Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 20 декабря 2023, вопрос №99025

Папа хочет свою половину квартиры завещать не родному внуку

Добрый день..
Суть вопроса..
У меня с отцом приватезированная квартира на двоих,в равных долях. Отец после инсульта...
Он хочет свою половину завещать или подарить- незнаю,там мачеха командует..
На ее внука..
Может ли он это сделать,без моего согласия?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ваш батько не можете подарувати частину своєї квартири, якщо Ви не дасте нотаріальну згоду на цю дію.

    Заповісти зможе.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергей Клиент 4 месяца назад

      А завещание я смогу потом оспорить? Или есть ли у меня шансы сохнанить часть квартиры

      • Дерій Владислав Олегович

        За загальним правилом заповіт можна оскаржити і він може бути визнаний недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

        Тобто, якщо Ви доведете у суді, що заповіт було складено у момент, коли особа не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними (наприклад, стан після інсульту,) то є шанс визнати заповіт недійсним.

        Проте, все рівно спадкувати частину батька будете Ви та його дружина в рівних частинах.

    Богун Сергій Павлович

    Зміст заповіту складають розпорядження заповідача відносно його майна, майнових прав та обов’язків. Ці розпорядження можуть бути зроблені заповідачем у будь-який час. Заповідач самостійно визначає обсяг того, що передається у спадок, він може охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складання заповіту, а також ті, які можуть йому належати в майбутньому, заповідати все майно або його частину. При посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, що заповідається. Для цього Ваша згода не потрібна.

    Що стосується укладення договору дарування - положення про переважне право перед іншими особами на купівлю частки майна, яке знаходиться у спільній власності, стосується лише договору купівлі-продажу майна. Отже, на договір дарування положення статті 362 ЦК не поширюються (позиція Верховного суду України).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Скласти заповіт на іншу особу батько може, а от подарувати квартиру без Вашої згоди - ні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Можливо, що Ваша мачуха маніпулює Вашим батьком та схиляє його до відчуження майна на користь її внука.

    Право на заповіт має фізична особа лише з повною цивільною дієздатністю. Тому Ви можете ініціювати обмеження дієздатності Вашого батька та призначення йому піклувальника. Це робиться в рамках окремого провадження в цивільному судочинстві. До суду в таких випадках потрібно подавати заяву, яка є подібною до позовної заяви. В окремому провадженні немає відповідача.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України