Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 декабря 2023, вопрос №99350

Відмова у відстрочці від ТЦК

Доброї ночі! Маю серйозну проблему з ТЦК. Я - докторант 2 року навчання і отримав відмову у відстрочці (заяву з довідкою про те, що я є докторантом з гербовою печаткою надіслав рекомендованим листом, з описом, з повідомленням). Прикметно, що і за перший рік навчання відстрочку я не отримав на руки: декілька разів викликали повістками, відстоював під ТЦК, а потім або не той день (прийшов по повістці, здав аналізи для проходження ВЛК, але оформлювати відмовилися, бо не той день; потім записався на інший день і знову проморочили голову тощо). Зрештою, коли я був в той день і з тим, що міг оформитися (23.02.23), мені відмовили, сказавши "не заважати планувати контрнаступ і чекати відстрочку поштою". Заяву минулого року відправляв так само рекомендованим листом і поштою, з повідомленням. Тоді відповідь я отримав, що треба з гербовою печаткою, відправив через канцелярію вузу і вони замовкли. За цей (другий) рік навчання, який розпочався 01.10.23 отримав відповідь на свою заяву з довідкою (вирішив, що цього достатньо, бо минулого року цілий пакет надіслав, включно з витягом з наказу про зарахування), в якій написали, що немає посвідчення здобувача освіти (хоча там вкладено довідку, підписану проректором і з гербовою печаткою), що унеможливлює перевірку за допомогою Єдиною державною електронної бази з питань освіти та копії витягу наказу про зарахування (який був надісланий того року), хоча я вже другий рік навчаюся! До листа вони прикріпили повістку з вимогою з'явитися для них. Що мені робити?

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Не бачу причин для хвилювання. Як на мене, Ви зробили все правильно.

    В той самий час повістки відправлені поштою, не тягнуть за собою обов'язку явки до ТЦК.

    Так що, допоки Ви навчаєтесь в докторантурі, забудьте про ТЦК. Вас не можуть мобілізувати за будь яких обставин!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клиент 4 месяца назад

      Доброго дня, пане Юрію!

      Щиро дякую Вам за надану відповідь!

      Розумію все це, проте мене хвилює той момент, що сам документ (відстрочку) я не отримав ні за той рік, ні за цей (тут навіть відмовили). Своєю чергою, питання навіть не в повістках, а в тому, що я не маю нічого, окрім довідки і посвідчення докторанта, якщо, приміром мене зупинять на блокпосту або на вулиці. Таким чином, мене, по суті, прирівняли до ухилянта за статусом, незважаючи на всі мої права. Підкажіть, будь ласка, чи варто мені надати їм заяву з довідкою й вказаними ними документами (посвідченням здобувача освіти, наказом про зарахування з гербовими печатками) повторно, зробивши вигляд, що листа не отримував? Просто з того ж мобілізаційного відділу вузу можуть в будь-який момент відправити сходити до ТЦК, і все пекло продовжиться з початку. Виходить, що я не можу робити те, заради чого отримав відстрочку: написати докторське дослідження, бо мені просто не дають цього зробити.

      Перепрошую, що напружую, просто я дійсно почуваюся у глухому куті.

      З прийдешніми святами!

      З повагою -

      Олексій.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Послухайте, Олексій, немає тут ніякого глухого кута! У Вас є законна передбачувана статтею 23 відстрочка. Відповідь на заяву про відстрочку, надіслану поштою, військомати ніколи не дають за визначенням. Так само ніякої очікуваної довідки з цього приводу або відмітки у військово-обліковому документаі Ви не отримали б, якщо б навіть звернулись до ТЦК персонально. Такі в них "традиції". Але повторюсь: переживати не бачу причин, і не думаю, що Ваш навчальний заклад направить Вас до ТЦК з якоїсь надуманої причини, бо не бачу в тому ані логіки, ані правового сенсу, які б виправдовували подібний крок.

        • Олексій Клиент 4 месяца назад

          Щиро дякую за відповідь!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Був радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Відстрочку Вам надає Закон, а не працівник чи начальник ТЦК. Якщо Ви вже надавали їм всі документи, просто забудьте і відпустіть цю ситуацію.

    • Олексій Клиент 4 месяца назад

      Доброго дня, пане В'ячеславе!

      Дуже дякую Вам за надану відповідь!

      Відверто кажучи, відчуваю і розумію неправомірність вчинених ТЦК дій, проте просто не знаю: як мені бути. Маю на увазі те, що не маю документа про відстрочку, тобто при будь-якій перевірці документів не матиму, що надати, окрім довідки про те, що я - докторант, та, власне, "корочки"-посвідчення. Саме тому моє хвилювання пов'язане саме з тим, що з того ж університету можуть відправити йти до ТЦК, а там - чорна діра беззаконня. Якщо можна, то уточніть: чи варто мені подати заяву з довідкою та вказаними ними у листі документами (посвідченням здобувача освіти та наказом про зарахування) повторно? Просто наразі я, займаючись тим, що маю робити, написанням докторського дослідження, по суті, маю багато спільного з ухилянтами, адже не маю відстрочки.

      Перепрошую, що напружую, однак просто, дійсно, не знаю, що робити в цій дурній ситуації. Терпіти ще рік знущань і обходити патрулі просто тому, що мені не дають відстрочку просто вже немає сил. Окрім того, писати дисертацію в таких умовах практично неможливо...

      З прийдешніми Вас святами!

      З повагою -

      Олексій.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Пане Олексію!

    Раджу Вам ще один раз зібрати повний пакет документів та направити його поштовим зв'язком. І далі відпустити ситуацію.

    • Олексій Клиент 4 месяца назад

      Щиро дякую Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України