Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 січня 2024, питання №100629 1000₴

обидва батьки - інваліди 2 групи, чи можна отримати відстрочку обом з двох синів?

доброго дня
є батьки: батько (пенсіонер, інвалід 2 групи, 84 роки), мати (пенсіонер, інвалід 2 групи, 77 років), син 1 (офіційно не працює, зареєстрований з батьками), син 2 (офіційно працює як найманий працівник, зареєстрований з батьками).
всі офіційно зареєстровані у одній і тій самій квартирі, фактично сини живуть з сім'ями окремо, але реєстрація однакова у всіх.
згідно абз.11 ст.23 закону про мобілізацію каже що "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати"
Питання: чи можна отримати відстрочку мобілізації одному чи обом синам?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ваші два сина мають право на відстрочку від мобілізації за абзацом 11 ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батька

    Довідка про склад сім'ї

    Цих документів буде цілком достатньо для отримання відстрочки. Не рекомендую звертатися до ТЦК без потреби, бо враховуючи свій досвід , там ви зустрінете психологічний тиск і т.д тому пам'ятайте що хлопці мають право на відстрочку, тому ні яка кримінальна відповідальність і не загрожує.

    У разі спроби вручення мобілізаційного розпорядження (бойової повістки) треба відмовитися її підписувати у такому разі буде складатися акт відмови в якому ви зазначте причину відмови це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з наявністю інвалідності у батьків.

    Також можно проаналізувати ваш висновок МСЕК чи є там потреба у постійному догляді? Якщо немає можно спробувати отримати ще висновок лкк форми 080-4 про потребу постійного догляду, для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК.

    Також як доказ для відстрочки можно отримати акт про встановлення факту здійснення постійного догляду звернувшись з заявою до виконкому міської ради про видачу акту.

    У будь якому разі рекомендую отримати по такому акту на кожного. Спробувати варто, можливо є знайомство.

    Але ще раз стверджую , що у будь якому випадку хлопці мають право на відстрочку. Їм не загрожує ні яка кримінальна відповідальність. Легше навіть буде у суді відстояти свої права ніж у ТЦК.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Питання: чи можна отримати відстрочку мобілізації одному чи обом синам?

    Ні, оформити відстрочку обом синам у даній ситуації не вдасться, на жаль. Лише один із Вас, незважаючи на наявність у обох батьків 2 групи інвалідності, має право на відстрочку від мобілізації, на особливий період.

    Схожа ситуація розглядалася Черкаським окружним адміністративним судом (справа № 580/6637/23). Двоє батьків з інвалідністю також мають 2 працездатних синів. Одному з них було відмолено у оформленні відстрочки від мобілізації, що він намагався оскаржити до суду. Короткі висновки суду:

    "...27.07.2023 ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , фактична адреса проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) (далі позивач) подав у Черкаський окружний адміністративний суд позов до Звенигородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (20202, Черкаська обл., місто Звенигородка, пр. Шевченка, будинок 63; код ЄДРПОУ 09904476) (далі відповідач) про:

    визнання протиправними дій відповідача з відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, яка оголошена 24.02.2022 Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, відповідно до абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

    зобов`язання відповідача повторно розглянути питання щодо надання йому відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, яка оголошена 24.02.2022 Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, відповідно до абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України від 21.10.1993 року № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

    Обґрунтовуючи зазначив, що 06.07.2023 звертався заявою до відповідача, в якій просив звільнити його від призову на військову службу під час мобілізації у зв`язку з тим, що батько є інвалідом 2 групи, а мати - інвалідом 1 групи, яка проживає разом з позивачем і він здійснює її утримання. Батьки мають трьох синів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та позивача. ОСОБА_3 також є інвалідом 2 групи і йому не дозволені значні фізичні навантаження. Ярослав зареєстрований та проживає разом з батьком та здійснює догляд за ним. Стверджує, що додав до заяви повний пакет документів, необхідних для підтвердження вказаних вище обставин. Однак відповідач прийняв рішення про відмову у задоволенні заяви позивача. Підставою відмови зазначив те, що позивач не надав документів щодо відсутності інших осіб, які відповідно до закону можуть утримувати батька позивача. Вважає, що він не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, а рішення відповідача суперечить нормам чинного законодавства.

    Оцінивши доводи сторін, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

    Згідно з тимчасовим посвідченням військовозобов`язаного № НОМЕР_2 позивач має військове звання солдат та придатний для проходження військової служби.

    03.07.2023 позивач звернувся заявою до відповідача та на підставі абзацу 11 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» просив звільнити його від призову на військову службу під час мобілізації у зв`язку із тим, що його батько ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є інвалідом другої групи загального захворювання безтерміново, що підтверджується довідкою МСЕК від 01.12.2021 серії 12 ААВ № 357623, та його мати ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка проживає разом з ним і утримання якої він здійснює, є інвалідом першої групи загального захворювання безтерміново, що підтверджується довідкою МСЕК від 23.10.2019 серії 12 ААБ № 467213, а також іншими відповідними документами, доданими до даної заяви. У додатках до заяви вказав, що надає копії нотаріально завірених документів: копію тимчасового посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_3 від 13.01.2023 року ОСОБА_1 , копію паспорта ОСОБА_1 , копію картки фізичної особи - платника податків ОСОБА_1 , копію свідоцтва про народження ОСОБА_1 , копію паспорта ОСОБА_5 , копію картки фізичної особи - платника податків ОСОБА_5 , копію довідки МСЕК серії 12ААВ № 357623 від 01.12.2021, виданої на ім`я ОСОБА_5 про встановлення йому другої групи інвалідності безтерміново, копію паспорта ОСОБА_6 , копію картки фізичної особи - платника податків ОСОБА_6 , копію довідки МСЕК серії 12ААБ № 467213 від 23.10.2019, виданої на ім`я ОСОБА_6 про встановлення їй першої групи інвалідності безтерміново, копію свідоцтва про шлюб ОСОБА_5 і ОСОБА_7 , довідку про доходи ОСОБА_6 від 03.07.2023.

    Не отримавши відповідь 18.07.2023 адвокат Павленко С.І. в інтересах позивача подав адвокатський запит № 71 та просив відповідача надати належним чином завірену копію рішення, яке прийнято за результатами розгляду заяви позивача від 03.07.2023.

    Супровідним листом від 20.07.2023 №2565/3 відповідач за результатами розгляду зазначеної вище заяви позивача направив адвокату витяг з протоколу від 06.07.2023 №22 на 1-му аркуші, в якому, зокрема, зазначив:

    зміст заяви позивача заява про надання відстрочки від призову по мобілізації у зв`язку з наявністю у батька інвалідності ІІ групи;

    дані об`єктивних сімейних обставин позивач (заявник) є сином ОСОБА_5 1961 року народження, який є особою з інвалідністю ІІ групи, відсутність інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до закону його утримувати не встановлено;

    рішення комісії відмовлено в наданні відстрочки в зв`язку з тим, що заявник не надав документи щодо відсутності інших осіб, які відповідно до закону можуть утримувати його батька.

    Підстави звільнення від призову на військову службу під час мобілізації передбачені ст. 23 ЗУ № 3543-XII.

    Відповідно до абз. 11 ч.1 ст. 23 ЗУ № 3543-XII не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Тобто, саме під час мобілізації військовозобов`язані не підлягають призову на військову службу, якщо вони мають та/або одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до закону їх утримувати і позивач мав законне сподівання на відповідне застосування норми. Вказана норма не поширюється на випадки, коли особа вже проходить військову службу.

    Позивач є військовозобов`язаним та придатним для проходження військової служби. Водночас виявив небажання продовжувати військову службу та подав заяву про звільнення від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абзацу 11 ч.1 ст. 23 ЗУ № 3543-XII у зв`язку із тим, що його батько є інвалідом другої групи, а мати першої групи та проживає разом з ним і він здійснює її утримання.

    Згідно з ч.2 ст. 23 ЗУ № 3543-XII особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Частиною 1 ст.202 Сімейного кодексу України визначено, що повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Отже, реалізувати право на відстрочку можливо лише в разі доведення, що в родині (серед членів сім`ї) немає інших працездатних осіб, які зобов`язані за законом утримувати таких осіб з інвалідністю.

    Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу № НОМЕР_4 між громадянами ОСОБА_5 та ОСОБА_7 укладено шлюб. Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 підтверджується, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є батьками позивача. Водночас відповідно до довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ №357623 батькові позивача ОСОБА_5 з 01.12.2021 встановлено ІІ групу інвалідності (причина захворювання загальне захворювання). Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №467213 матері позивача ОСОБА_6 з 30.09.2019 встановлено І групу інвалідності (причина захворювання з ураженням опорно рухового апарату). Довідкою про доходи №5205882278231256 підтверджується, що мати позивача ОСОБА_6 перебуває на пенсійному обліку в Головному управлінні ПФУ в Черкаській області (Городищенський відділ обслуговування громадян) і отримує пенсію з інвалідності, сума пенсії за період з 01.04.2023 до 30.06.2023 складає 8280,00грн.

    Вказані вище документи позивач долучав до заяви про звільнення від призову на військову службу під час мобілізації. У заяві зазначив, що батьки є особами з інвалідністю, а його мати проживає разом з ним та він здійснює її утримання.

    Водночас суд установив, що батьки позивача мають ще двох синів: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження № НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 відповідно. Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №779529 братові позивача ОСОБА_10 з 23.12.2020 установлено ІІ групу інвалідності (причина захворювання - загальне захворювання).

    Довідкою Виконавчого комітету Новодмитрівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області від 05.07.2023 №149 підтверджується, що позивач проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_3 , - і разом з ним проживає його мати ОСОБА_6 , інвалід І групи.

    Зазначені вище документи позивач у переліку додатків до заяви не зазначив. Водночас відсутні належні, достовірні та допустимі докази наявності інвалідності у брата позивача, а саме ОСОБА_9 , який є повнолітньою та працездатною особою, що зобов`язана відповідно до ч.1 ст.202 Сімейного кодексу України утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Протилежних доказів позивач ні відповідачу, ні суду не надав, а отже не підтвердив, що окрім нього ніхто із братів не утримує батька та матір з інвалідністю. Вказана вище довідка про спільне проживання позивача з матір`ю не є належним, достовірним та допустимим доказом утримання ним одноособово матері, крім того позивач отримав довідку після звернення Заявою до відповідача, а саме за вих. від 05.07.2023.

    Отже, відповідач відмовивши позивачу у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, яка оголошена 24.02.2022 Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, відповідно до абзацу 11 ч.1 ст. 23 ЗУ № 3543-XII діяв у порядку, спосіб та межах що визначені Конституцією та законами України. Тому відсутні підстави для визнання їх протиправними та зобов`язувати відповідача повторно розглянути питання щодо надання позивачу відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до вказаної вище норми Закону.

    Отже, позовні вимоги не обґрунтовані та задоволенню не підлягають.

    Зважаючи на результат вирішеного спору, відсутні підстави для розподілу судових витрат відповідно до ст.139 КАС України.

    Керуючись ст.ст. 2-20, 72-78, 138-139, 241-246, 255, 295 КАС України, суд

    ВИРІШИВ:

    1. Відмовити повністю у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , фактична адреса проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Звенигородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (20202, Черкаська обл., місто Звенигородка, пр. Шевченка, будинок 63; код ЄДРПОУ 09904476) про:

    2. Судові витрати розподілу не підлягають.

    3. Копію рішення направити учасникам справи.

    4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного його тексту..."

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Як на мою думку, то відстрочку на підставі абзацу 11 не може отримати жоден із Вас. Оскільки, при явці до ТЦК одного із синів йому буде відмовлено у наданні відстрочки у зв'язку з наявністю брата, який може утримувати батьків. Теж саме трапиться і з іншим іншим братом. Той факт, що один з братів не працює, не робить його непрацездатною особою. Навіть, за умови мобілізації одного з братів другий все одно не зможе отримати відстрочку так як перший є працездатною особою і може утримувати свою матір.

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

    Взагалі конкретно Ваша ситуація належним чином не врегульована. Обидва права на відстрочку мати однозначно не будуть, а один начебто повинен. Проте в реаліях сьогодення буде дуже важко доводити ТЦК свою позицію, якщо в законі написано зовсім інше.

    Тому я би радив кожному з братів оформити постійний догляд: одному за батьком, іншому - за матір'ю. В даному випадку є шанс отримати відстрочку за абзацем 10 статті 23:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Якщо батьки є інвалідами ІІ групи, то запису про потребу у постійному догляді у довідці МСЕК вони не мають, отже прийдеться пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 (080-2) про потребу у постійному догляді.

    Далі, для підтвердження того, що кожен з братів здійснює догляд за одним із батьків, потрібно буде оформити акт встановлення факту здійснення догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    З юридичної точки зору Ви не маєте право на відстрочку, адже крім Вас є ще Ваш працездатний брат, який може утримувати батьків. Така ж сама ситуація і у брата. Законодавство не досконале - в таких випадках суди приймють рішення на користь ТЦК.

    Законопроектом 10378 , який було ВІДКЛИКАНО, передбачались зміни до даної підстави, у зв'язку з чим батьки могли обрати військовозобов'язаного, який мав би відстрочку.

    На даний час найоптимальнішим рішенням буде - якщо одного сина забронюють на підприємстві, а інший буде здійснювати догляд. Якщо обоє з батьків потребують догляду - тоді один син здійснюватиме догляд за мамою, інший - за батьком. Можливо необхідність догляду зазначена у довідці МСЕК батьків.

    Згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу одного з батьків у постійному догляді.

    Щоб отримати висновок ЛКК необхідно звернутися до сімейного лікаря, який направить батьків на лікарсько-консультативну комісію. Так як батьку більше 80 років - йому повинні обов'язково видати довідку ЛКК про потребу у сторонньому догляді.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Токмач Галина Николаевна
    75%

    Доброго дня, Олександре!

    Питання: чи можна отримати відстрочку мобілізації одному чи обом синам? - раджу Вам підготувати документи для отримання відстрочки за абз.10 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тому що, якщо повістку Вам вручать раніше ніж брату, то після проходження ВЛК (у разі визнання придатним до військової служби за станом здоров'я) Вас точно мобілізують, тому що наявність брата не дає Вам права на відстрочку за абз.11. Оскільки він буде вважатися іншою працездатною особою, зобов’язаною відповідно до закону утримувати ваших батьків з інвалідністю II групи.

    Ви повинні розуміти, що військкомат не надає відстрочку. Він лише оформлює її відповідною довідкою або відміткою у військово-обліковому документі у разі пред'явлення документів, які підтверджують право на відстрочку за відповідною підставою.

    Так, відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Після того, як Ви оформите відстрочку за абз.10 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ваш брат не буде мати права на відстрочку за абз.11. Тому що вже Ви буде вважатися іншою працездатною особою, зобов'язаною утримувати ваших батьків з інвалідністю II групи.

    Тобто, право на відстрочку буде мати лише один із братів. Тому варіант - один брат отримує відстрочку за абз.10, а другий - за абз.11, на жаль, неможливий. Саме з цією метою були внесені відповідні зміни до законодавства.

    Тому я і раджу Вам розглянути варіант з відстрочкою за абз.10 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Це може бути:

    висновок 080-4 о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    або

    висновок № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

    На практиці також вимагають довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#T, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19) або Акт встановлення факту здійснення догляду. Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Ну і звичайно знадобиться заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок, по якому всі мої клієнти успішно отримували відстрочку.

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс).

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду...

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

    2) надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України