Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 грудня 2023, питання №99231

Какие документы нужны для оформления помощи при рождении ребенка несовершенно летней маме?

Девушка 16 лет родила ребенка.Ей отказали в оформлении помощи при рождении ребенка.так как она несовершенно летняя. Какие документы она должна она предоставить? Положено ей получать выплаты ?

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, положено. Треба мати паспорт код батьків дитини. Свідоцтво про народження дитини. Це можливо зробити онлайн в додатку дія.

    https://diia.gov.ua/services/dopomoga-pri-narodzhe...

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Так, дівчина мє право на виплати. Якщо відмову отримали письмову - її потрібно оскаржувати.

    Допомога при народженні дитини передбачена пунктами 10-16 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми

    11. Для призначення допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подається:

    1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

    Заява, зазначена у підпункті 1 цього пункту, може бути подана в електронній формі (з використанням інформаційно-комунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням кваліфікованого електронного підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення. В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом. У разі надходження надісланої з використанням інформаційно-комунікаційних систем заяви без кваліфікованого електронного підпису громадянина орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, що допомога при народженні дитини призначається лише після підписання у місячний строк зазначеної заяви. У разі непідписання заяви у зазначений строк подається нова заява.

    Допомога при народженні дитини також надається в рамках комплексної електронної публічної послуги “єМалятко” шляхом подання батьками або одним із них заяви про державну реєстрацію народження та внесення до такої заяви відомостей, необхідних для призначення допомоги при народженні дитини відповідно до Порядку надання комплексної електронної публічної послуги “єМалятко”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2023 р. № 853 “Деякі питання надання комплексної електронної публічної послуги “єМалятко”. У такому разі факт народження дитини підтверджується відомостями з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманими шляхом електронної інформаційної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Ви маєте право на допомогу.

    Вона в 2023 році становить 41 280 грн. Проте повну суму дають не одразу.

    Спочатку виплачують першу частину допомоги – 10 320 грн, далі рівними частинами протягом трьох років щомісяця перераховують 860 грн.

    До речі, таку ж допомогу надають і при усиновленні дитини.

    Крім традиційного паперового варіанту в 2023 році працює спеціальна послуга єМалятко. Батькам необхідно надіслати заявку та отримати кілька послуг одразу:

    • реєстрація народження дитини та її місця проживання;
    • призначення допомоги при народженні дитини;
    • призначення допомоги багатодітним сім’ям.

    Також при народженні дитини передбачена допомога у вигляді Пакунку малюка. Він включає в себе найнеобхідніші речі для дитини, але батьки можуть отримати його грошима.

    Для цього необхідно оформити відповідну заявку в додатку Дія. Еквівалентна сума пакунка – 6 300 грн.

    До речі, у 2023 році розмір допомоги при вагітності та пологах зріс до 671 грн.

    Право на таку допомогу мають:
    • неповнолітні (потрібна довідка з місця навчання);
    • жінки, які були звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства (необхідна довідка ліквідаційної комісії);
    • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки ЗВО I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів (треба довідка з місця навчання);
    • безробітні (необхідна довідка з центру зайнятості);
    • жінки-військовослужбовці (ЗСУ, СБУ, поліція, Державна прикордонна служба тощо).

    З провагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України