Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 15 січня 2024, питання №100165 240₴

Чи може тато надати матері дитини довіренність на право представляти його інтереси в питанні усиновлення.дитини. Якщо так,то, будь ласка зразок довіренності. дякую.

Добрий день.
Чи може тато надати матері дитини довіреність на право представляти його інтереси в питанні усиновлення.дитини. Якщо так, то, будь ласка, зразок довіреності. дякую.
Потрібен Зразок довіреності. Якщо можливе усиновлення без присутності.батька.Дякую.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Навряд чи усиновлення можливе по довіренності, навіть, якщо вона нотаріально завірена.

    У Вашому випадку чоловік вирішує питання усиновлення в судовому порядку за допомогою органів опіки. Порядок усиновлення такий.

    ПЕРШЕ

    У разі усиновлення дитини одним з подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

    Заява вважається поданою, якщо до неї додані усі зазначені документи. Витребування інших документів у заявника не допускається.

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється за місцем проживання дитини, для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    До заяви додаються такі документи:

    Копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (2 копії на кожного заявника + оригінал);

    Копія свідоцтва про шлюб (2 копії + оригінал);

    Довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної фіскальної служби (1 копія на кожного заявника + оригінал) - за вимогою суду;

    Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за встановленою формою (1 копія на кожного заявника + оригінал);

    Повна довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання (1 копія + оригінал);

    Копія свідоцтва про народження дитини (2 копії + оригінал);

    Письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя (1 копія + оригінал);

    Документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть, або довідка про смерть, видана органомо РАЦС, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвістно відсутнім, довідка з органу РАЦС щодо запису відомостей про батька дитини тощо) - 2 копії + оригінал;

    Довідка (висновок) про стан здоров'я дитини (1 копія + оригінал) - за вимогою суду.

    Заява вважається поданою, якщо до неї додані усі зазначені документи. Витребування інших документів у заявника не допускається.

    Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

    ДРУГЕ

    Після подання документів служба (управління) у справах дітей протягом 10 днів:

    перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;

    проводить бесіду з заявниками, роз’яснює їм права та обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновленення, порядок здійснення контролю за умовами проживання усиновлених дітей;

    відвідує заявників за місцем їх проживання та складає акт обстеження житлово-побутових умов;

    розглядає можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок;

    у разі позитивного рішення ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі та видає їм висновок про можливість бути усиновлювачами.

    ТРЕТЄ

    Підготовка документів для подання до суду.

    Служба (управління) у справах дітей на підставі заяви кандидатів в усиновлювачі та пакету документів протягом 10 робочих днів готує висновок органу опіки та піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.Якщо кандидати в усиновлювачі протягом місяця не забрали висновок, або протягом 30 діб після його отримання, не подали заяву до суду про усиновлення дитини, вважається, що вони відмовились від її усиновлення.

    ЧЕТВЕРТЕ

    Особа, яка усиновила дитину, має право:

    на грошову допомогу при усиновленні дитини у розмірі як при народженні першої дитини. При усиновленні двох і більше дітей розмір допомоги не змінюється;

    на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

    на отримання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні дитини віком старше трьох років);

    на отримання щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Yuriy Клієнт 4 місяці тому

    дякую за відповіть. чоловік та жінка не перебувають у шлюбі.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Тоді я взагалі не бачу підстав для усиновлення. Вам треба спочатку одружитись. Або, якщо чоловік є біологічним батьком дитини, доводити батьківство в судовому порядку.

      • Yuriy Клієнт 4 місяці тому

        чоловік є біологічним батьком дитини,чи можливо доводити батьківство в судовому порядку без його присутності. по двіреності?

      • Yuriy Клієнт 4 місяці тому

        чоловік є біологічним батьком дитини,чи можливо доводити батьківство в судовому порядку без його присутності. по двіреності?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день.Чи може тато надати матері дитини довіреність на право представляти його інтереси в питанні усиновлення.дитини. Якщо так, то, будь ласка, зразок довіреності. дякую.Потрібен Зразок довіреності. Якщо можливе усиновлення без присутності.батька.

    Заяву про взяття Вас на облік кандидатів в усиновлювачі за Вас може подати дружина, але справжність Вашого підпису має бути засвідчена нотаріально. Чи є можливість повністю вести справи по нотаріальній довіреності від Вашого імені - краще уточнювати безпосередньо в службі у справах дітей. Думаю, можна прийти до певного компросісу.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 905

    ПОРЯДОК провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

    22. Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються із заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради за місцем проживання та подають разом з нею такі документи:

    1) копію документа, що посвідчує особу;

    2) копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) (за наявності);

    3) копію документу, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

    4) довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.

    У разі коли усиновлювачами є подружжя, довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;

    5) копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

    6) висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3;

    7) документ про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

    {Абзац дев'ятий пункту 22 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 907 від 16.08.2022}

    8) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

    9) згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним із подружжя), якщо інше не передбачено законодавством, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально.

    Заяву може бути подано в паперовій формі безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Мінсоцполітики, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до пункту 22-1 цього Порядку. У заяві зазначається адреса проживання заявника (за наявності кількох місць проживання - адреса кожного з них), дані паспорта громадянина України, номер телефону та адреса електронної пошти.

    У разі коли один із подружжя не може особисто з’явитися до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально, може подати дружина (чоловік).

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 223 Сімейного кодексу України

    Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

    Згідно пункту 91 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється без перебування дитини на обліку.

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється за місцем проживання дитини.

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    До заяви додаються:

    • копія паспорта громадянина України, копія паспорта іноземця або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • висновок про стан здоров'я заявника;
    • документ про наявність чи відсутність судимості;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);
    • засвідчена нотаріально письмова згода заявника, який є іноземцем, на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає (у двох примірниках).
    • висновок компетентного органу країни проживання, який підтверджує можливість заявника бути усиновлювачем (подається у разі, коли усиновлювач проживає за межами України). У висновку зазначаються адреса, житлово-побутові умови, біографічні дані заявника, стосунки в сім'ї, ставлення до усиновлення. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження таким органом діяльності, пов'язаної з усиновленням.

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з'ясовує чи згодна дитина на усиновлення відповідно до пункту 72 цього Порядку, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

    Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини оформляється на бланку районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, підписується головою (заступником голови), скріплюється печаткою та видається заявнику під розписку.

    Разом з висновком заявнику повертаються пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та завірені підписом керівника (заступника керівника) служби у справах дітей документи, подані кандидатом в усиновлювачі.

    Інформація про особу, яка бажає усиновити дитину свого чоловіка (дружини), до Книги обліку кандидатів в усиновлювачі не заноситься.

    Згідно пункту 134 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

    заява та документи (відомості), передбачені абзацами першим, п’ятим і шостим цього пункту, можуть бути подані в паперовій формі безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Мінсоцполітики, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до пункту 22-1 цього Порядку.

    Після отримання висновку про доцільність усиновлення заявник звертається до місцевого суду із позовною заявою про усиновлення.

    Відповідно до ст. 310 ЦПК України, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

    Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір’ю або батьком дитини.

    На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. При цьому Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України