Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 06 січня 2024, питання №99719 240₴

Чи можна (по закону - прописаним нормам, статтям) офіційно працевлаштуватися на роботу на умовах повного робочого дня, якщо студент денної форми навчання? Чи може за це бути штраф підприємству?

Чи можна (по закону - прописаним нормам, статтям) офіційно працевлаштуватися на роботу на умовах повного робочого дня, якщо студент денної форми навчання? Чи може за це бути штраф підприємству?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Чи можна (по закону - прописаним нормам, статтям) офіційно працевлаштуватися на роботу на умовах повного робочого дня, якщо студент денної форми навчання? Чи може за це бути штраф підприємству?

    Так, можливо, чинне законодавство цього не забороняє. Ключове питання - яким чином Ви будете поєднувати таке навчання з роботою на умовах повного робочого дня.

    У свій час я у аналогічній ситуації оформив собі індивідуальний план навчання, форма здобуття освіти (денна) від цього не змінюється. Ви можете ходити на пари по можливості, Вам це не заборонено.

    Успіхів! З повагою.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, Микито!

    Студент має право офіційно працевлаштуватись. Головне, щоб у Вас був час на навчання. Ніякого штрафу для роботодавця не буде.

    Ст. 43 Конституції України визначено право кожного громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Право на працю працівника реалізується через укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізособою (ст. 2 КЗпП).

    Між студентами денної форми навчання та навчальними закладами не виникають трудові відносини і не укладається трудовий договір. Навчання не вважається основною роботою студента.

    Тому робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом.

    Крім того, факт працевлаштування не впливає на право студента на отримання стипендії (у разі наявності такої).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Микита!

    Ви можете працювати на підприємстві та одночасно навчатись на денній формі, якщо зможете поєднати навчання та роботу.

    Під час навчання між стедентами денної форми навчання та навчальними закладами не виникають трудові відносини і не укладається трудовий договір. Тому таке навчання не є основною роботою студента. Отже, його роботу (у разі працевлаштування) не можна вважати такою, що виконується крім його основної роботи, тобто сумісництвом. Крім того, позицію, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом, висловлено в листі Мінсоцполітики від 25.05.2015 р. №198/06/186-15. У ньому фактично процитовано ч. 3 п. 14 постанови №13, у якій визначено, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.

    Таку ж позицію викладено і у листі Мінсоцполітики від 25.07.2014 р. №301/13/116-14 щодо прийняття на роботу студентів. У ньому, зокрема, зазначено, що трудовим законодавством не передбачено обмежень щодо поєднання студентами ВНЗ, у тому числі тими, які навчаються за денною (очною) формою навчання, роботи і навчання. Тому установа має право приймати на роботу таких працівників, у тому числі й на умовах повного робочого дня. Проте для студентів, як правило, встановлюють режим неповного робочого часу, аби вони мали змогу відвідувати заняття у навчальному закладі.

    З огляду на зазначене, можна зробити висновок, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом, і тому вона передбачає ведення трудової книжки відповідно до загального порядку та є для таких осіб основним місцем роботи.

    Оформлення трудових відносин зі студентом денного (очного) відділення вишу, як і з будь-яким іншим працівником, здійснюється за нормами трудового законодавства.

    https://myrnograd-rada.gov.ua/news/4364-yak-oforml...

    Роз'яснення держпраці з цього приводу:

    Навчання для студента є основним видом діяльності, а не основним місцем роботи. Адже в цьому випадку відсутній сам факт роботи, з цим згодні і Пленум ВСУ і Мінсоцполітики (п. 14 постанови від 24.12.99 р. № 13, листи від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13, від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07 і від 08.11.2010 р. № 214/06/187-10).

    Студентів можна приймати на роботу на як на умовах повного так і на неповного робочого часу. Причому неповний робочий час може мати різні варіанти (ст. 56 КЗпП):

    • неповний робочий день;

    • неповний робочий тиждень (зменшено кількість робочих днів на тиждень при нормальній тривалості робочого дня);

    • поєднувати неповний робочого день та неповний робочий тиждень.

    На студентів, які працюють на підприємстві, як і на решту працівників, діють всі вимоги Закону "Про оплату праці" від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Тож зарплата працівника-студента не може бути нижче мінімальної зарплати (далі - МЗП) (ст. 3 Закону №108/95).

    https://buh.ligazakon.net/news/188158_derzhprats-p...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, ВИ маєте право навчатися та працювати, ні якої заборони або покарання не пере6дбачено.

    Така позиція висловлена, зокрема, у ч. 3 п. 14 постанови Верховного Суду України від 24.12.99 р. № 13 “Про практику застосування судами законодавства про оплату праці”, у якій визначено, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.

    Окрім того, даної правової позиції дотримується і Мінсоцполітики у листі від 25.07.2014 р. №301/13/116-14 та від 25.05.15 р. № 198/06/186-15, де зазначено, що трудовим законодавством не передбачено обмежень щодо поєднання студентами ВНЗ, у тому числi тими, якi навчаються за денною (очною) формою навчання, роботи i навчання. Тому установа має право приймати на роботу таких працiвникiв, у тому числi й на умовах повного робочого дня.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України