Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 03 січня 2024, питання №99620

Выписать отца со свидетельства о рождении ребенка.

Разводимся с мужем, есть ребенок, не каких контактов больше не поддерживаем с момента моей беременности. Сейчас подала заявление на развод, назначено заседание на январь. После развода хочу выписать его со свидетельства о рождении, чтобы не было никаких прав на ребенка. Так как сейчас он не против этого, но чтобы в дальнейшем не передумал и не было никаких проблем.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Згідно з частиною першою статті 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

    Відповідно до частини першої статті 138 СК України жінці, яка народила дитину у шлюбі, надано право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.

    Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини, відповідно до частини другої статті 138 СК України, може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.

    Згідно зі статтею 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

    За наступним посиланням https://www.hsa.org.ua/blog/vimoga-materi-pro-vikl...можете ознайомитись з постановою ВС від 01 травня 2023 року у справі № 753/7593/21 з приводу Вашого питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Сімейним кодексом України встановлено презумпцію батьківства чоловіка матері дитини. Тобто якщо під час перебування жінки в офіційному шлюбі чи протягом десяти місяців з дня розірвання шлюбу в неї народилась дитина, то вона автоматично юридично вважається дитиною чоловіка її матері.

    Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя (стаття 122 Сімейного кодексу України). Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

    Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України