Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 09 января 2024, вопрос №99832 550₴

Виїзд за кордон з братом інвалідом

Доброго дня!
У мене є брат (29 років) недієздатний інвалід 2-ї групи (шизофренія)
Я чоловік 23 роки
Хочу вивезти його за кордон, зібрав документи для виїзду, а саме: акт встановлення факту здійснення догляду, інвалідність брата та закордонні паспорти
Доїхали до пункту тцк біля кордону де мене відправили назад на підставі відсутності печатки з воєнкомату про те що у мене є відстрочка і що я там був (за їх словами до нового року я би проїхав з цими документами, зараз постанова за якою вони не можуть пропускати)
Повернувся назад, пішов до тцк, пройшов медкомісію з якої мені казали що поставлять печатку що пройшов, але коли її прийняли сказали що не мають права ставити ніякі печатки тому що зараз нема призову, а я не військовозабов'язаний
Як вирішити цю проблему? Можливо сможете надати повну консультацію по телефону чи під'їхавши до вас, Знаходжусь у місті Миколаїв

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олег!

    Чи отримали Ви письмову відмову у перетині кордону? Ваших документів достатньо для перетину кордону.

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    “2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для виїзду за кордон разом з бабусею необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність брата.

    3. Акта встановлення факту здійснення догляду.

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Якщо Ви маєте посвідчення про приписку до призовної дільниці, не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру - до 27 років (можливо приймуть зміни до 25 років) по статусу Ви являєтесь призовником та не підлягаєте мобілізації. Відстрочку оформляють лише військовозобов'язаним. В такому разі до Вас не повинно бути зайвих питань зі сторони прикордонної служби.

    При наступному перетині кордону Вам потрібно наголошувати на тому, що Ви не є військовозобов'язаним, тому Вам не потрібно оформлювати відстрочку. До того ж ніяким нормативним актом не передбачено надання військово-облікового документу для перетину кордону.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Олеже!

    Як вирішити цю проблему? Можливо сможете надати повну консультацію по телефону чи під'їхавши до вас

    Якщо справа лише у відмітці з ТЦК та СП, подавайте до ТЦК заяву про видачу Вам довідки про проходження медичного огляду ВЛК. Згідно із законодавством, копія такої довідки повинна видаватися на руки особі, яка пройшла ВЛК. Довідка підтверджуватиме оновлення Вами своїх даних.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3.8. За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК щодо військовозобов'язаних, яких призивають на військову службу або приймають на військову службу за контрактом, виносить одну із таких постанов:

    ...

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Який військово-обліковий документ Ви маєте?

    Хоча по суті, ДПСУ взагалі не має права вимагати жодних документів з ТЦК та СП.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Якщо Ви маєте АВФЗД для виїзду за кордон (органи соціального захисту населення, делеговані ОМС для видачі таких актів, прямо їх так і називають - "акти по догляду для виїзду за кордон"), вимоги постанови № 57 по документам Ви виконуєте.

    Однак, я б також роозібрався щодо висновку про потребу в догляді. Наприклад, у нашій місцевості АВФЗД не видають без висновку про потребу в догляді, ні при яких умов.

    Офіційно жодних змін до чинних Правил перетинання державного кордону не було, жодних постанов Кабінет Міністрів з приводу цього не ухвалював.

    Втім дійсно, починаючи з 30 грудня 2023 року, громадянам частково почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Дані ситуації не мають під собою жодного правового підгрунтя, більше того, грубо порушують приписи чинного законодавства. А я нагадаю, що відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Все ж є інформація, що в цілому останніми днями ситуація із перетином кордону стабілізувалася.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57, за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Пам'ятайте - чинні Правила перетинання державного кордону не вимагають від Вас жодних довідок, дозволів з ТЦК та СП (при виїзді за більшістю підстав). Так, є закони України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про військовий обов'язок і військову службу та інші НПА, які передбачають виконання військового обов'язку, проходження ВЛК, повідомлення про наявність підстав для відстрочки тощо. Але погодьтеся - ніхто не забороняє КМУ внести зміни до відповідної постанови. Інколи дивуюся, чому вони цього не зробили раніше. Вимагайте виїзду на тих підставах, що визначені чинним законодавством.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олеже!

    Прикордонники забов'язані були Вас пропустити на кордоні, оскільки чинним законодавством не передбачене пред'явлення документів з ТЦК для виїзду за кордон.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Оскільки Ви є невійськовозобов'язанною особою, то зрозуміло чому Вам не проставляють печатку у військово-обліковому документі та не надають довідку про відстрочку. На отримання відстрочки мають право лише військовозобов'язанні особи.

    Ви отримали письмову відмову від ДПСУ?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви стали жертвою обману зі сторони прикордонників. Ви маєте право на перетин кордону.

    Ваших документів цілком достатньо для цього

    акт встановлення факту здійснення догляду, інвалідність брата та закордонні паспорти

    Щоб підтвердити інвалідність треба мати пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Ваше питання врегульовано правилами перетину кордону пункт 2.1.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

    Вам. Не треба мати ні якої відмітки від ТЦК вам відмови не законно. Ви в свою чергу для аргументації своєї право оперуйте даними правилами

    Їдьте пробуйте виїхати.ви маєте на це повне право. У разі відмови, вимагайте письмову відмову з законним обґрунтуванням такої відмови, після чого ви зможете одразу оскаржити її у начальника пункту пропуску. Якщо він теж відмовить, вимагайте і у нього письмової відповіді після чого ви зможете звернутися за захистом своїх прав до суду.

    Немає ні яких постанов. Зателефонуйте на гарячу лінію прикордонної служби України

    +38 (044) 527-63-63


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України