили свої повноваження.

    Но военком вроде говорил что меня по 336 статье накажут, имел ли он на это право, может ли это быть правдой ?

    За Ваше правопорушення передбачена адміністративна відповідальність, якщо представники ТЦК звернуться до поліції із заявою про притягнення Вас до кримінальної відповідальності - Вам обов'язково потрібно заручитися підтримкою місцевого адвоката.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав
    16.8%
    Турчин Ярослав 9 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, ДМИТРИЙ! До прохождения медкомиссии и получения боевой повестки (мобилизационного распоряжения) - максимально, что Вам грозит это административные штрафы по статьям 210, 210-1 КУпАП и включение в незаконную базу МВД по розыску так называемых "уклонистов", т.к. существование такой базы не предусматривает ни один закон или подзаконный акт, включая приказы МВД. Думаю после войны кому-то в МВД придется сесть в тюрьму за санкционирование включения в программный комплекс ЕИС МВД не предусмотренных возможностей, разделов, данных и т.д. Хотя, как обычно могут списать на погибшее в начале года в вертолёте руководство МВД.

    Кроме того, за попытку незаконного пересечения границы, у Вас может быть ответственность по ст. 204-1 КУпАП.

    А так, знаете... никто никого в окоп связанного и с примотанным скотчем автоматом не тащит. Просто одних ломают (психологически, физически, морально, финансово еще как-то), а других - нет. В любом случае, военнослужащим является лицо, принявшее присягу (ст. 1 Закона Украины "О воинской повинности и воинской службе"). Присягу под принуждением принять невозможно. Так что служить, рисковать жизнью или нет - это личное дело каждого. При этом право на жизнь и ее защиту гарантировано как Конституцией, так и международным правом, тк. статья о воинском "обов"язке" не одна в Конституции и не имеет приоритетное значение над другими статьями, особенно раздела I.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Токмач Галина Миколаївна
    16.3%

    Вітаю!

    За неявку по повістці Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 210-1 КУпАП (штраф 3400-5100 грн). Крім того, Національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу"). Тому раджу Вам звернути увагу на підстави для відстрочки, наведені в ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Якщо у Вас є хоча би одна, то потрібно подати або направити поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення на ім'я начальника ТЦКСП (військкомату) письмову заяву про внесення відповідних відомостей до Реєстру та надання Вам відстрочки від мобілізації.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    10. Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:

    прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі - відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

    3. Призовники і військовозобов’язані за порушення встановлених пунктами 1 і 2 цього додатка, а також за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, умисне псування військово-облікових документів чи втрату їх з необережності, неявку за викликом до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) без поважних причин, за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я (після тривалого лікування хвороби та (або) хвороби, яка спричинила часткову (повну) втрату працездатності), адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади притягуються до адміністративної відповідальності у порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    Окремого нормативно-правового акту, який би регулював вручення повісток під час воєнного стану в Україні немає, але діє Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100) (далі – Постанова №352 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...).

    Відповідно до Постанови №352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів обласних та районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП).

    У цій постанові та Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу» немає пункту, де б перелічувалися види повісток. Однак на підставі документів, які зараз видають і які можна об’єднати загальним терміном «повістка» (приписів з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), можна визначити чотири їх види:

    • повістка для уточнення облікових даних. Призовник повинен з’явитися до ТЦК та СП, щоб актуалізувати персональні дані, зокрема щодо місцеперебування, стану здоров’я, складу сім’ї, місця роботи чи навчання тощо;
    • повістка для медкомісії. Особа має зробити медичне обстеження ВЛК (військово-лікарською комісією), після якої отримати висновок щодо придатності до військової служби;
    • повістка про призов на військову службу в ЗСУ. Мова про проходження строкової служби;
    • повістка про прибуття на призовний пункт. Вручають після проходження медичної комісії придатному до служби призовнику. Її ще називають «мобілізаційним розпорядженням», «бойовою повісткою», «повісткою на відправку».

    Законодавчих вимог щодо місця вручення повісток немає. Тому дати її можуть будь-де: на блокпостах, на робочому місці, у громадських закладах, у будинках тощо.

    Повістки уповноважені вручати:

    • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • представники органів місцевого самоврядування;
    • керівники закладів освіти;
    • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
    • управителі багатоквартирних будинків, власники будинків.

    До вручення повістки уповноважений має встановити особу на підставі документів (при цьому не всі особи мають право вимагати у вас документи – якщо стисло, це можуть зробити представники поліції та особи, визначені комендантом, зокрема працівники ТЦК та СП).

    На час воєнного стану громадяни зобов’язані мати при собі український паспорт. Його потрібно пред’явити представникам ТЦК та СП на вимогу, щоб підтвердити особу отримувача повістки. Якщо при собі документів не буде, громадянина(-ку), ймовірно, доправлять до відділку поліції.

    Після отримання повістки важливо не панікувати, а уважно, перед тим як ставити свій підпис про її одержання, ознайомитись із текстом повістки, щоб пересвідчитись у правильності її складення.

    У повістці мають бути вказані:

    • ПІБ та адреса місця проживання призовника;
    • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу);
    • перелік документів, які треба мати із собою;
    • обов’язки призваного на строкову службу (для громадян, призваних на строкову військову службу);
    • до якого виду (роду) військ (сил) та до якої військової команди зараховано (для громадян, призваних на строкову військову службу);
    • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
    • назва органу, печатка, підпис, ПІБ керівника ТЦК та СП;

    Переглянути шаблон повістки можна в додатку №5, додатку 18, додатку 21 Постанови №352. На практиці документи можуть дещо різнитися за формою та змістом, залежно від того, який територіальний центр їх видає. Навіть у межах області формулювання в повістках від міського та районного ТЦК та СП будуть різнитися.

    Якщо повістка невірно заповнена, не варто її підписувати. Перед підписом варто зазначити, що вона складена з порушеннями. Зауваження можна робити усно. Окремого поля для цього у повістці немає, проте можна зробити напис на вільному місці, поставивши дату і підпис. Тільки після вказання на всі недоліки можна ставити підпис.

    Варто зауважити, вписувати інформацію в повістку при особі – протиправно. Усе має бути заповнено та підписано у військкоматі до вручення.

    Якщо уповноважена особа заповнює порожній бланк з підписом і печаткою керівника територіального центру, можна фіксувати такі дії (на відео, викликати юриста), а потім оскаржити їх через складання відмови від повістки.

    Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатися, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр. У загальному через два-три дні після вручення. При цьому необхідно мати з собою документи, що вказано у повістці.

    Виклик повісткою до ТЦК та СП не свідчить, що громадянина (-ку) автоматично мобілізують до війська. Найчастіше мова про уточнення даних чи проходження військово-лікарської комісії, щоб з’ясувати придатність до служби. Тільки після цього ухвалюють рішення, куди особу скерувати.

    Варто також знати, що вас не мають право доставляти до ТЦК та СП силоміць. Якщо вас намагаються затримати або доправити кудись примусово, варто викликати поліцію, навіть якщо представників ТЦК та СП уже супроводжують правоохоронці.

    ПЕРЕЛІК поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного чи резервіста для призову на збори (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/673-2010-%D0%B...):

    Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного чи резервіста для призову на збори в пункт і в строк, установлені керівником відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Центрального управління або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), які підтверджені відповідними документами (довідками), визнаються:

    смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

    хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

    здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

    потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

    складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

    Що буде, якщо відмовитись від одержання повістки?

    Якщо документ заповнено з помилками (неправильно вказали ПІБ або прізвище керівника територіального центру тощо), громадянин (-ка) може відмовитися від повістки, краще – у присутності кількох свідків.

    У такому разі варто ввічливо про це зауважити, тоді уповноважені складають акт про відмову від одержання повістки з підписом особи, свідків та уповноваженого і передають його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, також можуть скерувати до правоохоронних органів, де встановлюватимуть усі обставини та підстави відмови. Свідки потрібні для того, щоб за потреби підтвердити обставини стосовно відмови призовника від одержання повістки.

    Якщо є акт відмови – з’ясовуватимуть всі обставини. Визначатимуть чи справді були порушення у порядку вручення чи у самій повістці (помилки, заповнювали "на ходу"), чи є докази, що підтверджують це (свідки, відео). Серед ризиків – фактично це підвищена увага до такої особи, прискіпливе ставлення, обов’язок з’явитися до ТЦК та СП і надати пояснення щодо ситуації. Нікому не подобається, коли вказують на помилки чи порушення.

    Чи йти до ТЦК та СП, якщо призовник не ставив підпис у повістці?

    Непоодинокі випадки, коли повістку вручили, проте призовник за неї не розписувався. Або прийшли за адресою проживання потенційного мобілізованого, а його не було вдома, і повістку отримала дружина, батьки або взагалі сусідка по під’їзду.

    У цьому випадку важливим є факт обов’язкового особистого вручення повістки і із підписом того, хто її одержує. Тобто у разі відсутності повідомлення (повістки), обов’язку з`явитися до ТЦК та СП не виникає.

    Телефонна розмова також не є належним способом повідомлення військовозобов’язаного і такий порядок не передбачений законодавством. Відповідно ви не зобов’язані робити те, що не передбачено законом, навіть не зважаючи на дію режиму воєнного стану в країні.

    Що робити, якщо одержав повістку, а у наявності «білий квиток»?

    «Білим» називають військовий квиток, у якому особу визначають непридатною або обмежено придатною до служби. Навіть ті, хто непридатний до служби, повинні прибути до ТЦК та СП. Там вони повинні надати відповідне посвідчення про те, що вони виключені з військового обліку, або надати документи, що підтверджують виключення з обліку, задля уникнення додаткових запитань.

    Буває так, що інколи за станом здоров’я особа є непридатною до служби взагалі, але є особи, котрі непридатні до служби у мирний час і, водночас, обмежено придатні у воєнний час. Це означає, що військовослужбовець може виконувати штабну чи тилову роботу, служити у штабах, комісаріатах, однак не може бути в зоні активних бойових дій. Чим такий громадянин (-ка) може займатися, вже буде вирішуватися за місцем розташування, але з урахуванням військової спеціальності (посади) та індивідуальних протипоказань згідно з заключенням лікарської комісії.

    Що робити, якщо близькі родичі потребують вашого постійного догляду?

    Якщо ж у потенційно мобілізованого є пристаркуваті батьки або близькі родичі, які за станом здоров’я потребують постійного догляду, то вас можуть звільнити від проходження військової служби.

    Проте на підтвердження таких обставин необхідно пред’явити у ТЦК та СП документи, зокрема медичні висновки закладу охорони здоров’я.

    Відповідальність за неявку за повісткою

    Якщо особа у зазначений у повістці час не з’явилася до ТЦК та СП, це вважається порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

    • адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 3400 грн (3400-5100 грн для посадовців), якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії.
    • кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років може настати за статтею 336 Кримінального кодексу України, якщо особі вручено "бойову" повістку (тобто для відправлення у підрозділ, після проходження медкомісії та із зазначенням військової частини, куди вона відбуває) і вона не з’явилася до місця збору.

    Чи мають громадянина (-ку) супроводжувати до ТЦК та СП?

    Згідно із Законом України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», військовозобов’язаний самостійно має прибути до ТЦК та СП у визначений час.

    Працівники поліція зобов’язані доправити до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки громадян, котрі вчинили адміністративні правопорушення або порушили законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, відповідно до статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Тобто, якщо громадянин (-ка) нічого не порушив (-ла), до ТЦК та СП її ніхто не супроводжуватиме.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024