Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 грудня 2023, питання №99273

58 стаття конституції і здобуття 2 вищої освіти

Доброго дня. Аналізую 58 статтю для майбутніх судових позовів.

- Стаття 58 Конституції України визначає один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

Вище написане означає, що студент який вступив на 2 вищу освіту розпочав свої правовідносини з університетом (навчання), які в свою чергу згідно статті 23 надали йому право на відстрочку від мобілізації на період цих правовідносин.

Тож після прийняття нового закону його дія не буде поширюватися на правовідносини (навчання) які розпочалися до його прийняття. Тобто студент зберігає право на відстрочку до кінця здобуття поточного рівня освіти (отримання диплома) або до відрахування.

Тут мова саме про право на відстрочку надане на період навчання на стаціонарі а не про відстрочку надану в тцк на 6 міс як зазвичай пишуть.

Питання до юристів, я правильно все сформулював?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    По ідеї стаття 58 Конституції України повинна працювати у випадках, якщо зміни, визначені у відомому законопроекті стосуватимуться права на відстрочку, яке вже отримана в ТЦК.

    Втім випадок, про який Ви говорите, має спірні елементи. Тож побачимо, як буде на практиці.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо Ви встигли оформити собі відстрочку в письмовому вигляді, вона має діяти до закінчення строку. Якщо ні - станом на зараз у Вас є право на відстрочку, але воно може бути втрачено з прийняттям даного законопроєкту.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України