Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 декабря 2023, вопрос №98761

Виїзд за кордон з мамою інвалідом

Добрий вечір. Підкажіть будь ласка, якщо чоловік оформив постійний догляд за мамою (але у нього є ще рідна сестра, яка проживає в іншій місцевості і доглядає бабцю-інваліда офіційно) чи може він з мамою виїхати за кордон???? Чи потрібно ставати на військовий облік обовʼязково перед виїздом??? І які документи йому треба мати щоб перетнути кордон разом з мамою?? Дякую за відповідь

Ответы юристов (5)

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня!

    ТАК, ЦЕ МОЖЛИВО.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Так, це цілком можливо, і ставати для того на військовий облік необов'язково.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Отже, для виїзду, крім закордонного паспорту, Вам будуть потрібні:

    свідоцтво про Ваше народження,

    довідка ЛКК форми 080-4 про необхідність постійного догляду за матір'ю.

    Також, це в законі не визначено, але бажано мати документи, які підтверджують Вашу спільну реєстрацію з матір'ю - наприклад, витяг з Реєстру територіальної громади, або спільне проживання - акт підтвердження факту спільного проживання чи акт встановлення факту здійснення догляду.

    Наявність сестри в даному випадку ролі не грає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підкажіть будь ласка, якщо чоловік оформив постійний догляд за мамою (але у нього є ще рідна сестра, яка проживає в іншій місцевості і доглядає бабцю-інваліда офіційно) чи може він з мамою виїхати за кордон???

    Так, може.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    Перетинати кордон мають особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Чи потрібно ставати на військовий облік обовʼязково перед виїздом???

    Ні, не потрібно! Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    І які документи йому треба мати щоб перетнути кордон разом з мамою??

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про народження

    3. Висновок ЛКК

    Згідно законодавства цих документів достатньо.

    Проте, якщо Ви оформили компенсацію (допомогу, надбавку) на догляд, то візьміть довідку про її отримання.

    Якщо є змога оформити Акт встановлення факту здійнення догляду - він зайвим не буде.

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
    • документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я

    Акт складається протягом 5 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    • Олександр Клиент 4 месяца назад

      дуже вам вдячна за чітку відповідь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Чоловік може перетнути кордон, але для початку потрібно розібратися, які документи вони мають. Тут має бути 2 група інвалідності або висновок ЛКК про потребу в постійному стороннього догляді. Без цих документів складно давати якісь поради.

    Готовий проконсультувати Вас!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України