Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 января 2024, вопрос №99594

Право наследства на недвижимость

Пенсионеры(1920г.р.), муж и жена. Они жили в частном доме. Дом оформлен на мужа. В 90х умирает жена. Спустя три года умирает муж. У этой пары, были дети(1950г.р.): сын и дочь. У сына один ребёнок, у дочери два. В конце 90х, умирает дочь. Вопрос: кто может претендовать на недвижимость? Только сын родителей или ещё и дети дочери?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    На спадщину сестри можуть мати право спадкоємці першої черги, тобто в даному випадку її діти. Проте для повної і предметної консультації занадно мало інформації. Є питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Діти мають успадковувати майно, але треба розбиратися, оскільки дійсно замало інформації.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Потрібно дізнатися син та дочка вступили у спадок (подавали заяву про прийняття спадщини чи проживали разом зі спадкодавцями)?

    Загалом, діти дочки мають право на спадпадщину за правом представлення.

    Особливим випадком спадкування є спадкування за правом представлення, передбачене ст. 1266 Цивільного кодексу України. Суть його, зокрема, в тому, що внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини; племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Наприклад, успадковуючи в порядку права представлення, внуки (правнуки) закликаються до спадкування разом зі спадкоємцями першої черги. При розподілі спадкового майна вони ніби представляють своїх батька та (або) матір, що померли раніше. При цьому вони виступають як безпосередні спадкоємці спадкодавця, а не як спадкоємці тих осіб, яких вони «представляють». Онукам і правнукам спадкодавця порівну належить та частка, яка б переходила за законом до їхніх батьків, що померли до відкриття спадщини.

    Спадкування за правом представлення - це спадкування за законом, яке передбачає появу у певних спадкоємців права на спадкування за умови смерті до відкриття спадщини того з їхніх родичів, хто був би спадкоємцем. Таким чином, його власні спадкоємці ніби представляють у спадкових відносинах особу, яка б одержала права на спадкування, якби була живою на час відкриття спадщини.

    До числа спадкоємців за правом представлення належать внуки спадкодавця - спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, тобто дочці спадкодавця. Якщо право на спадкування за правом представлення виникає на користь кількох осіб, частка у спадщині розподіляється між ними порівну.

    Наприклад, у Вашому випадку після смерті спадкодавця претензії на спадщину за законом можуть заявити: син спадкодавця та два онуки (діти померлої раніше дочки спадкодавця). Спадщина розподілятиметься таким чином: 1/2 - на користь сина; по 1/4 (1/2 від 1/2) - на користь кожного з двох онуків спадкодавця.

    Проте, у Вашій ситуації багато нюансів. Хто прийняв спадщину після смерті батьків - син чи дочка? Чи взагалі вони звертались до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини? Чи проживали разом із спадкодавцями на момент його смерті? Які та в кого документи на нерухомість?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Александр Клиент 4 месяца назад

      Щиро дякую!

      • Дерій Владислав Олегович

        Радий був допомогти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України