Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 січня 2024, питання №100039 250₴

Відсрочка від мобілізації, багатодітний батько

Доброго дня. Я багатодітний батько, маю відповідне посвідчення. У родині троє дітей, перша дитина дружини від першого шлюбу, двоє народжених у нашому шлюбі. Пішов у ТЦК для оновлення даних, пройшов ВЛК, мені намагалися вручити "бойову" повістку на явку 24 січня з речами для призову, не розглянувши мої документи (подивились мельком) і сказали паралельно, з'явитися у вівторок, 16 числа для написання заяви на відсрочку. Бойову повістку я не взяв, відмовився, акт про відмову не пропонували складати. Мені дали повістку на уточнення даних і 16 числа я піду писати заяву на відстрочку. Перший чоловік дружини не позбавлений батьківських прав, але аліментів не платить. По документам маємо посвідчення багатодітної родити (я вписаний у нього), рішення суду про розірвання першого шлюбу дружини та встановлення місця проживання дитини разом з дружиною. Чи можуть мені відмовити у відстрочці?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня для підтвердження не рідної дитини вам потрібно мати такі документи:

    Виписка з реєстру боржників про заборгованість по аліментах. Також візьміть довідку з навчально закладу дитини, що рідний батько не бере участь у вихованні, а цим займаєтесь ви.

    Якщо вам відмовлять, ви маєте право звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів. Для цього вимагайте письмову відмову.

    У будь якому разі пам'ятайте, що насильно вас ні хто не має право мобілізувати. Ви маєте відмовитися від бойових повістки на відправку, після чого діло передадуть до поліції, і там вже будуть встановлювати обставини

    Виходячи з судової практики за ухилення від мобілізації, якщо людина визнає провину дають умовний термін 1-3 роки. Враховуючи ваші сімейні обставини. Вам нічого не загрожує, і скоріше за все у такому випадку, справа буде закрита у зв'язку з наявністю підстав для відстрочки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    80%

    Доброго дня, Романе!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;".

    Отже, Ви маєте право на відстрочку, як чоловік, який утримує трьох неповнолітніх дітей.

    Проте, для того аби її оформити, Вам потрібно надати докази щодо утримання. У випадку спільних дітей з Вашою дружиною ніяких труднощів не виникне, а от із дитино дружини від першого шлюбу - так.

    Аби говорити про те, що Ви цю дитину утримуєте, потрібно мати хоча б підтвердження того, що рідний батько не сплачує аліменти. Таким доказом може бути довідка від виконавчої служби про наявність у біологічного батька заборгованності по сплаті аліментів.

    Посвідчення багатодітної родини зазначає, що Ви виховуєте трьох дітей, але мова про утримання трьох дітей в ньому не йде.

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства»:

    «Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;».

    Наразі присутня практика ТЦК та військових частин відмовляти у відстрочці (звільненні) навіть за наявності посвідчення багатодітної сім'ї та довідки про заборгованність від виконавчої служби. Мотивують вони відмову тим, що Ви, як вітчим не маєте обов'язку щодо утримання дитини, бо він покладений лише на батьків й для того, аби підтвердити утримання, Вам потрібно дитину усиновити. Але ж у Вашому випадку воно не можливе, оскільки у дитини є біологічний батько.

    Проте, це практика не всіх ТЦК та в/ч, тому, можливо, Ваших документів буде достатньо для отримання відстрочки. При тому, все ж таки, обов'язкого потрыбно мати підтвердження того, що біологічний батько дитину не утримує.

    Пам'ятайте про те, що Ви маєте право оскаржити дії ТЦК та СП.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки або до вищестоячого обласного ТЦКСП .

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції керівника ТЦК та СП, незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України.

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України.

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Також рекомендую написати заяву до поліції про ухилення від сплати аліментів. І взяти в поліції витяг про відкриття кримінального провадження та надати його теж до ТЦК.

    Всі копії документів до заяви про відстрочку повинні бути нотаріально завірені.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    По документам маємо посвідчення багатодітної родити (я вписаний у нього), рішення суду про розірвання першого шлюбу дружини та встановлення місця проживання дитини разом з дружиною. Чи можуть мені відмовити у відстрочці?

    Насправді фактично на Вашому утриманні перебувають три неповнолітні дитини, відповідно Ви маєте право на відстрочку. Але проблема в документальному оформленні.

    За таких умов (коли виховується дитина від колишнього чоловіка), потрібно довести факт того, шо біологічний батько ухиляється від виконання свого батьківського обов'язку. На практиці, таким документом є довідка із виконавчої служби про наявність у нього заборгованості зі сплати аліментів.

    У Вас такої довідки, наскільки я розумію, немає. Це може бути проблемою.

    Що б я радив:

    1. Можна спробувати оформити нотаріальну заяву від Вашої дружини про те, що біологічний батько участі в утриманні дітей не приймає.

    2. В ідеалі - встановити факт утримання дітей в судовому порядку.

    Але до 16.01.2024 встановити факт в судовому порядку точно не вийде. Тому розгляньте варіант № 1.

    А взагалі - радив би вирішувати питання радикально - подавати позов до суду про стягнення з нього аліментів.

    Успіхів. З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України