Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

28 грудня 2023, питання №99472

Могу получить отсстрочку

Якщо Батькові 87 років і Матері 83 можу отримати відстрочку? Маю погашена судимість гепатит С вилікуваний туберкульоз

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства право на відстрочку мають особи, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду або визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора.

    Щодо Вашої хвороби рішення приймає медкомісія ВЛК ТЦК та СП.

    Щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, то якщо Ви були засуджені за скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину, то повинні бути виключені з військового обліку та не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

    Окремо, для отримання відстрочки від призову по мобілізації щодо батьків, щоб була відстрочка, то вони повинні за рішенням ЛКК лікарні або МСЕК потребувати стороннього догляду, а Ви його повинні оформити в управлінні праці та соціального захисту населення місцевої державної адміністрації.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, ОЛЕКСАНДР!

    А по якій статті у Вас була судимість? Якщо злочин був тяжким чи особливо тяжким (незалежно від реального строку покарання за вироком та погашення), Ви маєте право на виключення з військового обліку, що робить Вас невійськовозобов"язаним (п. 6 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу").

    Якщо ні, то Ви можете спробувати оформити відстрочку по догляду за батьками, але для цього Вам знадобиться рішення ВКК лікарні що вони у зв"язку з віком мають потребу у догляді. Після цього, якщо Ваші доходи не дозволяють оформити виплати по догляду у соцзабезпеченні, то треба звернутися до міськвиконкому чи сільради за оформленням Актом встановлення факту здійснення постійного догляду, якщо у них немає інвалідності.

    Тоді Ви можете оформити відстрочку по догляду за батьками (абзац 11 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

    Але слід розуміти, що автоматично по факту наявносні у Вас літніх батьків чи судимості Ви не звілняєтесь від мобілізації. Це складний процес доказування перед ТЦК цього факту. Бо хоча відстрочку і дає закон, але влада чхати хотіла на це і не визнає за людиною право на відстрочку, поки ви не принизились перед ТЦК, доводячи очевидні факти.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Теоретично Ви можете мати відстрочку по трьох підставах:

    у зв'язку із колишньою судимістю,

    у зв'язку зі станом здоров'я

    та у зв'язку з доглядом за батьками (тільки в останньому випадку мова йде не про 11-й абзац частини першої, як помилково вважає попередній юрист, а про абзац 10-й).

    Проте чітко визначитись, з якою з названих підстав Вам пощастить більше, я міг би лише після отримання від Вас інформації індівідуального характеру.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Для отримання відстрочки по батькам потрібно аби хтось із них оформив 1 або 2 групу інвалідності, або отримав висновок ЛКК про потребу в постійному догляду.

    З приводу захворювання - треба бачити медичні документи.

    Щодо судимості - за якою статтею ВИ були засуджені?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України