Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 декабря 2023, вопрос №99008

Відстрочка аспіранту 35 років

Доброго вечора, раніше радився чи варто іти оформляли відстрочку аспіранту 35 років, оскільки планувались зміни, де всі аспіранти > 30 років втрачатимуть право на цю відстрочку. Я розумію, що ніяких законів ніхто ще не приймав, але раніше мені радили тут краще почекати з відстрочкою. А зараз читаю, що студентам варто поквапитись… Чи є якась свіжа інформація по цьому? І чи дають відстрочку на весь період навчання чи тільки на пів року?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Наразі все ще невідомо в якій остаточній редакції законопроект щодо відстрочки для студентів буде поданий до ВР.

    Не розумію навіщо чекати з відстрочкою? Якщо зміни все ж таки торкнуться аспірантів, то Вам краще оформити її зараз, тоді вона буде діяти, оскільки була отримана ще до прийняття змін у законодавстві. Якщо щодо аспірантів змін не відбудеться, тоді в Вас просто буде оформлена відстрочка.

    Відстрочку Ви маєте на весь період свого навчання. ТЦК не видає її на пів року, це лише термін, по спливу якого Ви повинні з'явитись і обновити дані щодо свого навчання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відстрочка надається на термін поки існує сама підстава для відстрочки.

    В Раді зареєстровано 3 законопроекти про зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" 9672 та 9672-2 та 9672-3. Можливо з'являться ще й інші, тому важко передбачити в якому остаточному виді буде виглядати підстава для відстрочки. Не виключено, що відстрочку матимуть здобувачі освіти після 30 років.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі ( стаття 58 Конституції України ), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ).

    Якщо Ви оформите відстрочку, вона буде зафіксована на спеціальному обліку ТЦК, та Ви отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документів з терміном дії - Вас не мають права мобілізувати, навіть, після прийняття змін згідно законопроектів 9672 та 9672-2 та 9672-3.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України