Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 18 січня 2024, питання №100369 250₴

Яким чином і до якого реєстру можна внести інформацію про відмову від по батькові у разі зміни власного імені в іноземній державі?

Чи можна громадянам в Україні відмовитись від по батькові?
У разі зміни імені в іноземній державі (а саме, відмови від по батькові), до якого українського відомства чи установи мені потрібно звернутись для підтвердження факту зміни власного імені, щоб отримати паспорт без по батькові?
Яким чином і до якого реєстру можна внести інформацію про відмову від по батькові у разі зміни власного імені в іноземній державі?

Я громадянка України і народилась в Україні (перше свідоцтво про народження видано в Києві) але постійно проживаю закордоном де перебуваю на постійному консульському обліку. В іноземній державі я змінила власне ім’я (відмовилась від по батькові) і відповідно отримала іноземне свідоцтво про зміну імені та нове свідоцтво про народження без по батькові. ДМС мені відмовила у виготовлені нового паспорту (у вигляді ID-картки) у зв’язку з тим, що я змінила ім’я в іноземній державі. У своїй відмові виготовити паспорт ДМС повідомила, що відповідно українських реєстрів інформація про мене не підтверджується і вимагають, щоб я звернулась до органів ДРАЦС та отримала в Україні дублюючий чи новий акт цивільного стану про зміну імені, що мені потрібно внести інформацію про зміну імені до якогось реєстру. В консульстві де стою на обліку, сказали, що відповідно чинного законодавства (без посилання) я взагалі не мала права змінювати власне ім’я в іноземній державі. При чому, я раніше зверталась до органів ДРАЦС, але мені говорили, що я не можу відмовитись від по батькові, що в Україні взагалі не існує такої процедури і від по батькові відмовитись неможливо. До того, на скільки мені відомо, повторна реєстрація іноземних актів цивільного стану в Україні не проводиться.

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Арієн!

    Звичайно, в даному випадку було б доречно ознайомитись з відмовою ДМС на Вашу заяву про виготовлення Вам нового паспорту громадянина України в повному обсязі, проте одразу хочу підкреслити, що Інформація щодо зміни імені та відмови від по батькові, яку Вам надали в цьому державному органі є значною мірою правдивою.

    Спочатку щодо зміни імені:

    Порядок зміни імені в Україні врегульований такими законами та підзаконними актами: Цивільним кодексом України, Законом України від 03 листопада 2020 року № 2450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові» (набирає чинності з 01 січня 2021 року), Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 915 «Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи», Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито" та Наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5 "Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні".

    Така процедура можлива лише у випадку виконання її уповноваженими на те українськими державними органами.

    Реєстрація зміни імені проводиться за Вашою заявою відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або, якщо Ви знаходитесь за кордоном, в українській дипломатичній установі країни Вашого перебування.

    Заява про зміну імені подається громадянином України особисто у письмовій формі за умови пред’явлення паспорта громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном, – за умови пред’явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до дипломатичного представництва або консульської установи України, розглядається у шестимісячний строк з дня її подання.

    Для зміни імені, крім заяви, необхідно зібрати такі документи:

    • Свідоцтво про народження заявника;
    • Свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
    • Свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
    • Свідоцтва про народження дітей (у випадку, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
    • Свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
    • Фотокартка заявника;
    • Письмове зобов’язання заявника, складене у довільній формі, справжність підпису на якому нотаріально засвідчена, про його обізнаність щодо встановленої законом відповідальності за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта та інших документів у разі зміни імені (у випадку, передбаченому абзацом 2 пункту 3 глави 4 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні);
    • Квитанція про сплату державного мита.

    При тому хочу підкреслити, що подавати іноземні аналоги зазначених документів можливо лише в тих випадках, коли українські оригінали не існують в природі. В такому випадку іноземні документи повинні бути перекладені на українську мову, а також апостільовані чи легалізовані. За українським законодавством Ви не маєте права за власним бажанням відмовитись від таких основних документів, отриманих в Україні, як, наприклад, свідоцтво про народження, або вносити в них зміни з порушенням передбаченого законом порядку.

    Далі для зміни імені Ви повинні дотримуватись наступної процедури:

    • Для підтвердження достовірності поданих заявником документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну імені, додає до зазначених документів копії відповідних актових записів цивільного стану або витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
    • У разі зберігання актових записів цивільного стану в архівах інших відділів державної реєстрації актів цивільного стану відділ, який прийняв заяву про зміну імені, надсилає відповідні запити до зазначених відділів.
    • Дипломатичне представництво або консульська установа України, які прийняли заяву про зміну імені, надсилають запити через МЗС до Укрдержреєстру для подальшого пересилання до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, в яких перебувають на зберіганні відповідні актові записи цивільного стану, про витребування їх копій або витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
    • Заява про зміну імені дипломатичним представництвом або консульською установою України розглядається у шестимісячний строк з дня її подання. Строк розгляду заяви про зміну імені може бути зупинено у разі потреби у поновленні та внесенні відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до територіального органу Національної поліції за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені. Дипломатичне представництво або консульська установа України надсилає необхідні матеріали щодо зміни імені через МЗС до Національної поліції для подальшого пересилання до територіального органу Національної поліції за останнім місцем проживання заявника в Україні.
    • Територіальний орган Національної поліції за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану чи через МЗС до відповідного дипломатичного представництва або консульської установи України.
    • Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України на підставі документів про зміну імені та висновку територіального органу Національної поліції про можливість зміни імені готує висновок про надання дозволу на зміну імені або відмову в його наданні та надсилає заявникові.

    У разі надання дозволу на зміну імені Ви у тримісячний строк від дня його надання відділом державної реєстрації актів цивільного стану можете звернутися особисто для державної реєстрації зміни імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким складається актовий запис про зміну імені, або у випадку зміни прізвища у зв’язку з розірванням шлюбу, що не було змінено під час державної реєстрації розірвання шлюбу чи розірвання шлюбу в судовому порядку,- через представника, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Якщо Ви чи у випадку, передбаченому цим абзацом, Ваш представник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу і для подальшої зміни імені необхідно проходити усю процедуру знов.

    Під час державної реєстрації зміни імені відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України видає заявникові свідоцтво про зміну імені.

    Більш детально з викладеним можна частково ознайомитись тут: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Зміна_імені_фізичної_особи

    Тепер щодо Вашої відмови від по-батькові...

    На жаль, дійсно, право особи відмовитись від вказування в документах по батькові українським законодавством не передбачено. Натомість Ви маєте можливість змінити своє по-батькові.

    Право змінювати не лише ім'я чи прізвище за власним бажанням, але і по-батькові, українці отримали з 1 січня 2021 року.

    Ось роз'яснення з цього приводу з боку Міністерства юстиції України:

    Змінити ім'я свого батька в паспорті можна з 16-річного віку, але за згодою одного з батьків це можна зробити і на 2 роки раніше.

    Державні органи можуть дозволити змінити по-батькові, якщо:

    другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини;відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

    Процедура зміни по-батькові подібна до порядку зміни імені.

    Змінити по-батькові можна або через ДРАЦС, або, у разі знаходження за кордоном, через відповідну дипломатичну установу України, подавши заяву.

    Список документів, які потрібно взяти з собою разом з заявою про зміну "по-батькові" такий:

    паспорт і свідоцтво про народження заявника;

    свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);

    свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

    свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;

    свою фотокартку;

    квитанцію про сплату державного мита.

    ВИСНОВОК:

    Отримати новий паспорт зі зміненим ім'ям Ви зможете лише дотримавшись законного порядку зміни свого імені, про який я Вам детально доповів вище. Зробити це цілком реально, хоча і забере у Вас певний час.

    Відмовитись від по-батькові неможливо, бо в усіх персональних документах цей обов'язковий елемент інформації про Вашу особу наявний. Проте Ви маєте право змінити його на свій власний розсуд.

    Отже в реєстр актів громадьського стану Ви можете внести лише зміну імені, виконавши цю процедуру у передбаченому законом порядку.

    Чи варто тут піднімати питання про апостілювання або легалізацію документів про зміну імені та відмову від по-батькові, отриманих від уповноважених органів іноземної держави? Не думаю, оскільки вони отримані всупереч тому порядку, який передбачений українським законодавством, і Ви точно матимете в такому випадку чергову відмову щодо прийняття їх під увагу як з боку відповідної дипустанови України, так і ДМС.

    Переконаний, що після дотримання цих простих правил Ви легко отримаєте новий паспорт громадянина України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Арієн Клієнт 3 місяці тому

      В першу чергу, дякую за розгорнуту відповідь. У моєму випадку все стосується виключно "по батькові", як складової "власного імені". Мова не йде про зміну "імені", лише хочу відмовитись від по батькові. У мене вже є апостильоване і перекладене свідоцтво про зміну імені видане іноземною державою. Я писала заздалегідь запит до ДМС і приклала цей актовий запис. З ДМС не відповіли письмово, а зателефонували. Сказали, "можете приїхати до ДП "Документ" і подати на паспорт, все гаразд". Я лечу до Варшави, подаю документи, а через місяць прийшла відмова. Я розумію, що чиновникам вірити не можна, но так вийшло. Я і не думала, що можуть так брутально...(( У відмові немає жодного слова про подані мною актові записи. Просто пишуть, що в реєстрі немає інформації про зміну імені (відмову від по батькові). Але, якщо я піду до консульства, вони все одне не приймуть заяву про зміну імені (відмову від по батькові), бо по українському законодавству не передбачено можливості такої відмови від по батькові. Тоді можете підказати, чи можна послатись на п. 1.5. Наказу Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 23 травня 2001 року N 32/5/101 Про затвердження Інструкції про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, відповідно якого, якщо реєстрація актів цивільного стану була проведена компетентними органами держави перебування, про що свідчить відповідний документ, то повторна реєстрація в дипломатичному представництві або консульській установі не провадиться.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це так, але такий документ повинен належним чином або апостільований або легалізований. Його також потрібно перекласти на українську мову і переклад завірити в українського нотаріуса, або в українському консульстві країни перебування. В принципі, до ДМС можна подати адвокатський запит, де звернути увагу відповідного органу на неправомірність відмови, а якщо не вийде, то звернутись до суду. Також хочу ще раз наголосити на тому, що бажано було б бачити відмову ДМС. Та зрозуміти на які закони вони при тому посилаються.

    Турчин Ярослав Александрович
    80%

    ВІТАЮ ВАС, пані АРІЄН! Якщо Ви надали до органу ДМС належним чином легалізований іноземний документ (з проставленим апостилем та нотаріальним перекладом на українську мову) про зміну імені, то допущене грубе порушення міжнародних зобов"язань України, а також положень Закону України "Про міжнародне приватне право".

    Цікаво, а що б вони заспівали у разі з аналогічною необхідністю зміни імені у зв"язку з укладенням шлюбу за межами України? Повторно шлюб в Україні укладати?!! Я просто не знаю як цензурно висловити що треба з цими чиновничками недолугими і малокомпетентними робити.

    Виходів з такої ситуації кілька:

    1. Змиритися з узурпацією окремими державними органами права обліковувати громадян України як собак і вирішувати чи визнають вони зміну імені особи чи ні... При цьому витратити від 3 місяців до півроку на повторну процедуру зміни імені через органи Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) з нуля.
    2. Оскаржити до органу вищого рівня або до адміністративного суду відмову у обміні паспорта. Це по строкам може в Україні в залежності від регіону розтягнутися на 3-6 місяців, а то й довше. Гарантію успішності ніхто не дасть, бо держава і державні інституції залишились лише на папері.
    3. Встановити факт, що має юридичне значення - зміни персональних даних, в рамках окремого провадження в суді загальної юрисдикції. Це теж може зайняти від звернення до набрання рішенням законної сили до 3-4 місяців. Теж гарантії ніхто не дасть. Бо судді працювати відверто над складними справами не хочуть. Навіть над простими доводиться пинати скаргами, зверненнями на ім"я голів судів, листами і скаргами до Вищої ради правосуддя.
    4. Отримати іноземне громадянство і забути про цю гіпербюрократичну охлократію як про страшний сон. В перспективі найоптимальніший варіант, але чи є підстави для цього - не знаю.

    Потенційно в пристойні часи - подібна поведінка органів державної влади України по відношенню до документів, виданих цивілізованою країною ЄС - це скандал і ганьба, що свідчить про відвертий саботаж інтеграції України у європейське співтовариство. Але ж зараз часи не пристойні, а тому усім плювати. Система кругової поруки та відписок. Ні одне з посадових осіб не хоче брати на себе відповідальність за будь-що окрім розпилу бюджетних грошей.

    Теоретично можна попереписуватися з органами влади від Державної міграційної служби і МВС, до МЗС і Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України з натяком на те, що подібні факти можна довести до відома іноземних партнерів і у України буде не дуже гарне обличчя на шляху до ЄС з подібними бюрократами, які визнають лише власні папірці, а не європейські офіційні документи, видані компетентними органами і легалізовані належним чином.

    Щось детальніше можна Вам сказати лише розуміючи детально обставини справи і мотиви відмови та аргументацію Державної міграційної служби України, яка дуже не любить працювати по закону, а не за гроші, в тому числі хабарі.

    Ще ідея виникла. Може спробуйте змінити паспорт через ДП "ДОКУМЕНТ?" Вони хоча б чесно і офіційно заробляють гроші, а не корчать з себе у владних кріслах Клару Цеткін і Розу Люксембург.

    https://pasport.org.ua/

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Арієн Клієнт 3 місяці тому

    Я теж не знаю, може крематорій якийсь відкрити))

    Так, я подала до органу ДМС належним чином легалізовані іноземні актові записи (з проставленим апостилем та нотаріальним перекладом на українську мову). Вони у відмові просто мовчать про подані мною актові записи. Я пишу скарги, з єдиним питанням, чи бачили вони подані мною акти цивільного стану. У відповідях одне і те, "в реєстрах немає інформації". Звісно немає, це ж іноземне свідоцтво про зміну імені. Як об стіну горохом... В консульстві я була раніше, глаза таращать і так само, "у нас немає інструкції, я не знаю що з Вами робити, краще їдьте в Україну...". Хочеться повбивати. Пів року ловиш той слот в електронній черзі, їдеш через пів країни, щоб воно таке валало. Тому я звернулась до місцевих, вони (по апостильваному українському свідоцтві про народження з перекладом) поновили україньске свідоцтво про народження, змінили ім'я (без по батькові) і потім видали нове свідоцтво про народження. Згодом я отримала нове посвідчення особи.

    • Турчин Ярослав Александрович

      Напишіть їм у листі, що невиконання вимог статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право" розцінюється Вами як дії, що мають ознаки або відвертої некомпетентності та невідповідності займаній посаді, або ж державної зради збоку відповідної посадової особи, а покривання такої державної зради є співучастю у злочині, мета якого є дискредитація держави Україна перед громадянами та світовою спільнотою, що сповільнює процес інтеграції України у Європейське співтовариство, що вчиняється в інтересах країни, яка веде війну проти Української державності. У разі продовження ігнорування конкретних питань, скажіть, що будете вимушені проінформувати органи СБУ, міністра внутрішніх справ та віце-прем"єр-міністра України з питань Європейської та Євроатлантичної інтеграції України, наполягати на проведенні службового розслідування щодо таких осіб, в тому числі медичного засвідчення здатності або нездатності сприймати тексти державною мовою і надавати на них логічно-смислові відповіді.

      Можливо залишки інстинкту самозбереження запрацюють. Хоча якщо лікар сказав в морг - значить в морг )))

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, ви маєте право на зміну по-батькові. Отримайте письмову відмову у консульстві України ззаконтм обгрунтуванням такої відмови, та звертайтесь за захистом своїх прав та інтересів до суду.

    Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України.

    Зміна імені (прізвища, власного імені, по батькові) здійснюється відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 915.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я.

    громадяни України, які постійно проживають за кордоном, до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

    дипломатичне представництво або консульська установа України надсилає через Міністерство закордонних справ до Міністерства внутрішніх справ для подальшого пересилання до органу внутрішніх справ за останнім місцем проживання заявника в Україні.

    Орган внутрішніх справ за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни разом з усіма матеріалами до відділу реєстрації актів цивільного стану чи через Міністерство закордонних справ до відповідного дипломатичного представництва або консульської установи України.

    Відділ реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України на підставі документів про зміну імені та висновку органу внутрішніх справ про можливість зміни імені готує висновок про надання дозволу на зміну імені або відмову в його наданні та надсилає заявникові.

    Відмова у наданні дозволу на зміну імені здійснюється з наступних підстав:

    перебування заявника під слідством, судом, адміністративним наглядом;

    наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;

    офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;

    подання заявником неправдивих відомостей.

    Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути в установленому порядку оскаржена у суді.

    Протягом трьох місяців заявник, якому надано дозвіл на зміну імені може звернутися для реєстрації зміни імені до відділу реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва або консульської установи України, які складають актовий запис про зміну імені. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва або консульської установи України для реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.

    Реєстрація зміни імені громадян України, які проживають на території України, проводиться відділом реєстрації актів цивільного стану після сплати заявником державного мита, громадян, які постійно проживають за кордоном, проводиться дипломатичним представництвом або консульською установою України після сплати заявником консульського збору.

    Під час реєстрації зміни імені відділ реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України видає заявникові свідоцтво про зміну імені.

    Повторна зміна імені фізичної особи здійснюється відповідно до вищезазначеного Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Вітаю Вас, пані Арієн!

    Українським законодавством передбачено лише можливість змінити по батькові (стаття 295 ЦКУ), про відмову від по батькові ніякої інформації немає.

    Для зміни по батькові громадяни України, які проживають на її території подають заяви до відділів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання; громадяни України, які постійно проживають за кордоном, до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

    В результаті Ви повинні були б отримати свідоцтво про зміну імені (по батькові). На підставі даного свідоцтва Ви могли б змінити паспотрт.

    Якщо Ви змінили (відмовилися) від по батькові в іноземній державі - відповідно даний документ потрібно легалізувати (перекласти на українську мову та проставити апостиль або здійснити консульську легалізацію)

    Згідно пункту 6 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України обмін паспорта здійснюється у разі:

    1) зміни інформації, внесеної до паспорта, у тому числі у зв’язку із зміною написання латинськими літерами складових імені “прізвище”, “ім’я” у документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (крім додаткової змінної інформації);

    15. Видані компетентними органами іноземної держави документи, що подаються для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта, засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.

    Таким чином, Вам для отримання нового паспорта потрібно подати заяву, старий паспорт, легалізований документ про зміну ім'я, закордонний паспорт, фотокартку, документ про сплату адміністративного збору.

    Наше законодавство в цьому плані не гнучке, тому скоріш за все Ви отримаєте відмову в обміні паспорта, яку потрібно буде оскаржити в судовому порядку та зобов'язати відповідні органи видати Вам новий паспорт.

    Наприклад, схожа ситуація, але на рахунок зміни по батькові була у справі Гарнага проти України, заявниця стверджувала, що державні органи влади втрутилися в її приватне життя, відхиливши її заяву про зміну по батькові. ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ визнав порушення з боку державних органів України через те, що положення Цивільного кодексу України щодо зміни імені, прізвища та по батькові невиправдано обмежують особу у зміні по батькові.

    Суд встановив, що у порівнянні з «майже повною свободою» зміни імені, або прізвища в Україні, обмеження на зміну по батькові не видаються належним чином та достатньою мірою мотивованими національним законодавством.

    Але в результаті даної справи Суд вирішив лише компенсувати заявниці судові витрати, а інші позовні вимоги відхилив. Проте, дана справа стала прецедентом для внесення змін до закононодавства щодо зміни по батькові.

    Тому вирішувати Вам подавати до суду чи почекати поки українське законодавство адаптується під європейські норми.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Арієн Клієнт 3 місяці тому

    Дякую за такі розгорнуті відповіді!

    У моєму випадку відділ ДРАЦС відмовляє у прийнятті заяви з формальних причин (адреса проживання написана латинкою, я думала це розумно). Знову півроку ловити новий слот в електронній черзі до консульського відділу, щоб заплати 18 евро за засвідчення підпису, передати заяву в Україну і згодом отримувати формальну відмову від відділу ДРАЦС, не було сенсу.

    Консульський відділ не приймає заяву про зміну по батькові, бо МЗС з 2021 року не може прописати процедуру зміни по батькові. Напевно МЗС не в курсі, що з 2021 року громадяни мають право змінювати по батькові.

    Лишився єдиний варіант зміни по батькові в країні проживання. При замовлені паспорту в ДП "Документ" у Варшаві виникла суперечка, бо співробітники ДП "Документ" спочатку відмовлялись приймати свідоцтво про зміну імені видане іноземною державою. Процедура подачі заяви зайняла більше трьох годин. Бажаючи ускладнити життя, співробітники ДМС навмисно не розглянули іноземні актові записи і відмовили у виготовлені паспорту. Підстава відмови, відсутність інформації про громадянина в українських реєстрах. Вони скористались тим, що я подала заяву не про внесення змін, а подала заяву на виготовлення паспорту замість втраченого. В законі чи інших підзаконних актах цього не зазначено, але формально вони придумали причину для відмови. Звернутись до суду не буде результативним, ДМС буде наполягати, що повинна спочатку поновити паспорт на старе ім'я і лише потім змінювати на нове. Переліт літаком до Варшави і повернення до дому займає добу та купу грошей, літати чотири рази я не маю бажання. Я просто втомилась від всього цього...

    Щоб отримати хоча б які документи, я вимушена звернутись за міжнародним захистом від України. Сподіваюсь, що за три-чотири роки я отримаю документи в країні проживання.

    Українські чиновники таки можуть таки довести до точки кипіння. Я дійсно втомилась доводити українським чиновникам, що я людина. Не можна чиновникам так ускладнювати життя людям. Може вони так самостверджуються, я не можу цього зрозуміти. До того, я бачу як працює система в країні проживання. Зараз я вже точно знаю, що українські чиновники таки можуть доводити громадян, щоб вони шукали захист від України. Що маємо то маємо.

    Дякую Вам всім за допомогу;)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України