Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 грудня 2023, питання №98813

Підтвердження розлучення, оформлене в іншій країні

Доброго дня. Скажіть будь ласка, якщо шлюб, який було зареєстровано в Україні було розірвано за кордоном нотаріально, як підтвердити це розлучення в Україні без особистої присутності там?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валентина!

    Не зовсім зрозуміло, що мається на увазі під словами "розірвано за кордоном нотаріально"?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анна Клієнт 5 місяців тому

      розірвано шлюб в іншій країні не через суд а у нотаріуса. В Естонії

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ви не могли розірвати шлюб, зареєстрований в Україні, інакше, як через ДРАЦС, якщо обидва з подружжя згодні та не мають неповнолітніх дітей, або ж в судовому порядку.

        • Анна Клієнт 5 місяців тому

          В Естонії це є можливим, зараз питання стоїть тільки в тому як це узаконити в Україні

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані АННА! Відповідно до статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Отже, для того, щоб цей факт можна було підтвердити в Україні - треба в Естонії здійснити проставлення АПОСТИЛЯ на документі, яким підтверджується факт розірвання шлюбу.

    Апостильований документ в Україні перекладається бюро перекладів на українську мову. При цьому підпис перекладача посвідчується нотаріусом, з яким співпрацює таке бюро перекладів.

    Після цього - такий документ по закону має юридичну силу в Україні. У разі невизнання такого документу і факту Вашого розлучення в Україні якимсь органом влади / місцевого самоврядування, юридичною особою приватного права, нотаріусом, тощо - слід домогтися надання письмової відмови у визнанні, яку в залежності від цілей та часу можна або оскаржити в судовому порядку або звернутися на цій підставі до суду із заявою про визнання факту (факту розлучення), що має юридичне значення.

    На підставі рішення суду про встановлення факту розлучення - можна звертатися до органу реєстрації актів цивільного стану (відділи ДРАЦС Мін"юсту) в Україні та внести відповідні відомості до Державного реєстру актів цивільного стану.

    Відповідно до статті 315 Цивільного процесуального кодексу України суд в окремому провадженні, зокрема розглядає справи про встановлення факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення.

    Із заявою про порушення справи можуть звернутися особи, для яких наявність факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення може породжувати юридичні наслідки.

    Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду (частина друга статті 316 Цивільного процесуального кодексу України). Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

    За подання до суду заяви у справах окремого провадження ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (пункт 5 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»).

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України