Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 декабря 2023, вопрос №98715

Возврат в Украину из Польши

Здравствуйте! Если я исключен из воинского учета и негоден по статье 18а, моя справка действует год или она бессрочная? Уже 4 месяца нахожусь в Польше и хочу вернуться домой, так как психологически тут уже не могу находится в силу своего диагноза. Если я вернусь меня не будет трогать военкомат? И смогу ли я потом опять выехать , если что? Ил и стоит лучше уже терпеть тут в Польше?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Якщо Ви визнані непридатним до служби і виключені з обліку, то Ви більше не вважаєтесь військовозобов'язаним. Тобто Вас не можуть мобілізувати, і в той самий час Ви в будь який момент можете виїхати з України і повернутись в неї.

    Так що терпіти не життя в Польщі необов'язково.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ваша довідка є бестрокова. Читайте мій блог з цього питання за посиланням: https://uristy.ua/ua/blogs/vidpovidi-na-najpopular...

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви є невійськовозобов'язаним, адже були виключені з військового обліку.

    Поновити Вас на військовому обліку - не зможуть, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у тимчасовому посвідченні, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Ви маєте право на вільний перетин кордону.

    Проте, на сьогоднішній час, дії ТЦК не завжди правомірні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України