Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 19 січня 2024, питання №100460 400₴

Академ відпустка.Чи може тишина повернутися на другий курс?

Доброго ранку!Моя дитина навчається на першому курсі в коледжі Культури та мистецтв.Після першого семестру ми написали заяву на академічну відпустку за станом здоров’я.Директорка сказала, що на першому курсі по стану здоровʼя не можна брати відпустку,тільки за станом війни.Тепер мою доньку виключили з групи,сказали,що коли повернеться то попаде знову на перший курс.Питання стоїть в тому,що:донці обіцяли повернутися в свою групу,тобто вже на другий курс.Чи це можливо?рs: перший семестр першого курсу вона закрила.Дякую

Відповіді юристів (5)

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОКСАНА! У 2018 році був скасований наказ Міністерства освіти України, який регулював питання надання академічних відпусток та повернення на навчання після них. Новий наказ Міністерство освіти і науки України так і не сподобилося прийняти і зареєструвати у Міністерстві юстиції України. Тому наразі дане питання у більшій мірі регулюється внутрішніми положеннями закладу вищої (фахової передвищої) освіти та майже вільним розсудом і внутрішнім переконанням адміністрації закладу. В принципі - це можливо і у моїй практиці такі випадки були і непоодинокі. У такому випадку пані Ангеліна в індивідуальному порядку матиме протягом визначеного часу скласти академічну різницю, тобто ліквідувати заборгованість по предметам за 2 семестр.

    А чому Ви вирішили, що адміністрація Коледжу Вас обманює?

    Згідно інформації на сайті Коледжу:

    https://stpp.sumy.ua/gid-studenta

    Академічна відпустка – це перерва у навчанні. Максимальна її тривалість складає один рік. Під час навчання в коледжі студент має право на отримання академічної відпустки, як правило, один раз. Увага! Академічна відпустка надається лише у випадках документального підтвердження причин, що її обумовлюють.

    Отримати академвідпустку можна у таких випадках:

    1.Довготривала хвороба або загострення хронічних захворювань - висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) студентської поліклініки

    2.Участь у програмах академічної мобільності - рішення Вченої ради коледжу про направлення за кордон

    3.Призив на строкову військову службу - повістка військкомату

    4.Вагітність (у випадку її складного перебігу, що потребує госпіталізації) та пологи - відповідна довідка з медичного закладу

    5.Догляд за малолітньою дитиною (до 3 років) або у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду (до 6 років) - свідоцтво про народження дитини та, за необхідності, медичні довідки про стан здоров’я дитини

    6.Необхідність догляду за членами сім’ї - довідка про необхідність постійного стороннього догляду осіб та їх нездатність до самообслуговування

    Для отримання академічної відпустки треба:

    • прийти до зав.відділенням із документами, що є підставами для отримання академічної відпустки та підтверджують необхідність перерви у навчанні;
    • написати заяву на отримання академічної відпустки.

    На підставі твоєї заяви, підтверджуючих документів та обґрунтування зав.відділення директором коледжу розглядається можливість надання академічної відпустки. Рішення директора є остаточним.

    Ви надали наказ в.о.директора коледжу. Тобто академічну відпустку Вам надали.

    А поновлення на 1-й курс дійсно не практикується традиційно.

    Також, наскільки я зрозумів у Національному університеті харчових технологій, структурним підрозділом якого є Коледж - практикується також Визнання результатів навчання набутих у неформальній та/або інформальній освіті. https://drive.google.com/file/d/1zZ2Gk4UlFVHN3fAuQ...

    Можливо такий варіант визнання самостійно здобутих знань за 2 семестр може бути застосований і до Вашої доньки.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Оксана!

    В коледжі Вас намагаються ввести в оману. Щоби це зрозуміти Ви повинні знати наступне

    Право та порядок на отримання академічної відпустки врегулювані:

    Законом України «Про фахову передвищу освіту» (ст.44) та Законом України «Про вищу освіту» (ст.46). У вказаних законах зазначено, що порядок надання академічної відпустки визначається також положенням, що затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки (МОН).

    Сьогодні закладами освіти (ЗО) продовжує застосовуватись Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти затверджене спільним наказом МОН та МОЗ від 06.06.1996 р. № 191/153, яке втратило чинність згідно з спільним наказом МОН і МОЗ від 13.02.2018 № 145/250 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України від 06 червня 1996 року № 191/153. Щоправда, 10.01.2020 р. МОН скерувало на погодження до Державної регуляторної служби (ДРС) проект наказу «Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки», яка однак відмовила в погодженні цього наказу (рішення №70 від 03.02.2020 р.).

    Більшість закладів вищої освіти (ЗВО) врегульовують порядок надання академічної відпустки у внутрішніх нормативних документах. Такі документи діють зокрема у КПІ імені Ігоря Сікорського, Київському міжнародному університеті, НУ «Львівська політехніка», ЛНУ імені Івана Франка, Тернопільському НПУ ім. Гнатюка та ін. Порядок надання академічної відпустки може врегульовуватись також у внутрішніх документах закладів фахової передвищої освіти (ЗФПО).

    Оскільки процедура надання академічної відпустки у різних закладах освіти може мати певні відмінності спочатку варто проконсультуватись у деканаті навчального закладу чи приймальній (канцелярії) директора закладу фахової передвищої освіти.

    Ось роз'яснення з приводу порядку отримання академвідпустки, надані Міністерством освіти і науки України в жовтні минулого року:

    "Пунктом 20 частини першої статті 62 Закону України «Про вищу освіту» передбачено право особи, яка навчається у закладі вищої освіти (а коледжи до них віднесені - редакція моя), на академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача вищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Відповідно до частини другої статті 46 зазначеного закону здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв'язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров'я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Частиною п'ятою статті 46 Закону України «Про вищу освіту» встановлено, що порядок відрахування (переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Листом МОН від 23 квітня 2018 року № 1/9-257 закладам вищої освіти було рекомендовано до набуття чинності новим актом тимчасово керуватися нормами «Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти», затвердженого спільним наказом МОН і МОЗ від 06 червня 1996 року № 191/153, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24 червня 1996 року за № 325/1350, в частині, що не суперечить Законам України «Про вищу освіту» та «Про освіту».

    Таким чином, до набуття чинності новим актом, здобувачі освіти, які мають будь-які обставини, що унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми мають право на перерву у навчанні (академічну відпустку). До таких обставин відноситься, зокрема, навчання за очною формою на програмах неформальної освіти.

    У випадку надання академічної відпустки (перерви у навчанні) студентам, які здобувають освіту за рахунок видатків державного бюджету (державне замовлення) або місцевого бюджету (регіональне замовлення), вони поновлюються на навчання за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб з можливістю подальшого переведення на бюджетні місця в разі їх наявності відповідно до законодавства. На місця державного (регіонального) замовлення гарантовано поновлюються учасники бойових дій та особи, які продовжують навчання після відпуски у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною".

    Щодо порядку повернення з академвідпустки:

    Здобувач освіти, у якого завершився термін академічної відпустки, повинен не пізніше двох тижнів до початку навчального семестру, подати заяву про повернення на навчання.

    Якщо академічна відпустка була надана за станом здоров’я, то потрібно буде додати до заяви висновок ЛКК про можливість повернення з академічної відпустки.

    Якщо студент не приступив до навчання після завершення академічної відпустки – його відраховують.

    У випадку надання академічної відпустки (перерви у навчанні) студентам, які здобувають освіту за рахунок видатків державного бюджету (державне замовлення) або місцевого бюджету (регіональне замовлення), вони поновлюються на навчання за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб з можливістю подальшого переведення на бюджетні місця в разі їх наявності відповідно до законодавства.

    На місця державного (регіонального) замовлення гарантовано поновлюються учасники бойових дій та особи, які продовжують навчання після відпуски у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною.

    ВИСНОВОК:

    Отже, вважаю, що Вашій доньці відмовили у наданні академвідпустки за станом здоров'я та виключили з коледжу абсолютно незаконно! Таке рішення коледжу треба оскаржувати в МОН України або ж, не вагаючись, прямо в суд.

    Також у разі повернення з академвідпустки Вашу доньку повинні поновити на 2 курсі коледжу. Їй залишиться лише доздати академічні борги.

    Цього вимагає пункту 21 Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти затвердженого Наказом Міністерства освіти України N 245 від 15.07.96 р., в якому зазначено:

    "Поновлення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. Ректор (директор) вищого закладу освіти має право поновити на другий курс студентів, які були виключені з першого курсу (в тому числі через академвідпустку - ред. моя), за умови ліквідації ними академічної заборгованості до початку навчальних занять".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго ранку, пані Оксано!

    Вашу дитину повинні поновити на другому курсі.

    На перший курс поновлення не відбувається.

    Згідно пункту 21 Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти затвердженого Наказом Міністерства освіти України N 245 від 15.07.96 р.

    Поновлення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. Ректор (директор) вищого закладу освіти має право поновити на другий курс студентів, які були виключені з першого курсу, за умови ліквідації ними академічної заборгованості до початку навчальних занять.

    16. Поновлення до складу студентів здійснюється ректором (директором) вищого закладу освіти незалежно від тривалості перерви в навчанні, причини виключення, трудового стажу, форми навчання і з врахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

    19. Заява про переведення або поновлення повинна бути розглянута у вищому закладі освіти протягом двох тижнів, і заявникові повідомлені умови зарахування на навчання або причина відмови.

    20. Порядок ліквідації академічної різниці встановлюється ректором (директором) вищого закладу освіти. Ліквідація академічної різниці здійснюється, як правило, до початку навчальних занять.

    ВИСНОВОК

    Вашу дочку повинні поновити на другому курсі, але до початку занять вона повинна ліквідувати академічну заборгованість. Порядок ліквідації академічної заборгованості повинен бути затверджений ректором (директором) ВНЗ.

    Для поновлення будуть потрібні заява на ім’я ректора (директора), наказ про академічну відпустку, довідка про академічну різницю, копія угоди про навчання (якщо така укладалась), копія паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера тощо. Однак, заклади вищої освіти у своїх внутрішніх документах деталізують перелік документів.

    Поновлення на навчання здійснюється, як правило, під час канікул. Заяву про поновлення потрібно подавати завчасно. Як правило – за два тижні до початку навчання, у деяких ВНЗ – за місяць ,

    Заява про поновлення повинна бути розглянута протягом двох тижнів, а Вашій дочці поивинні повідомити умови зарахування на навчання або причина відмови.

    Неправомірну відмову можна оскаржити у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Моя дитина навчається на першому курсі в коледжі Культури та мистецтв.Після першого семестру ми написали заяву на академічну відпустку за станом здоров’я.Директорка сказала, що на першому курсі по стану здоровʼя не можна брати відпустку,тільки за станом війни.Тепер мою доньку виключили з групи,сказали,що коли повернеться то попаде знову на перший курс.Питання стоїть в тому,що:донці обіцяли повернутися в свою групу,тобто вже на другий курс.Чи це можливо?рs: перший семестр першого курсу вона закрила.

    Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 15.07.1996 № 245 "Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти

    16. Поновлення до складу студентів здійснюється ректором (директором) вищого закладу освіти незалежно від тривалості перерви в навчанні, причини виключення, трудового стажу, форми навчання і з врахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

    17. Студенти, які навчались в неакредитованих недержавних вищих закладах освіти, не користуються правом поновлення до державних вищих закладів освіти.

    18. Особи, які відраховані з вищих закладів освіти III, IV рівнів акредитації, можуть бути поновлені на навчання до вищих закладів освіти I, II рівнів акредитації.

    19. Заява про переведення або поновлення повинна бути розглянута у вищому закладі освіти протягом двох тижнів, і заявникові повідомлені умови зарахування на навчання або причина відмови.

    20. Порядок ліквідації академічної різниці встановлюється ректором (директором) вищого закладу освіти. Ліквідація академічної різниці здійснюється, як правило, до початку навчальних занять.

    21. Поновлення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. Ректор (директор) вищого закладу освіти має право поновити на другий курс студентів, які були виключені з першого курсу, за умови ліквідації ними академічної заборгованості до початку навчальних занять.

    Висновок: її повинні поновити на 2 курс, якщо вона ліквідувала академічну заборгованість.

    Успіхів. Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Добрий день!

    Поновлення до складу студентів здійснюється ректором (директором) вищого закладу освіти незалежно від тривалості перерви в навчанні, причини виключення, трудового стажу, форми навчання і з врахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

    Заява про переведення або поновлення повинна бути розглянута у вищому закладі освіти протягом двох тижнів, і заявникові повідомлені умови зарахування на навчання або причина відмови. Поновлення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. Ректор (директор) вищого закладу освіти має право поновити на другий курс студентів, які були виключені з першого курсу, за умови ліквідації ними академічної заборгованості до початку навчальних занять.

    П.6 статті 40 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що за погодженням з органом студентського самоврядування закладу вищої освіти приймаються рішення про:

    1. відрахування студентів (курсантів) з закладу вищої освіти та їх поновлення на навчання;
    2. переведення осіб, які навчаються у закладі вищої освіти за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб;
    3. переведення осіб, які навчаються у закладі вищої освіти за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб, на навчання за державним замовленням.

    Дані норми не прописані в наказі Міністерства освіти України від 15.07.1996 р. № 245 «Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти»..

    Документи для поновлення:

    1. заява на ім'я керівника вищого навчального закладу;
    2. академічна довідка;
    3. оригінал документу про середню освіту перекладений на українську мову;
    4. копія документа про народження перекладеного на українську мову.

    Слід зазначити, що вищі навчані заклади затверджують свої положення, інструкції про поновлення та переведення студентів.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України