Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 січня 2024, питання №100178 240₴

Студент магистратуры (повторное обучение)

Добрый день.
Мне 27 лет, я студент 5-го курса дневной формы на магистратуре (повторное обучение)Вопрос следующий. Сейчас с новым законом о мобилизации который примут в ближайшее время, отсрочка предоставляется только для последовательного обучения. При этом я где-то видел, что отсрочка на этот учебный год еще останется (до сентября месяца для всех студентов дневного) - так ли это ?
Вопрос второй есть ли смысл мне сейчас отчислится с магистратуры и сразу подать документы на аспирантуру, что бы уже сентября месяца гарантировано иметь отсрочку ?
Благодарю за ответ

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Якове!

    Так, дійсно, така вимога, як послідовність освіти, була передбачена у законопроекті 10378. У прикінцевих положеннях цього ж законопректу було зазначено, що громадяни, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права мають право завершити навчання до кінця навчального року.

    Станом на зараз даний законопроект було відкликано. Отже чекаємо на внесення вже нового законопроекту у іншій редакції з внесеними правками. Проте, все виглядає так, що пункт щодо відстрочки студентів залишиться без змін стосовно послідовності освіти.

    Отже, якщо новий законопроект буде прийнятий саме в тій редакції, де буде передбачатись право на відстрочку тільки у разі послідовної освіти, то тоді так, є сенс у відрахуванні з магістратури та вступу на аспірантуру, так як у разі навчання на магістратурі Ви втратите право на відстрочку.

    Але, я все ж таки, пропоную Вам дочекатись внесення законопроекту до ВР аби ознайомитись з його текстом, голосування ВР та підписання законопроекту Президентом, аби не робити не потрібних кроків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так мова йде, що залишиться до кінця року, але як воно буде не відомо. Все може змінитися не одноразово.

    Як вам вчиняти, це ваш вибір. Якщо бажаєте то ваш варіант, є цілком логічний та вірний. Тому ви можете почати навчання на аспірантурі. Але на разі, ви і з магістром маєте право на відстрочку. Зміни будуть внесені, скоріше за все у середині весни, тому є час на роздуми.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрый день.Мне 27 лет, я студент 5-го курса дневной формы на магистратуре (повторное обучение)Вопрос следующий. Сейчас с новым законом о мобилизации который примут в ближайшее время, отсрочка предоставляется только для последовательного обучения. При этом я где-то видел, что отсрочка на этот учебный год еще останется (до сентября месяца для всех студентов дневного) - так ли это ?

    Так, відповідна норма була передбачена законопроєкт № 10378, який було відкликано суб'єктом подання (КМУ). Впевнений, що щось подібне варто очікувати знову, але стверджувати на 100 % не буду. Треба чекати подання нового законопроєкту, який очікуємо цього (наступного) тижня.

    Вопрос второй есть ли смысл мне сейчас отчислится с магистратуры и сразу подать документы на аспирантуру, что бы уже сентября месяца гарантировано иметь отсрочку ?

    Якщо Ви зараз будете відраховані, до вересня 2024 року Ви не матимете права на відстрочку. Це доволі ризикована ідея. Хіба що у Вас є певні запасні варіанти.

    Якщо ні - раджу все таки навчатися, принаймні до моменту прийняття законопроєкту в першому читанні. Минула редакція передбачала тільки набрання чинності через 1 місяць після його прийняття, так що часу буде вдосталь, не хвилюйтеся.

    Успіхів. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    При этом я где-то видел, что отсрочка на этот учебный год еще останется (до сентября месяца для всех студентов дневного) - так ли это ?

    Законопроект 10378 ЯКИЙ ВІДКЛИКАНО, передбачав, що відстрочку матимуть здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Згідно прикінцевих положень законопроекту 10378 громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом

    АЛЕ поки ніяких змін не відбулося - Ви маєте право на відстрочку незалежно від кількості та послідовності освіти. Як буде виглядати підстава для відстрочки в майбутньому покаже час.

    Вопрос второй есть ли смысл мне сейчас отчислится с магистратуры и сразу подать документы на аспирантуру, что бы уже сентября месяца гарантировано иметь отсрочку ?

    Ще не відомо в якому остаточному виді та коли будуть прийняті зміни до відстрочки, тому поки не рекомендую відраховуваться, щоб не втратити право на відстрочку.

    Можливо аспіранти матимуть право на відстрочку як і раніше.

    Крім того, якщо Ви в майбутньому вступите на аспірантуру по тій же спеціальності, що і теперішня магістратура - Ви матимете право на відстрочку, адже буде зберігатись послідовність здобуття освіт згідно законопроекту 10378

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Якове!

    Ви бачили цю норму у законопроекті № 10378 від 25.12.2023, який був відкликаний Урядом України 11.01.2024 р.

    громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом (підпункт 3 пункту 2 розділу ІІ Прикінцеві положення законопроекту № 10378 від 25.12.2023).

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/2138733

    При цьому позитивним у цій редакції було те, що за буквального тлумачення підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ Прикінцеві положення - особа мал права на відстрочку незалежно від того чи оформлена вона в ТЦК, чи ні.

    Але як би там не було, даний законопроект внаслідок суспільного осуду, що був переданий народним депутатам (як власне я і прогнозувала раніше клієнтам) - був відкликаний. Новий законопроект ще не внесений у Раду. Але обіцяють.

    В якій редакції буде подано новий законопроект та чи збереже Уряд у новому законопроекті, який пообіцяв міністр оборони України пан Умєров, цю ж норму у "Прикінцевих положеннях" - поки що невідомо.

    Якщо вірити дописам у фейсбуці пані народної депутатки Мар'яни Безуглої, то збережеться право на відстрочку у разі послідовної освіти без урахування спеціальності. Чи це так - гарантії не дам. Побачимо законопроект, тоді можна робити висновки.

    https://www.facebook.com/bezuhlamariana

    Пропоную все ж дочекатися того, які зміни будуть запропоновані в оновленому Урядовому законопроекті й тоді вже приймати рішення щодо аспірантури, відрахування та такого іншого.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ЯКОВ!

    Скорее всего Ваша отсрочка по действующему образованию сохранится до конца учебного года, если закон в какой-либо редакции примут в этом году. Именно это предусматривал проект Закона, который вносил на рассмотрение Парламента Украины - Кабинет Министров.

    Под общественным давлением этот проект был отозван несколько дней назад. Какой будет следующий пока никто не знает. Но предполагаю, что это норму менять не будут.

    Потому вопрос скорее Ваших материальных возможностей... Если образование интересует не только как способ избежать мобилизации, но и как бумажка, которая в будущем предоставит какие-то конкурентные преимущества при ведении бизнеса или работе на фирму или государство.

    В любом случае при поступлении в Аспирантуру Вы привязаны к срокам, которые устанавливают высшие учебные заведения, которые хоть и начали проводить зимой, поздней осенью и т.д. так называемые "дополнительные наборы", но это не конвеер и прием в ВУЗы не идёт в режиме "нон-стоп". Это нужно тоже учитывать как и то, что гарантии в том, что Вы 100 % поступите в аспирантуру - нет никакой.

    Исходя из изложенного, считаю, что Вам можно продолжить обучение в магистратуре и параллельно искать иную причину для отсрочки от мобилизации... будь-то поступление впервые в аспирантуру или что-то другое.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України