Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 18 декабря 2023, вопрос №98898 250₴

Заява до поліції за побиття. Як дати справі рух.

Мені 80 років. Зробив операцію на око. Наступного дня після огляду в холі медичного центра сталася словесна перепалка між мною та іншим пацієнтом, в ході якої мені був нанесений удар рукою в око, яке оперував. Людина, що нанесла мені удар одразу покинула територію клініки.
Мною подана заява до поліції.
Від клініки в якій стався інциндент отримав інформаційний витяг за результатом надання медичної послуги та описом суперечки, опис отриманих пошкоджень.
Інцидент стався ближче вечора в пятницю, судмедекспертиза вже була зачинена, сьогодні понеділок, око відійшло від нанесеної травми. Їздити по всіх інстанціях та стояти в чергах просто не маю сили.
Камер спостереження в холі клініки нібито не має, але не впевнений.
Які повинні бути мої наступні дії - їх послідовність, щоб справа не була забута чи загублена в поліції???

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    В діях Вашого кривдника бачу чіткий склад злочину з ознаками статтіі 122 ККУ, а саме - тілесні ушкодження середньої тяжкості:

    Ознаками ушкодження середньої тяжкості є:

    • відсутність небезпеки для життя;
    • відсутність ознак тяжких тілесних ушкоджень;
    • тривалий розлад здоров’я;
    • стійка втрата працездатності менш ніж на третину.

    Тривалим розладом здоров’я визначається час, більше 3 тижнів (більше 21 дня).

    Під стійкою втратою працездатності менш як на одну третину вважається втрата загальної працездатності від 10% до 33%.До тілесних ушкодженням середньої тяжкості, наприклад, відносяться неускладнені закриті переломи.

    Відповідальність за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

    Частина перша – умисне нанесення ушкоджень, не є небезпечними для життя і такими, що не потягнули за собою наслідки, передбачені у ст.121 ККУ (умисне тяжке тілесне ушкодження), але викликало тривалий розлад здоров’я або значну стійку втрату працездатності менш ніж на одну третину, за такі дії законодавець передбачив покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    Частина друга – за ті ж дії, що описані вище, але, якщо вони вчинені з метою залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій або з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, за це передбачено позбавлення волі від трьох до п’яти років .

    Оскільки Ви вже подали заяву до поліції, то стаття 214 КПК України передбачає наступні наслідки такого Вашого кроку:

    "1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    3. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості.

    4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається".

    Для того, аби за Вашою справою не було бездіяльності з боку слідчого, або, не дай боже, домовленності із можливим підозрюваним, раджу Вам звернутись до досвідченного адвоката, та час від часу користатися його консультаціями та контролем над ходом розслідування кримінальної справи.

    Для точної відповіді на питання, якої саме тяжкості у Вас будуть в кінцевому результаті тілесні ушкодження, судово-медичну експертизу за постановою слідчого або суду пройти все ж таки прийдеться.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України