Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 грудня 2023, питання №99428

Звільнення з військової служби

Доброго дня як що жінка з 2 групою інвалідності і в неї є опікун син,як що чоловік одружиться з нею чи має право на звільнення .

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так буде мати право на демобілізацію.

    Богун Сергій Павлович

    Так. Ви матимете право на звільнення.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назаре!

    Якщо чоловік мобілізований, а не контрактник, то має право на звільнення у зв'язку з наявністю дружини інваліда. Опікунство в даному випадку ролі не грає.

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    "у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, якщо чоловік мобілізований, у нього буде гарантоване право на подачу рапорту про звільнення з військової служби.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня.

    Так, на даний час, він має право на звільнення з ЗСУ, в зв'язку з призовом на військову службу під час мобілізації.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України