Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 26 грудня 2023, питання №99297 250₴

Отсрочка в университете

До этого задавал вопрос по поводу того сохранится ли отсрочка, в случае повторного поступления на магистратуру, не заканчивая ее в первый раз. Судя из ответов, я так понял что сохранится.

Я пообщался с деканатом и они сказали, что могут меня отчислить как «як такого що закінчив теоретичний курс навчання та подав до захисту кваліфікаційну роботу з правом поновлення протягом 3 років». Вопрос в следующем. В данном случае, если я отчислюсь и в определенный момент поступлю снова на первый курс магистратуры, будет ли это считаться последовательным образованием?

Спрашиваю в свете готовящегося законопроекта

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    До этого задавал вопрос по поводу того сохранится ли отсрочка, в случае повторного поступления на магистратуру, не заканчивая ее в первый раз. Судя из ответов, я так понял что сохранится.Я пообщался с деканатом и они сказали, что могут меня отчислить как «як такого що закінчив теоретичний курс навчання та подав до захисту кваліфікаційну роботу з правом поновлення протягом 3 років». Вопрос в следующем. В данном случае, если я отчислюсь и в определенный момент поступлю снова на первый курс магистратуры, будет ли это считаться последовательным образованием?

    Станом на зараз законопроєкт містить наступне:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Ключові слова - "раніше здобутий рівень освіти".

    Виходячи із норм Закону України "Про вищу освіту" здобуття вищої освіти підтверджує диплом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту

    1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    {Абзац перший частини другої статті 7 в редакції Закону № 1369-IX від 30.03.2021}

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    3. У дипломі молодшого бакалавра, бакалавра, магістра зазначаються назва закладу вищої освіти (наукової установи), що видав цей документ (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі закладу вищої освіти (наукової установи) - також назва такого підрозділу), назва освітньої програми, а також кваліфікація, що складається з інформації про здобутий особою ступінь вищої освіти, спеціальність (спеціальності, галузь знань - для міждисциплінарних освітніх програм), спеціалізацію та професійну кваліфікацію (у разі присвоєння).

    Висновок: Якщо Ви не отримаєте диплом про здобуття рівня вищої освіти, Ви не вважатиметесь таким, який здобув рівень вищої освіти.

    Втім, загалом майте на увазі зміни, але особливо не довіряйте на даний момент їм. Точно будуть вноситися правки, 100 %.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Якщо ви не закінчили і відповідно не маєте диплому. У разі вступу у навчальний заклад на денну форму навчання, ви будете мати право на відстрочку від мобілізації, це не будете вважатися, другуою вищу освітою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олексію!

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    1. початковий рівень (короткий цикл)
    2. перший (бакалаврський) рівень
    3. другий (магістерський) рівень
    4. третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень
    5. науковий рівень

    Документ про вищу освіту (науковий ступінь) видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню (наукову) програму та пройшла атестацію.

    Встановлено такі види документів про вищу освіту (наукові ступені) за відповідними ступенями:

    1. Диплом молодшого бакалавра
    2. Диплом бакалавра
    3. Диплом магістра

    Для диплома бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома міститься інформація про результати навчання особи, що складається з інформації про назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/rivni-vi...

    Отже, якщо Ви не отримуєте диплом магістра після відрахування, то будете вважатись таким, який не здобув відповідний вищій рівень освіти за бакалаврський. Тому, при підписанні Президентом відповідного законопроекту саме в такий редакції, в якій він був внесений учора, за Вами залишається право на відстрочку при повторному вступі до магістратури.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    И СНОВА ЗДРАВСТВУЙТЕ, АЛЕКСЕЙ!

    Формулировка основания для отчисления особого значения не имеет. У ТЦК нет доступа к ЕДЕБО Министерства образования и науки Украины... да и туда формулировки заносятся достаточно криво.

    НО. В свете законопроекта Вам необходимо вступать только на ту же специальность, по которой имеете диплом бакалавра. Иначе это не будет считаться ОДНИМ высшим образованием в реалиях изменений, которые планируются в статью 23 Закона о мобилизации, а будет считаться ВТОРЫМ ВЫСШИМ (ст. 60 Закона Украины "О высшем образовании").

    Согласно ч. 1 ст. 60 Закона Украины "Про вищу освіту".

    Післядипломна освіта - це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних знань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

    Післядипломна освіта включає здобуття другої (наступної) вищої освіти - здобуття ступеня бакалавра (магістра) за іншою спеціальністю на основі здобутої вищої освіти не нижче ступеня бакалавра та практичного досвіду.

    То есть если Вы имеете диплом бакалавра к примеру по специальности "051 Економіка" - в магистратуру нужно поступать только на специальность "051 Економіка". Поступление на "071 Облік і оподаткування" или "073 Менеджмент" - будет считаться получением второго высшего на основе первого степени бакалавр.

    Успеха Вам и хороших новогодних праздников!

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    16%

    Доброго дня, Олексію!

    Перш за все варто зазначити, що це ще не остаточний варіант змін до законодавства про мобілізацію, тому в якому виді приймуть законопроект та чи взагалі приймуть питання часу.

    Проте, якщо Ви відрахувались з ВНЗ, невиконали відповідну освітню програму та не отримали диплом магістра, то відповідно наступний вступ до магістратури буде вважатися послідовним здобуттям освіти.

    Проте, як зазначили вище, для отримання відстрочки при законопроекті 10378 необхідно вступати на магістратуру по тій же спеціальності що і бакалавр.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Токмач Галина Николаевна
    24%

    Вітаю!

    В данном случае, если я отчислюсь и в определенный момент поступлю снова на первый курс магистратуры, будет ли это считаться последовательным образованием? - так, буде. Відповідно до ч.2 ст.5 ЗУ "Про вищу освіту" здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

    1) молодший бакалавр;

    2) бакалавр;

    3) магістр;

    4) доктор філософії/доктор мистецтва;

    Наразі Ви маєте 100% право на відстрочку згідно абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Однак, це право досі не оформлене відповідною відміткою/записом у військовому квитку. Така відмітка буде підтверджувати те, що держава в особі ТЦК визнала ваше право на відстрочку від мобілізації та офіційно його засвідчила. Тобто, якщо у Вас буде оформлена відстрочка, то згідно ст.58 Конституції України скасувати її вже не можуть.

    Так, відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Закон України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text):

    Стаття 3. Основні засади ведення Реєстру

    1. Основними засадами ведення Реєстру є:

    1) обов’язковість внесення до Реєстру передбачених цим Законом відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    Стаття 6. Відомості Реєстру

    1. До Реєстру заносяться та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості про призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1) персональні дані;

    2) службові дані.

    Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

    16) відомості про освіту та спеціальність;

    Стаття 9. Права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    1) отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру;

    2) звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    2. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст зобов’язаний подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, що вносяться до Реєстру.

    Стаття 14. Ведення Реєстру

    1. Ведення Реєстру включає:

    1) внесення запису про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до бази даних Реєстру для взяття на облік або при відновленні на військовому обліку з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів існуючим обліковим даним;

    2) внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних, резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними, резервістами;

    МОЖУ НАДІСЛАТИ ВАМ НА ПОШТУ ЗРАЗОК ЗАЯВИ НА ВІДСТРОЧКУ ПО НАВЧАННЮ (ВІН ОКРЕМИМ ФАЙЛОМ, НА 4-Х СТОРІНКАХ).

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс).

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду...

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

    2) надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Всього найкращого!

    Токмач Галина Николаевна

    Олексію!

    Якщо Ви не закінчували військову кафедру та не досягли 27-річного віку, то маєте статус призовника і тому взагалі не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації. Відповідно до ст.18-1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" призов на строкову військову службу під час воєнного стану не проводиться.

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...:

    16. Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Указ Президента України № 69/2022 "Про загальну мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/69/2022#Text):

    У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до частини другої статті 102, пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

    1. Оголосити та провести загальну мобілізацію (далі - мобілізація).

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;

    звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    1. Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

    Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України