Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 25 січня 2024, питання №100821

Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного в 22 роки.

Мені 22 роки повинен іти в ТЦК за приписним. Як мені сказали, то приписне мені не видадуть, а вже тільки тимчасове посвідчення. Ще сказали що скоріш за все мене будуть відправляти на мед. комісію. Які документи або акти потрібно мені від них вимагати для свого захисту?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Відповідно до статті 37 ЗУ "Про віськовий обов'язок та військову службу":

    "1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників:

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;".

    Призовним вважається той вік, який дозволяє призвати особу на строкову військову службу.

    У мирний час на строкову службу призиваються придатні за станом здоров’я українські чоловіки віком від 18 до 27 років (саме цей вік вважається призовним).

    Отже, оскільки Вам 22 роки, то Ви знаходитесь у призовному віці, тому Вам повинні видати приписне, а не тимчасове посвідчення, яке одразу зробить Вас військовозобов'язанним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Славік Клієнт 3 місяці тому

      Ну а якщо вони будуть наполягати на видачу тимчасового посвідчення, а не приписного. На який закон мені посилатися.

      Хоча я добре знаю, що коли ставав на облік в дільниці(нас відводили з навчального закладу групою), то приписне мені не видали а залишили в себе. Я 16-17 років я не знав, що мені повинні були видати приписне

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        По-перше, Ви повинні повидомити, що є особою призовного віку та маєте приписне свідоцтво, яке не було Вам видане у 17 років. Назвіть їм назву військомату в якому це сталося. По-друге, якщо в Ви ставали на облік, то дані про це повинні бути у ТЦК, не так вже і багато часу пройшло. Посилатися потрібно нав Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу", який визначає призовний вік від 18 до 27 років.

    Богун Сергій Павлович

    Якщо Ви маєте статус призивника - нічого боятися не потрібно. Наразі призов на строкову службу не проводиться.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вам не мають права видати тимчасове посвідчення, оскільки за віком Ви є призовником.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України