Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 16 січня 2024, питання №100288 240₴

Як відновитись в університеті якщо не склав крок

Доброго дня. Я студент іноземець у мед університеті, який не склав іспит Крок 2. Але я склав єдиний державний екзамен, також є всі заліки за 5 курс. При спробі відновитись на навчання з другого семестру мені відмовили, так як сказали що я маю повторити знову рік пояснюючи тим що центр тестування не приймає до крок 2 тих хто поновився на другий семестр, а також кажуть що якусь нову постанову Кабінету Міністрів від червня 2023 року, відповіді офіційної не було. Підскажіть будь ласка які є можливі рішення?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Ахмед Ібрагім!

    Питання забезпечення дотримання законних прав та інтересів студентів тісно переплітаються із реалізацією конституційного права на вищу освіту. Державні органи, відповідальні за прийняття законодавчих актів, маючи за мету захистити права та інтереси студентів, деталізує права і обов’язки викладаючи їх зміст у Законі, підзаконних нормативно – правових актах та локальних актах. Варто знати, за яких випадків, студента може бути відраховано. Відповідно до Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти № 245.

    Пункт 14 вищезазначеного Положення передбачає, що студента може бути відраховано з ВНЗ:

    - за власним бажанням;

    - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

    - за академічну неуспішність;

    - за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти.

    Відповідно до пункту 15 Положення відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за погодженням зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

    Такі випадки відрахування є правомірними, проте, на практиці інколи мають місце зловживання передбаченими у законодавчому акті пунктами, тому студенти вдаються до певних дій:

    - по-перше існує можливість поновитися на навчання (крім студентів першого курсу). В такому разі подається заява на ім’я ректора, в якій зазначаються причини, чому студент має право претендувати на відновлення на навчання (наприклад, у випадках невідвідування занять, студент подає відповідні докази причини вимушеного прогулу). Заява має бути розглянутою протягом двох тижнів. Опісля, студенту повідомляються умови поновлення або ж причину відмови у поновленні. У випадку позитивного вирішення питання, студент має здати академрізницю.

    Також можна подати заяву на повторне навчання за відповідний семестр, якщо студентом не було виконано в повному обсязі навчального плану за наявності поважних причин ( тривале захворювання, тяжкі сімейні обставини та інше).

    Згідно пункту 2 Положення воно є

    "...обов’язковим для закладів вищої, фахової передвищої, післядипломної освіти, вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти з специфічними умовами навчання, закладів вищої духовної освіти та наукових установ усіх форм власності та сфер управління, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти (далі – заклади вищої освіти). Державні органи, до сфери управління яких належать вищі військові навчальні заклади, заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, можуть встановлювати особливі вимоги щодо відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення курсантів, слухачів, ад’юнктів (аспірантів), які навчаються у вищих військових навчальних закладах, закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти".

    Згідно пункту 4 розділу ІІ Положення про відрахування здобувачів вищої освіти:

    Серед підстав для відрахування здобувача вищої освіти є:

    "невиконання індивідуального навчального плану";

    Вичерпний перелік обставин, що вважаються невиконанням індивідуального навчального плану, визначається положенням про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти, із дотриманням сукупності таких вимог:

    "1) факт невиконання індивідуального навчального плану встановлюється винятково за результатами підсумкового контролю;

    2) пропуск навчальних занять, якщо він не призводить до отримання здобувачем вищої освіти незадовільної оцінки за результатами підсумкового контролю, не може вважатися невиконанням індивідуального навчального плану;

    3) відрахування у зв’язку із отриманням незадовільної оцінки під час підсумкового контролю, крім єдиного державного кваліфікаційного іспиту, можливе лише за умов, якщо здобувачеві вищої освіти було надано можливість:

    покращення результатів оцінювання незалежно від кількості отриманих незадовільних оцінок і здобувач у встановлений строк не скористався такою можливістю або за результатами повторного оцінювання отримав незадовільну оцінку;

    оскарження у встановленому закладом вищої освіти порядку рішення, дії або бездіяльності педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, посадових осіб (представників адміністрації) закладу вищої освіти щодо організації і проведення підсумкового контролю і здобувач у встановлений строк не скористався такою можливістю або його скаргу було відхилено;

    переривання навчання і здобувач у встановлений строк не скористався такою можливістю;

    4) здобувача вищої освіти не може бути відраховано, якщо невиконання ним індивідуального навчального плану сталося з вини (є результатом умисних дій або грубої необережності) закладу вищої освіти, що встановлено комісією закладу вищої освіти за участю представників органів студентського самоврядування відповідно до положення про організацію освітнього процесу в закладі вищої освіти.

    7. Невиконання індивідуального навчального плану або порушення строків виконання індивідуального навчального плану без поважних причин, передбачених законодавством, зокрема в частині виконання дисертації або творчого мистецького проєкту, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта)".

    Проте, коли має місце незаконне відрахування, то існує можливість звернутися до органів студентського самоврядування, адже студентське самоврядування виступає механізмом захисту прав та інтересі студентів, які навчаються у ВНЗ.

    Також у ВНЗ України діють студентські профспілки, які також беруть участь у захисті студентських прав та свобод. Такий орган наділений більшими повноваженнями на відміну від органів студентського самоврядування.

    Проте у певних випадках передбачені ще й інші форми захисту студентських прав, а саме звернення до правоохоронних органів.

    Вичерпавши всі національні засоби правового захисту, особа має право звертатись за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

    За захистом своїх прав Ви також можете звернутись до окружного адміністративного суду за місцем знаходження університету.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Вітаю Вас!

    Згідно ПОЛОЖЕННЯ про організацію та порядок проведення державної атестації студентів, які навчаютьсяу вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації за напрямом підготовки "Медицина"

    5.7. Студент, який одержав оцінку "незадовільно" при складанні стандартизованого тестового державного екзамену "Крок-2", може ПОВТОРНО скласти його один раз державній екзаменаційній комісії протягом одного року з дня проведення першого іспиту. Нескладання стандартизованого тестового державного екзамену "Крок-2" не є перешкодою для складання практично-орієнтованого державного іспиту.

    Особа, яка не склала стандартизований тестовий державний екзамен "Крок-2" повторно, не допускається до подальших перескладань без проходження повторного навчання відповідно до нормативного змісту державної атестації.

    Тобто, протягом року Ви мали право здати поторно Крок-2 без проходження повторно навчання.

    Проте, Центр тестування при МОЗ керується Порядком проведення ліцензійних інтегрованих іспитів (хоча цього порядку немає на ресурсах МОЗ та погоджений лише замом Міністра охорони здоров'я України)

    Відповідно до пункту 11.4 даного Порядку студенти, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» можуть повторно його скласти один раз не раніше ніж через рік протягом трьох років. Студент, який не склав стандартизований тестовий державний іспит «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» повторно, не допускається до подальших перескладань без проходження повторного навчання.

    Отже, в будь-якому випадку Ви маєте право скласти повторно Крок-2 без проходження повторного навчання.

    Згідно пункту 13 Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”

    У разі неуспішного складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту здобувач має право повторно скласти іспит не більше одного разу. Строк, до якого здобувачі можуть повторно скласти кваліфікаційний іспит, визначається МОЗ.

    Витрати на повторне складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту покладаються на здобувача.

    Центр тестування при МОЗ, екзаменаційна комісія з проведення практичного (клінічного) іспиту забезпечують однаковий рівень складності завдань під час першого та повторного складання іспитів.

    У разі повторного неуспішного складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план, та відраховується відповідно до пункту 4 частини першої статті 46 Закону України “Про вищу освіту”. Така особа може бути поновлена на навчання за відповідним ступенем вищої освіти за такою самою спеціальністю для повторного навчання протягом не менше як двох семестрів та однократного повторного складання кваліфікаційного іспиту. Рішення про зарахування особі, яка здобуває ступінь вищої освіти, результатів контрольних заходів під час повторного навчання та надання допуску до складання кваліфікаційного іспиту ухвалюється закладом вищої освіти.

    Згідно даного Порядку - Ви мали право на повторне складення КРОК-2 без відрахування з ВНЗ. А от у разі неуспішного складення повторного Крок-2 Ви вважались би таким, що не виконав індивідуальний навчальний план та був би відрахований з ВНЗ.

    Так як Ви були відрахані з ВНЗ у Вас є два шляхи вирішення Вашого питання :

    1. Поновитися на 1 семестр та повторно скласти Крок-2

    2. Звернутись до суду про скасування наказу про відрахування та вимогою надати можливість повторно скласти Крок-2

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ahmed Ibrahim Клієнт 3 місяці тому

      Але ці положення були прийняті 10.10.2023, тобто в будь якому разі для мене це вже було запізно, адже я двічі здавав в липні місяці. Університет сказав, що я зможу відновитись з другого семестру без проблем. А зараз внесли зміни, на які я не можу попливати

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, на липень 2023 року не було умови повторного навчання протягом не менше як двох семестрів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/334-2018-%D0%B...

        Відповідно Вас навмисно ввели в оману або вони самі не знали, що можливі зміни до законодавства. Якщо у Вас немає доказів неправомірних дій ВНЗ, а всю інформацію Вам повідомляли лише на словах - шансів виграти суд замало.

        На жаль, якщо Ви два рази склали іспит та отримали незадовільну оцінку, то згідно Порядку діючого на даний час Вам потрібно вступати на перший семестр та після закінчення курсу - повторно складати іспит.

    Турчин Ярослав Александрович
    33.3%

    ВІТАЮ ВАС, Ahmed Ibrahim! Вас дурять (обманюють) у Вашому медичному закладі вищої освіти, причому нахабно і цинічно. Перш за Все слід запропонувати закладу висловити свою позицію письмово. Можливо для цього слід подати та офіційно зареєструвати звернення з проханням допустити до перескладання / поновити на навчання. І хай дадуть відповідь письмово і офіційно, чому це неможливо зробити.

    Крім того , Ви до відрахування мали право на повторне складання іспиту КРОК, але на цьому "кроці" (шляху) Вас надурила адміністрація закладу. Але ж оскаржувати це мабуть строки вже пройшли. Бо в Україні стислі строки оскарження. Як то кажуть усе для людей. Проте, в рамках цивільних правовідносин, оскільки у Вас укладений договір - оскаржити відрахування і змусити прийняти повторне складання екзамену "КРОК" можливо.

    Система КРОК передбачає перескладання, що передбачено як нормативами МОЗ України, так і внутрішніми положеннями організатора тестування і ВНЗ.Наприклад на медичному факультеті Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, всі студенти, що отримали на екзамені КРОК-1 результат "не склав", можуть повторно скласти КРОК-1 не більше 2 разів у термін, встановлений МОЗ України. У разі отриманн результату "не склав" після третьої спроби студент не допускається до наступної екзаменаційної сесії та відраховується з вищого навчального закладу.

    Тестовий іспит включає один, два або три окремі тестові екзамени залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня. Зміст тестових іспитів затверджується щорічно Міністерством охорони здоров'я України і повинен відповідати освітньо-професійним програмам, які затверджуються Міністерством освіти України.

    Майбутні фахівці рівня «спеціаліст» та «магістр» (лікарі, лікарі-стоматологи, фармацевти, лікарі-психологи тощо), послідовно складають три екзамени – «Крок 1», «Крок 2» та «Крок 3». Майбутні фахівці рівня «молодший спеціаліст» складають один екзамен – «Крок М». Майбутні фахівці рівня «бакалавр» послідовно складають два екзамени – «Крок М» та «Крок Б».

    «Крок 1» – екзамен із загально наукових дисциплін, який складається після вивчення основних фундаментальних дисциплін, що входять до складу тестового екзамену «Крок 1». Тестовий екзамен складається на 3-му курсі (майбутні лікарі, лікарі-стоматологи) або на 4-му курсі (фармацевти, клінічні фармацевти).

    Всім здобувачам, які одержали на тестових екзаменах «Крок 1» результат «не склав», дозволяється повторне складання екзамену «Крок 1». У разі не перескладання екзамену «Крок 1» здобувач не допускається до наступної екзаменаційної сесії та відраховується з закладу вищої освіти як такий, що не виконав навчальний план.

    «Крок 2» є екзаменом із професійно орієнтованих дисциплін, які за змістом відповідають освітньо-професійній програмі підготовки спеціалістів. «Крок 2» є складовою державної атестації здобувачів і складається на випускному курсі.

    Всі здобувачі, які одержали на тестовому екзамені «Крок 2» результат «не склав», допускаються до складання державних випускних іспитів. Ці здобувачі не отримують сертифікат тестових іспитів, вважаються такими, що не пройшли державну атестацію, не отримують диплом про закінчення закладу вищої освіти й можуть повторно скласти тестовий іспит не раніше, ніж через рік.

    «Крок Б» є екзаменом із професійно орієнтованих дисциплін, які за змістом відповідають освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра. «Крок Б» є складовою державної атестації здобувачів і складається на випускному курсі.

    Здобувачі, які одержали на тестовому екзамені «Крок Б» результат «не склав», допускаються до інших етапів атестації. Ці здобувачі не отримують сертифікат тестових іспитів, вважаються такими, що не пройшли державну атестацію, і не отримують диплом про закінчення закладу вищої освіти. Такі здобувачі можуть повторно скласти екзамен "Крок Б" не раніше, ніж через рік протягом трьох років.

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИНАКАЗ від 19.02.2019 № 419Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 березня 2019 р. за N 279/33250Про затвердження Порядку, умов та строків розроблення і проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту та критеріїв оцінювання результатів
    III. Порядок, умови та строки проведення тестових компонентів ЄДКІ3.Тестові компоненти ЄДКІ проводяться відповідно до графіка, затвердженого МОЗ. Графік затверджується на календарний рік щороку до 01 вересня попереднього календарного року.

    У Графіку зазначаються дати проведення кожного тестового компоненту ЄДКІ для кожної спеціальності галузі знань 22 "Охорона здоров'я" та термін (місяць) проведення повторних складань тестових компонентів ЄДКІ з урахуванням, що повторні складання мають відбутися до початку нового навчального року або наступного навчального семестру. Дати повторного складання тестових компонентів ЄДКІ визначаються Центром тестування при МОЗ та оприлюднюються на його офіційному сайті.

    Для здобувачів, які були відсутні на складанні будь-якого тестового компонента ЄДКІ з поважної (документально підтвердженої) причини проводиться один раз додаткове складання іспиту. Дата проведення додаткового складання іспиту визначається Центром тестування при МОЗ.

    Відповідно до приписів розділу 11 Порядку проведення ліцензійних інтегрованих іспитів, затвердженого наказом Державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров`я України» від 13.04.2017 року №50, студенти, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 1» можуть його скласти повторно.

    Порядок проведення ліцензійних інтегрованих іспитів, затверджений наказом Державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров`я України» від 13.04.2017 року №50

    Порядок проведення ліцензійних інтегрованих іспитів (далі - іспит, ліцензійний іспит) базується на чинній нормативній базі, складений з урахуванням досвіду діяльності державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України», Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1095 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 року № 533) та досвіду Національної ради медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки (NBME - National Board of Medical Examiners), Медичної асоціації Великобританії (GMC UK), Центру тестування США (ETC GRE-test), Асоціації медичних коледжів США (МСАТ), Центру тестування Великобританії (ОЕТ Centre).

    Цей Порядок враховує принципи, що покладені в основу Етичного кодексу лікаря України, затвердженого Постановою № 3 засідання Вченої медичної ради Міністерства охорони здоров’я України від 28.08.2009

    11. Перескладання та повторне складання ліцензійних іспитів

    11.1. Відповідно до чинної нормативної бази студентам, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 1», дозволяється його повторне складання не більше двох разів протягом поточного семестру.

    11.2. Центр тестування має право проводити перескладання ліцензійних іспитів у визначені ним дати, використовувати різні варіанти тестів, у тому числі сформовані з буклетів попередніх років. При використанні відкритих буклетів, що знаходяться у ВНЗ, студентам (інтернам), які набрали вище прохідного балу, зараховується результат на рівні мінімального прохідного балу.

    Перескладання ліцензійного іспиту проводиться не раніше ніж через тиждень після оприлюднення результатів іспиту. Дати перескладання ліцензійного іспиту повідомляються Центром тестування у ВНЗ відповідним листом.

    11.3. Перескладання проводиться у Центрі тестування, якщо кількість студентів, які не склали ліцензійний іспит у ВНЗ, 20 осіб і менше.

    11.4. Студенти, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» можуть повторно його скласти один раз не раніше ніж через рік протягом трьох років.

    Студент, який не склав стандартизований тестовий державний іспит «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» повторно, не допускається до подальших перескладань без проходження повторного навчання.

    11.5. Інтерни, які одержали незадовільну оцінку на ліцензійному іспиті «Крок З», можуть повторно його скласти протягом трьох років у будь-який наступний термін проведення ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 3 ».

    ___

    У разі протиправних вимог щодо оплати навчання та повторного навчання, Ви можете звернутись безпосередньо до організації, яка проводить тестування чи Міністерства охорони здоров"я і Міністерства освіти і науки України зі скаргою щодо порушення Ваших академічних прав. Крім того, мова вже може йти про склад кримінального правопорушення та шахрайські дії збоку посадових осіб закладу освіти.

    Крім наведеного, Ви також маєте академічне право на переведення до іншого "пристойного" медичного навчального закладу, що не намагається заробляти на своїх студентах не обізнаних в юридичних тонкощах освітнього процесу у медичній галузі із зарахуванням усіх академічних досягнень на підставі документів, що видаються відповідним закладом з якого переводяться.

    Для убезпечення від протиправних дій закладу - зберігайте залікову книжку у себе, а не у деканаті, як це часто практикують деякі заклади.

    Щиро кажучи Ви не перший скаржитесь на подібне. Припускаю, що недобропорядні ректори чи інші функціонери медичної освіти, запустили нову схему додаткових заробітків на студентах, які не обізнані у своїх правах під час складення системи "КРОК", яка є наслідком міжнародної реформаторської діяльності "фаракологічно-медичної мафії", що в країнах третього світу впливає на систему медичної освіти та медичного забезпечення загалом через призначення маріонеточних функціонерів типу пані Супрун, яка протиправно узурпувала посаду міністра охорони здоров"я України у попередні роки та внесла значний вклад у знищення медичної освіти і перетворення атестації у систему деградації по типу "КРОК" чи ЗНО у вищій освіті. Тестова система взагалі є досить сумнівною з точки зору дійсних фахівців і довела навіть у США свою повну неспроможність готувати якісні кадри у будь-яких галузях знань.

    Якщо заклад вищої освіти і МОЗ України обмежаться відписками і не захистять Ваші права, то дійсно Ви можете звернутися до суду. Справа у Вас будет розглядатися мінімум рік. Навіть до війни були подібні прецеденти у Львівському окружному адміністративному суді. Суд 1-ї інстанції розглядав справу рік.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/82676589

    ТОЖ МОЖЕ ВАМ КРАЩЕ ОТРИМАТИ АКАДЕМІЧНУ ДОВІДКУ європейського зразка із відмітками про свої екзамени, заліки і інші форми атестації та довчитися в більш пристойному медичному закладі чи більш пристойній країні, яка не займається шахрайством і заробітком на іноземних студентах в умовах війни? Принаймні тоді у Вас буде гарантія, що Ваш диплом буде чогось вартувати, а не перетвориться в папірець, які будуть продавати біглі ректори, декани і міністри у переходах метро країн ЄС, як це сталося з ще однією жертвою "успішних реформ" з Республікою Афганістан (з 2021 року - Ісламський Емірат Афганістан).

    Щиро бажаю Вам вирішення Вашого питання. Але, нажаль, знаючи реалії - скоріш за все не в цій країні.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України