Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 декабря 2023, вопрос №98868

Реєстрація і права на електроскутер.

Добрий день! Нещодавно поліцейські зупинили мене на електроскутері 1200Вт(1.2) і сказали що тепер незалежно скільки Вт у скутері потрібні права і реєстрація. Чи правда це?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ярославе!

    Електроскутери, електробайки і електромотоцикли які в більшості завозяться в Україну поставляються з двигуном до 3000 Ватт. Виходячи з діючих положень Правил, для них не встановлено ніяких правил. За винятком тих ТЗ, які не розвивають швидкість понад 40 км / год: п. 11.7 ПДР: “Транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км / год. Або які з технічних причин не можуть розвивати таку швидкість, повинні рухатися якомога ближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується обгін, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2.1 Правил дорожнього руху

    Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - технічний талон);

    Згідно пункту 1.10 Правил дорожнього руху

    механічний транспортний засіб - транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт.

    Електроскутер з електродвигуном менше 3 кВТ не відноситься до механічних ТЗ, тому права та реєстраційний документ отримувати не потрібно.

    Приклад позитивного рішення суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/109172733

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України