Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 19 декабря 2023, вопрос №98985

Что подразумевается под «брендом» при доставке из Китая?

Добрый день! Большинство компаний не занимаются перевозкой брендов, но ведь бренд это понятие очень растяжимое… По моему скромному опыту, если говорить про одежду, то львиная доля перевозчиков подразумевают под словом БРЕНД вещи из лакшери сегмента (напр. Gucci, Dior, Louis Vuitton), а на не такой известный бренд Stussy никак не реагируют… А если я ввожу вещи китайского бренда, то считается ли он брендом? Почему понятие бренда так размыто… Не понимаю что можно возить, а что нельзя… Буду благодарен за ответ!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Не розумію, в чому проблема. Ви ж не виробник! Тому не несете відповідальність за отриманий від постачальника товар. Якщо він, звичайно, не контрафактний.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви купили копію продукції відомого бренду, який зареєстрував свій торговий знак в митному реєстрі, то весь товар під його торговою маркою, може бути ввезений в Україну тільки за його згодою.

    В разі ввезення товару під торговою маркою, яка зареєстрована в митному реєстрі, реєстранта буде повідомлено про декларування на митниці такого товару з подальшим запитом на дозвіл ввезення такого товару, а митне оформлення товару буде призупинено.

    Згідно Митного кодексу, товар щодо якого прийнято рішення про призупинення митного оформлення на підставі виявлення ознак порушення прав інтелектуальної власності, може вважатися як контрафактний товар, імпорт якого на територію України заборонено. (ст. 399 Митного кодексу України)

    В даному випадку, власник бренду (він же реєстрант) може відмовити у наданні дозволу на ввезення товару під торговою маркою, пославшись на звернення до суду, для припинення незаконного ввозу товару під його Торговою маркою, а товар, що ввозиться, буде розміщений (затриманий) на складі митниці до прийняття рішення судом.

    У разі ж відсутності товару в митному реєстрі - Ви можете безперешкодно ввозити даний товар в Україну.

    Отже, зайдіть на Новий митний реєстр об'єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону та спробуйте знайти бренд товару, який Ви хочете замовили. Якщо такого бренду немає у списку - Вам повинні дозволити ввезти товар через митницю. В протилежному випадку Вам необхідно буде домовлятися про зміну маркування з метою усунення ознак порушень прав інтелектуальної власності або вирішувати дане питання в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України