Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 16 декабря 2023, вопрос №98831

Продав авто по довіреності, його перепродали по договору куплю продажу і власник не переоформляє його.

Доброго дня. 4 місяці тому продав автомобіль Lanos перекупам, та написав генеральну довіреність(з правом передоручати) на покупця(якому вони продали авто). 1 Покупець також продав його, я так розумію написавши передоручення, покупець 2 продав ще раз авто написавши договір куплю продажу з 3 покупцем.
Весь цей час авто зареєстровано на мене, і я постійно просив власників перереєструвати авто, але чомусь чинний власник цього не робить. До того ж строк довіреності (яку я виписав) 4 дні тому скінчився. У мене є декілька питань:

1 машина зареєстрована на мене, але у 3 власника є договір куплю продажу який йому виписали за моїм дорученням(термін дії вийшов), хто є власником авто???

2 чи може 3 власник перереєструвати авто? Якщо термін дії моєї довіреності вийшов.

3 якщо поточний власник авто не перерегіструє авто на себе що мені робити? В теорії я можу подати на утілізацію авто, але не знаю чи можу я якимось чином нести відповідальність за це(1 питання). Що я можу зробити?

Ответы юристов (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Власником авто є громадянин, який купив його за договором купівлі-продажу.

    2. Звичайно, новий власник може перереєструвати авто. Термін дії довіреності важливий для оформлення договору купівлі-продажу. Тобто, якби термін довіреності закінчився, тоді повірений не зміг би від Вашого імені оформити договір купівлі продажу.

    3. Як правило, в довіреності вказуються умови на яких продається авто та здійснюється перереєстрація. Ви можете звернутися до сервісного центру МВС з повідомленням про зміну власника авто. Напишіть претензію покупцю авто, що у разі не здійснення перереєстрації - Ви звернетесь до МВС з вимогою зняти з обліку авто у зв’язку з вибракуванням. Або якщо у покупця немає змоги перереєструвати авто - назначте його належним користувачем https://hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazan... , щоб штрафи приходили не на Ваше ім'я.

    Вам повинні були видати Ваш примірник договору купівлі продажу авто. Зверніться до нового власника або відразу до сервісного центру МВС.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України