Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 грудня 2023, питання №99077

Чи може бути скасована відстрочка від мобілізації в разі прийняття нової редакції закону про мобілізацію?

Доброго дня. Я є військовозобов'язаним після військової кафедри. Після закінчення бакалаврату, вступив на магістратуру у минулому році, наразі завершую навчання. В цьому році я також додатково вступив на магістратуру в інший ВНЗ, на денну форму, навчаюсь паралельно. Термін навчання у другому ВНЗ до лютого 2025.
В жовтні місяці я ходив до ТЦК зі справкою про навчання у новому ВНЗ, зареєстрував її у юриста, також пройшов ВЛК. Ніякого додаткового протоколу що мені надано відстрочку я не отримав, лише писав заяву на її отримання. Також мені видали повістку, через 2 місяці (у січні вже), з формулюванням щоб я "приніс справку після сесії щоб підтвердити що я продовжую навчання".
Як я розумію, наступного разу мені також дадуть повістку, вже на наступну сесію, і так буде аж до скінчення навчання (читав що зараз є така практика).
Тому питання - якщо протягом наступних місяців ухвалять закон про зміни, де зокрема буде скасована відстрочка для другої вищої освіти - чи втрачу я її на підставі цих змін? Або вона буде чинна до кінця навчання у лютому 2025 тому що я вступив на навчання до ухвалення змін?
Дякую.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    Ні. Згідно законодавства закон зворотньої сили не має.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Оскільки Ви оформили відстрочку до прийняття змін у законодавстві, то вона буде діяти й надалі, оскільки закон зворотньої дії у часі не має.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Микола Клієнт 4 місяці тому

      Дякую вам, Юрію! Чисто теоретичне питання - якщо проігнорувати повістку, які наслідки можуть бути? Чи можуть вони скасувати мою відстрочку, чи скажімо накласти штраф за ігнорування? У повістці не вказано що це для уточнення даних, там просто загальна вимога на прийти до ТЦК


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України