Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 грудня 2023, питання №98750

Категорія 1 в тимчасовому посвідченні

Доброго дня.
Отримав тимчасове посвідчення замість приписного, оплатив штраф за несвоєчасну постановку на облік.
В тимчасовому посвідченні зазначено ВОС 956 647 А, із того що я знайшов це якось зв'язано з будівництвом.
Але цікавить інше, вказали категорію 1, це ж для тих хто служив? Чим це може для мене обернутися?
В мене немає військового досвіду чи кафедри, навіть з будівництвом ніяк не зв'язаний.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Щодо Вашої ВОС.

    Номер військово-облікової спеціальності має тризначне числове позначення, а повне позначення військово-облікової спеціальності та коду посади - семизначне: перші три цифри означають військово-облікову спеціальність, наступні три цифри - код посади, а сьомий знак (літерний) указує на особливі ознаки служби:

    Перші три цифри - це військово-облікова спеціальність.

    у Переліку військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України: 956 - будівельних робіт.

    Другі три цифри -це код посади.

    У Переліку штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та відповідних їм військових звань і тарифних розрядів посад: 647 - робітник посібний (іншою мовою - різнорабочий).

    Літера А - для всіх видів Збройних Сил України, родів військ і служб, для яких не визначені особливі вимоги щодо проходження військової служби.

    Щодо категорії запасу.

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    2. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії.

    3. До запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

    4. До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби.

    5. Військовозобов’язані, зараховані до запасу другої категорії, у разі здобуття під час перебування в запасі або служби у військовому резерві військово-облікової спеціальності переводяться до запасу першої категорії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Валерій Клієнт 5 місяців тому

      Пане Юрій, доброго дня.

      Дякую за відповідь, саме до такого висновку я й дійшов, трохи почитавши всі ці розшифровки.

      Але головне питання, чому мені поставили категорію 1, якщо я не служив і ніяк не пов'язаний з армією.

      Треба йти знову в ТЦК і запитувати в них, чому мені написали категорію 1, що я служив? Вони можуть видати нове виправлене тимчасове посвідчення з категорією 2 чи вже пізно?

      Може ще підкажете, бо ніде не знайшов подібної інформації, в особливих відмітках написано ВІН з купою різних цифр. Що це означає?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можете прикріпити посвідчення?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України