Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 січня 2024, питання №100147

Чи може аспірант денної форми навчання за кошти державного бюджету вимагати взяти його на роботу?

Аспірант денної форми навчання вимагає взяти його на роботу. Які нормативні документи це регламентують?
Як йому відмовити в прийняти на роботу. Чи повинні працевлаштовувати аспіранта?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Про яку роботу йде мова?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клієнт 4 місяці тому

      Доброго!

      Про роботу викладача.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Оксана!

        Звісно, що не має. Ви не зобов'язані приймати на роботу аспіранта за його вимогою, відповідної норми чинне законодавство не містить.

        Стаття 62. Права осіб, які навчаються у закладах вищої освіти.

        1. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на:

        "1) вибір форми навчання під час вступу до закладу вищої освіти;

        2) безпечні і нешкідливі умови навчання, праці та побуту;

        3) трудову діяльність у позанавчальний час (крім здобувачів вищої освіти вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, яким присвоєно військове або спеціальне звання);..."

        Стаття 64. Працевлаштування випускників закладів вищої освіти.

        "1. Випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Заклади вищої освіти не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників.

        2. Держава у співпраці з роботодавцями забезпечує створення умов для реалізації випускниками закладів вищої освіти права на працю, гарантує створення рівних можливостей для вибору місця роботи, виду трудової діяльності з урахуванням здобутої вищої освіти та суспільних потреб".

        З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Насправді працювати на 0,5 ставки він має право, але вимагати його працевлаштувати - точно ні. Є певні вимоги до посади, стажу роботи і так далі.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Згідно із статтею 22 Кодексу законів про працю України, власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, має право вільного вибору серед кандидатів на зайняття робочого місця (посади). Забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом. На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, зобов’язані письмово повідомити про причину такої відмови, яка має відповідати частині першій цієї статті.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України