Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 січня 2024, питання №100042

Військовий квиток для аспірантури

Добрий день!

Прийомна комісія ВНЗ наполягає на військовому квитку (або тимчасовому посвідченні (далі ТП)) під час подачі документів на аспірантуру. У мене приписне, мені 28 років. На жаль, не встиг зробити ТП.

Питання, чи є норми в законодавстві України, які дозволять вийти із замкненого кола, і зробити ТП вже з відстрочкою після зарахування до ВНЗ?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Костянтин!

    Ви повинні були у 27 років отримати чинний військово-обліковий документ військовозобов'язанного. Вимога ВНЗ цілком законна.

    Щодо вихіду із замкнутого кола, то він є тільки один:

    За домовленністю з ВНЗ Вас зароховують з приписним з подальшою умовою отримати чинний ВОД протягом якогось визначенного часу. Ви після зарахування збираєте всі необхідні документи для відстрочки та пишите заяву про оформлення останньої.

    З'явившись до ТЦК реєструєте заяву на відстрочку, проходите ВЛК, сплачуєте штраф за порушення правил військового обліку по статті 210 КУпАП, після чого отримуєте чинний ВОД.

    Проте в даному випадку може виникнути проблема у ВНЗ, оскільки вони зарахували Вас без чинного військово-облікового документу.

    Іншого шляху немає. Якщо Ви з'явитесь до ТЦК без підстави для відстрочки за чинним ВОД - Вас мобілізують.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Костянтин Клієнт 4 місяці тому

      Добрий Вечір, Юрію,

      Дякую за вичерпну відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Костянтине! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, є норми, зокрема лист Міністерства освіти і науки України. Але по суті це за домовленістю із закладом освіти, інакше ніяк.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Костянтин Клієнт 3 місяці тому

      В'ячеславе, добрий день! Дякую за посилання на лист, адже не було зрозуміло саме чим керувався запит. Ознайомлюся більш детально. Гарного дня!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Гарного дня. За потреби звертайтеся, буду радий Вам допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України