Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 11 грудня 2023, питання №98563

Якщо не виходить вивести автомобіль по консульському обліку назад до Польщі,що буде?

Таке питання, чоловік з мамою в'їхали на Україну на авто на іноземні реєстрації авто на мамі але в неї нема прав , чоловік був за кермом.
Коли пройде термін 60 днів його треба загнати назад , якщо чоловіка не випустять ще раз,що робити мамі з авто якщо в неї немає прав ,як його перегнати за кордон?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валентина!

    Будь-які автомобілі на іноземній реєстрації можуть перебувати в Україні чи “у митному режимі транзиту”, чи “у митному режимі тимчасового ввезення”. Перше – це автомобілі, які проїжджають країною, друге – автомобілі, що використовуються всередині країни тимчасово. Обидва режими мають визначені проміжки часу, за порушення яких передбачені штрафи.

    По-перше - штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування в митному режимі транзиту становлять, зокрема за перевищення строку але не більше однієї доби - 170 грн. або попередження; від однієї доби до 10 діб - 3400грн.; від 10 до 20 діб – 8500 гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, а більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень, або ж конфіскацію автомобіля за рішенням суду.

    По-друге - штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення в митному режимі тимчасового ввезення становлять- за перевищення строку не більш ніж на три доби - 850грн. або попередження; від 3 до 10 діб - 5100 грн.; від 10 до 20 діб – 17 тисяч гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень, або конфіскацію автомобіля за рішенням суду.

    По-третє – запроваджується автоматизований обмін інформацією між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією це дозволить в автоматичному режимі перевіряти, коли та ким ввезений автомобіль з іноземними номерами.

    Четверте – встановлено новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування (“тимчасово ввезеного на митну територію України” чи “поміщеного у митний режим транзиту”), у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України (чи не поміщувала його у митний режим транзиту), а так само за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні (наприклад – таксі).

    З 01.01.2020 р. митниця може штрафувати за порушення ч. 4 ст. 469 Митного кодексу України. Штраф у розмірі 34 000 грн передбачений за такі порушення:

    • використання ТЗ особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного в митний режим транзиту, у підприємницькій діяльності та/або з метою отримання доходів в Україні;
    • передачу такого ТЗ у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила його на митну територію України чи не поміщувала у митний режим транзиту (за винятком випадків, коли особа, яка безпосередньо здійснювала митне оформлення, знаходиться у транспортному засобі).

    Максимальне покарання, передбачене за перевищення встановленого строку транзитного переміщення автомобіля, його втрату (в тому числі розкомплектування) ч. 6 ст. 470 Митного кодексу, становить 170 000 грн або конфіскація такого транспортного засобу.

    Як саме патрульна поліція може це реалізовувати?

    Існують наступні механізми, якими керується поліція:

    1) У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення запроваджено адміністративна відповідальність за керування водієм транспортним засобом, стосовно якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, у вигляді штрафу у розмірі 8500 гривень, постанову про що виноситиме сам поліцейський, а у випадку повторності протягом року – 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (в такому випадку розгляд справи здійснюватиметься судом).

    2) Положення ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" містять обов'язок водія не порушувати строки тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту транспортного засобу особистого користування, не використання тимчасово ввезений транспортний засіб для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, не передавати його у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту. Також до транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, запроваджено вимогу їх державної реєстрації протягом десяти діб з моменту такого ввезення. Ця вимога зобов’язує користуватися автомобілем тільки того водія, що ввіз цей автомобіль на територію України.

    3) У статті 35 Закону України «Про Національну поліцію» однією з підстав для зупинки поліцейським транспортного засобу встановлено можливість зупинки авто на іноземній реєстрації з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Одночасно запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України