Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 17 декабря 2023, вопрос №98861

Порядок проходження ЛКК

Доброго дня звертався я з батьком для встановлення постійного догляду за ним оскільки в нього рідкісна хвороба з нервовою системою, ( є обстеження підтверджують діагноз) потрібно щоб ЛКК видала висновок 80/02/0 для особи похилого віку (він пенсіонер) в якої є когнітивні порушення, але лікар каже, що такий висновок надається при інвалідності 1 або 2 групи і відмовляється, скликати комісію. Вважаю, що лікар не правий оскільки ЛКК без інвалідності повинна надавати такий висновок. Який взагалі порядок проходження ЛКК, щоб отримав батько висновок 80/02/0? Як довести це лікарю?

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ТАКИЙ ВИСНОВОК НАДАЄТЬСЯ ОСОБІ АБО ЗАКОННОМУ ПРЕДСТАВНИКУ ОСОБИ, ЯКА ПОТРЕБУЄ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ (ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ).

    ТОБТО ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ ЗА ВИСНОВКОМ ПОВИННА ЗВЕРНУТИСЯ ВАША ТАТО, АБО ВИ НА ПІДСТАВІ СТАТТІ 172 СК УКРАЇНИ (ЯКЩО ВІНА САМ НЕ ВЗМОЗІ - ЦЕ ТРЕБА ДОВЕСТИ).

    ЯКЩО СІМЕЙНИЙ ЛІКАР ВІДМОВИТЬСЯ, ТРЕБА СКАРЖИТИСЯ ГОЛОВНОМУ ЛІКАРЮ (ЗАВІДУЮЧОМУ ПОЛІКЛІНІКОЙ).

    ЯКЩО Ж ПІДСТАВИ ДЛЯ НАДАННЯ ВИСНОВКУ Є, ЛКК ОБОВ'ЯЗКОВО ЇЇ НАДАСТЬ.

    УВАГА!!! ВАМ НЕ ПОТРІБНО ВКАЗУВАТИ СІМЕЙНОМУ ЛІКАРЮ, ЩО ВИ ХОЧЕТЕ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, А ТРЕБА АКЦЕНТУВАТИ УВАГУ НА БЕЗПОРАДНОМУ СТАНІ ТАТА.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Альона!

    По-перше, направлення на ВЛК надає сімейний лікар. Він зобов'язаний це зробити без огляду на свою точку зору з цього питання.

    По-друге, лікар (не знаю саме який) намагається ввести Вас в оману, бо довідка ЛКК форми 080-2 дійсно надаєтьсая особам похилого віку з порушенням когнитивних функцій, але для отримання висновку про необхідність постійного догляду в таких випадках зовсім необов'язково мати інвалідність.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Дійсно, такий висновок може отримати особа і без встановлення їй групи інвалідності, Ви цілком праві. направлення на ЛКК видає сімейний лікар, а тому він просто не хоче виконувати свої обов'язки. Подавайте скаргу на такого лікаря до вищестоящого керівництва.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно Інструкції порядку видачі та заповнення форми первинної облікової документації № 080-2/о передбачено, що висновок ЛКК надається не тільки особам з інвалідністю.

    Згіно пункту 12 Інструкції особам, яким встановлено інвалідність безстроково, висновок видається безстроково. Особам, яким інвалідність встановлена на певний строк, висновок видається на строк не більше ніж до завершення строку встановлення їм інвалідності, але не менше ніж на 12 місяців. Іншим категоріям осіб висновок видається на 12 місяців з дати видачі.

    Ви можете захистити Ваші права шляхом подання:

    • звернення (скарги) до посадової особи/головного лікаря медичного закладу;
    • звернення (скарги) до департаменту охорони здоров’я територіальних органів влади;
    • звернення (скарги) до Міністерства охорони здоров’я України;
    • позову до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України