Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 24 січня 2024, питання №100751 550₴

Відстрочка від мобілізації у зв'язку з інвалідністю мами

Доброго дня! Батько має маму з інвалідністю II групи (є довідка МСЕК, видана безстроково ще у 2004 році). Його тато є пенсіонером за віком, а сестра має інвалідність III групи, також має довідку МСЕК, яка видана безстроково. Тобто сестра згідно ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» є непрацездатною особою, але вона працює та є офіційно оформленою у державній структурі. Інших членів родини немає. Батько заніс документи у ТЦК, написав заяву, її прийняли та направили пройти ВЛК. Після проходження ВЛК вже пройшов місяць, але немає жодної відповіді. Підкажіть, будь ласка, що робити у цьому випадку та як себе застрахувати?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Чи зареєстрував батько заяву про відстрочку - для цього її необхідно було подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від батька заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр мав залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо заяву не зареєстрували - тоді можете відправити звичайні копії документів поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якби Вашого батька призивали на військову службу або з документами було щось не так - йому б видали відразу повістку на відправку. Тому, у Вашому випадку хвилюватись не потрібно, адже Ваш батько має стовідсоткове право на відстрочку.

    Якщо він не отримав копію довідки ВЛК на руки - йому необхідно подати письмовий запит до ТЦК про видачу довідки ВЛК та проставлення відмітки про відстрочку у військовому документі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Батько має маму з інвалідністю II групи (є довідка МСЕК, видана безстроково ще у 2004 році). Його тато є пенсіонером за віком, а сестра має інвалідність III групи, також має довідку МСЕК, яка видана безстроково. Тобто сестра згідно ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» є непрацездатною особою, але вона працює та є офіційно оформленою у державній структурі. Інших членів родини немає. Батько заніс документи у ТЦК, написав заяву, її прийняли та направили пройти ВЛК. Після проходження ВЛК вже пройшов місяць, але немає жодної відповіді. Підкажіть, будь ласка, що робити у цьому випадку та як себе застрахувати?

    Якщо Ви подали пройшли ВЛК, подали заяву та Вашого батька відпустили без жодної повістки, гадаю проблем не має бути. Один місяць - це ще нормальний строк. Зараз, як правило, діє 2 комісії з розгляду документів про відстрочку - одна при ТЦК та СП, інша - при органі військової адміністрації. Зачасту строки розгляду документів на відстрочку складають 1-2 місяці.

    Інше питання - чи має Ваш батько докази подання документів до ТЦК. Якщо так - все добре, чекайте далі. Якщо таких доказів немає, радив би зараз ще раз зібрати всі документи та направити на адресу ТЦК та СП поштовим зв'язком.

    На крайній випадок можливо подати адвокатський запит до ТЦК щодо результатів розгляду документів.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юлія!

    Батько має стовідсоткове право на відстрочку за абзацем 11 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", оскільки в сім'ї не має більше працездатних осіб, які б могли утримувати матір батька. Те, що сестра офіційно працює, ролі не грає, оскільки вона має інвалідність.

    Якщо батько зареєстрував у ТЦК заяву та додав до неї всі підтверджувальні документи і має на руках свій примірник із підписом працівника ТЦК, який приймав заяву, то ніяких проблем я не бачу. Взагалі, із існуючої практики на сьогодні, ТЦК може розглядати заяву на відстрочку у продовж місяця, а то й більше.

    Я не думаю, що є якась проблема, оскільки у разі її наявності Ваш батько був би вже у лавах ЗСУ. Тому не раджу Вам хвилюватись. Можливо просто потрібно ще трохи почекати.

    Також батько може направити до ТЦК заяву з проханням надати відповідь щодо розгляду його заяви на відстрочку. Або це може зробити його представник адвокат за місцем знаходження батька, з яким він повинен укласти договір про надання правової допомоги.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані ЮЛІЯ! За наведеною інформацією Ваш батько має однозначне право на відстрочку.

    Повірте, якби Вашого батька хотіли мобілізувати - то Ви б про це вже дізналися. Якщо тягнуть більше місяця, то надали відстрочку або планують її надати, адже до цього скоріш за все чекали, що Верховна Рада України ухвалить зміни до законодавства про мобілізацію.

    "Традиційно" повістки видають на руки після ВЛК. Якщо цього не сталося, то пощастило.

    Тобто якщо Вашому батьку не треба для роботи чи інших потреб документи про відстрочку, то у Вас в порівнянні з більшістю військовозобов"язаних України - все ок.

    Тому я б радив не привертати до себе додаткової уваги. Якщо Ваш батько буде потрібний - Його викличуть до ТЦК.

    Крім наведеного, скоро планують запуск Електронного кабінету військовозобов"язаного, тому свій статус думаю вже навасні зможете перевірити онлайн.

    https://buh.ligazakon.net/news/225081_koli-zaprats...

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Пономаренко Наталія
    20%

    Доброго вечора, шановна Юлія!

    У Вашого батька є на руках військово-обліковий документ, що він перебуває на військовому обліку чи такий документ відібрали у ТЦК та СП?

    Якщо військовий квиток чи тимчасове посвідчення на руках, то скоріш за Все зрозумівши, що у Вашого батька є право на відстрочку - ТЦК та СП вирішив не витрачати час на зайняття його справами. Могли банально забути.

    Тож я Вам щиро не раджу переживати із-за дрібниць. Все буде добре.

    Ваш батько має залізне право на відстрочку по абз. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    За загальним правилом, встановленим ЗУ "Про звернення громадян", строк відповіді на звернення (заяву, повідомлення) - 30 календарних днів. Ще на 15 днів його можна продовжити, але повідомивши про це заявника. Проте, ТЦК та СП закон не завжди писаний, тому вони цих строків не дотримуються.

    Ви можете направити запит щодо результатів розгляду своєї заяви на електронну пошту ТЦК. Однак, гарантії що Вам нададуть відповідь немає.

    Список ТЦК та їх контактних електронних адрес Ви можете знайти на офіційному сайті Міністерства оборони України (прикріпляю цей список до свого повідомлення).

    Але це бажано робити за потреби документального підтвердження права на відстрочку. Якщо Вам це не потрібно, то почекайте до кращих часів.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України