Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 декабря 2023, вопрос №99485 250₴

Чи може бути демобілізовано добровольця

Добрий день ,мій чоловік воює уже 2 роки ,я маю 3 групу інвалідності ,мій батько ,безробітний ,має 2 групу інвалідності ,чи може бути демобілізований мій чоловік в умовах військового стану ,якщо він візьме опікунство над моїм батьком ,у батька родичів більше немає.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.2%

    Доброго дня, Катерина!

    Ваш чоловік має законне право на звільнення аж за двома підставами.

    Перша - це Ваша інвалідність.

    Друга - це інвалідність Вашого батька.

    Для того, аби звільнитися Вашому чоловіку не потрібно оформлювати опікунство над Вашим батьком. Чолвік має право на звільнення у зв'язку з наявностю інвалідності у Вас та у Вашого батька.

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    Для того аби звільнитися Ваш чоловік повинен подати рапорт на ім'я командира та докласти до нього нотаріально завірені копії документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність.

    У випадку звільнення на підставі Вашої інвалідності це: свідоцтво про шлюб та документ, який підтверджує Вашу інвалідність.

    У випадку звільнення на підставі інвалідності Вашого батька - це свідоцтво про шлюб, Ваше свідоцтво про напродження та документ, який підтверджує інвалідність Вашого батька.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    0.4%

    Доброго дня, шановна Катерино!

    Щоб зрозуміти ситуацію та дати чітку відповідь - треба розуміти на якій підставі Ваш чоловік служить, де (добровольчі підрозділи, підрозділи ВСУ, Нацгвардії, ТрО тощо).

    В будь-якому разі опіку над Вашим батьком йому ніхто не дасть оформити, бо по-перше - це вирішує лише суд, по-друге, якщо у Вашого батька тяжке психічне захворювання, яке робить його недієздатним.

    Якщо він служе не за корнтрактом, то гарні шанси оформити звільнення за сімейними обставинами внаслідок наявності дружини з інвалідністю. Але потрібні докази, що немає більше осіб, які по закону зобов'язані Вас утримувати (працездатні батьки, діти).

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    • Катерина Клиент 4 месяца назад

      дякую!

      Скажіть,якщо це робити через батькову інвалідність ,які необхідні документи ?він служить в дпсу

      • Пономаренко Наталія
        33.2%

        ДПСУ - це дуже проблемне питання. дуже багато судових спорів, бо навіть за наявності 100 % права, начальники не звільняють і усе. Щиро кажучи не знала, що в прикордонники брали добровольців.

        Оскільки мобілізацію туди не проводять, скоріш за все він служе по контракту.

        Відповідно до частини пʼятої статті 26 Закону контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

        3) з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації:

        а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

        б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку; в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

        г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

        • у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
        • у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
        • у зв’язку з необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 р. чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 р.;
        • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
        • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
        • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
        • військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;
        • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
        • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
        • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
        • перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років

        ґ) за власним бажанням (для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України).

    Корнійчук Євген Іванович
    33.2%

    Доброго дня, чоловік має право на демобілізацію з підстави наявності у вас інвалідності. Це передбачено ст.26 ЗУ про військовий обов'язок і військову службу

    Але для цього треба отримати довідку ЛКК про потребу постійного догляду форми 080-4

    зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я

    Для цього треба, щоб жінка та батько звернулись до сімейного лікаря і отримали направлення на ЛКК.

    Після комісії видадуть висновок про потребу постійного догляду форми 080-4

    ПІсля чого, треба щоб чоловік написав рапорт на ім'я командира військової частини про звільнення з військової служби за сімейними обставинами, до рапорту додати нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Довідка Лкк про потребу постійного догляду Форми 080-4 Жінки

    Свідоцтво про народження жінки

    Довідка Лкк про потребу постійного догляду Форми 080-4 батька

    Копії паспортів та кодів інн

    Рекомендую паралельно написати звернення від дружини чи батька на комісара тцк з проханням звільнити чоловіка, додавши такіж самі нотаріально завірені копії документів

    Кому видадуть довідку лкк про потребу постійного догляду, по тому і звільняйтесь, якщо дадуть і жінці і батьку, то пишіть по всім. У будь якому випадку, ви маєте право на звільнення через жінку або через батька. Буде дуже гарно, якщо по двох одразу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України