Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 грудня 2023, питання №98938

Відсрочка якщо дружина має 3 групу

Доброго дня. Дружина має 3 групу інвалідності. Маємо дитину 6 місяців. Ліки дружини обходяться в 5 тис на місяць. Опікуватися дружиною можу тільки я. Проживаємо в іншому місті від батьків. Батько дружини пенсіонер, раніше мав інвалідність. Мати безробітня. Чи маю я право на відстрочку? дякую

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Все залежить від того, чи є матір Вашої дружини пенсіонером, оскільки той факт, що вона не працює, не робить її непрацездатною особою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Іван Клієнт 5 місяців тому

    А якщо мати дружини буде опікуватися чоловіком інвалідом? Тоді вона не зможе опікуватись ще й дочкою?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Іване, питання складне і розумію, що у Вашій ситуації це абсурд, проте отримати відстрочку згідно абзацу 11 статті 23 Ви зможете в тому разі, якщо в Вашої дружини не буде інших працездатних осіб, які б могли її утримувати. Наголошую, що мова йде саме про утримання (матеріальне), а не про піклування і догляд.

      Відповідно до законодавства Вашу непрацездатну дружину повинні утримувати Ви, повнолітні діти та батьки.

      Проте, згідно статті 198 СКУ: "батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. Якщо батько, мати не мають відповідних коштів, нерухомого майна, які б забезпечили утримання сина, дочки, виконання цього їх обов’язку буде неможливим".

      Отже, оскільки мати Вашої дружини не працює, то не має коштів, які б могли забезпечити утримання своєї непрацездатної доньки. Тому можете спробувати спиратися на цей факт при отриманні відстрочки, але я не можу дати Вам гарантії того, що ТЦК прийме це до уваги в сьогодняшніх реаліях.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так маєте право на відстрочку.але треба розбиратися більш детально.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо мати дружини є працездатною, у першу чергу, саме вона має розглядатися як особа, яка зобов'язана здійснювати утримання. До того ж, зараз хочуть скасувати 3 групу дружини як підставу і для відстрочки від мобілізації, і звільнення з військової служби. Тому однозначно потрібно певний час почекати, аби розуміти, що робити далі.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України