Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 січня 2024, питання №101019 240₴

Повернення речей із військомату

Добрий день
Сьогодні мене намагались силою затащити у машину ТЦК, При цьому погрожували.
В звязку із погрозими був змушений залишити сумку із речами і документами (паспорт громадянина україни) у працівників ТЦК. Працівники ТЦК забрали мої речі, пролвели огляд і знайшли документи, відносно яких знайшли місце приписки. Після чого почали погрожувати дзвінками моїм батькам. Як я можу повернути свої речі, без власної присутності. Чи може це зробити дружина? По телефону, моїм батькам вони казали що паспорт у них.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня.по перше вимагайте негайне повернення речей , якщо вони вам телефонують. Також, якщо ви загубили паспорт або його хтось знайшов у першу чергу про це треба повідомити у поліцію. Якщо у вас є докази, що вам хотіли викрасти поміняли фізичну силу пишіть заяву до поліції. Щоб відновити паспорт треба всеодно звертатися до поліції. Якщо вас шантажують, погрожують фіксуйте докази.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.9%

    Доброго дня, Ігоре!

    На жаль, документи Ви зможете забрати із ТЦК тільки у разі персональної явки. Їх навіть не віддадуть, якщо з'явиться хтось із нотаріальною довіренністю від Вас - перевірено практикою.

    Можна, звичайно, спробувати подати адвокатський запит або по Ваші документи може з'явитись сам адвокат, але результат в такому випадку також непередбачуваний.

    Отже, вибір в даному випадку, який я можу Вам запропонувати, - не дуже великий.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    21.9%

    Доброго дня!

    Вам необхідно звернутися до поліції або Державного бюро розслідувань із заявою про викрадення паспорту та інших речей. Такі дії зі сторони ТЦК є кримінальним правопорушенням.

    Всі розмови фіксуйте та збирайте доказову базу. Можливо є дані камер відеоспостереження.

    Документи та особисті речі може спробувати забрати Ваша дружина по довіреності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Пономаренко Наталія
    43.8%

    Доброго дня, шановний Ігор! Ви маєте повне право на повернення своїх речей, які утримуються невідомими особами без достатніх правових підстав.

    Запропонуйте їм повернути документи і речі по-доброму. Бо по-поганому Ви маєте право ініціювати відкриття кримінальної справи щодо працівників ТЦК та стверджувати, що окрім документів вони привласнили ваші гроші, тобто зайнялися пограбунком на робочому місці (ст. 187 ККУ "Розбій", або ст. 357 ККУ "Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження" у поєднанні зі статтею 426-1 ККУ "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень").

    Відповідно до ч. 3 ст. 357 Кримінального кодексу України, незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Усі розмови та дзвінки фіксуйте на влаштований в телефон диктофон. Якщо не зручно вмикати кожного разу, то в телефоні є функція автовмикання диктофону при кожному вхідному чи вихідному дзвінку.

    Додатково можете повідомити, що усі погрози та протиправні дії Вами фіксуються і будуть доведені Вашим адвокатом до міжнародних засобів масової інформації та правозахисних організацій, включаючи Раду Європи та Верховного комісара ООН з прав людини, а так само Уповноваженого Верхоної Ради України з прав людини та їх безпосереднє Військове командування аж до Головнокомандувача ЗСУ Залужного В.Ф.

    Треба вже знімати нальот недоторканості з цих злочинців, які взагалі втрачають зв'язок з реальністю і вважають, що їм дозволено усе.

    Хмельницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону , начальник - Дракін Олег Ігорович.

    29000, Хмельницька обл., м. Хмельницький, вул. Пилипчика, 65

    тел. чергового (0382)70-08-82, (0382)70-08-83

    тел. гарячої лінії (0382)70-08-82, (0382)70-08-83

    Оперативне командування «Захід» (ОК «Захід», в/ч А0796) , командувач - генерал-майор Літвінов Сергій Петрович

    33027, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Дубенська, 2.

    callcentr_okzah@post.mil.gov.ua

    Телефон: 0-800-500-410

    Не знаю чи є у Вас у Хмельницькій області пристойні адвокати, які зможуть представляти інтереси Ваші та Вашої дружини при отриманні документів та супровід кримінальної справи, у разі відмови, але бажано заручитися дружині супроводом адвоката. Бо якщо Ви думаєте, що особи у ТЦК мають мужність чи чоловічу гідність і не піднумуть руку на жінку чи не візьмуть жінку у заручниці, то Ви дуже помиляєтесь. Дна у цих осіб, не можу назвати їх людьми, - однозначно вже немає. І кожен день подібних "випадків" про це говорить яскраво та однозначно. Власне як і факти переписування військовозобов'язаними на дітей воєнкомів нерухомості, які не бачать ні суди, ні прокурори.

    Щиро Вам співчуваю та розумію ситуацію. Нажаль маємо таку владу, яку маємо.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Сьогодні мене намагались силою затащити у машину ТЦК, При цьому погрожували.В звязку із погрозими був змушений залишити сумку із речами і документами (паспорт громадянина україни) у працівників ТЦК. Працівники ТЦК забрали мої речі, пролвели огляд і знайшли документи, відносно яких знайшли місце приписки. Після чого почали погрожувати дзвінками моїм батькам. Як я можу повернути свої речі, без власної присутності. Чи може це зробити дружина? По телефону, моїм батькам вони казали що паспорт у них.

    Щодо Вас явно відбулися незаконні діїї. При цьому, бажано розібратися у Вашому військово-обліковому статусі, але це точно ніяк не відмінить абсурдних дій та силової мобілізацїі представників ТЦК.

    Зараз Ви точно маєте право на повернення своїх речей та документів, і при чому я точно не раджу Вам йти туди самостійно. Дійсно, це може зробити дружина або будь-яка інша особа, але краще оформити довіреність. Навіть може спробувати забрати Ваші речі Ваш адвокат, втім для цього потрібно укладати договір про надання правничої допомоги.

    Якщо не вийде, варто подавати скаргу на такі дії працівників ТЦК та СП до:

    1. Міністерства оборони України.

    https://www.mil.gov.ua/zvernennya-gromadyan/forma-...

    2. За захистом конституційних прав громадян на звернення до органів державної влади та реалізацію їх прав на оскарження прийнятих рішень органами державної влади, громадяни мають право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини https://ombudsman.gov.ua

    Подати звернення до Уповноваженого можна:

    - на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

    - через скриньку за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ;

    - поштою на адресу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008,

    - подати усне звернення на гарячій лінії: 0-800-501-720

    3. Оперативного Командування "Захід"

    https://www.facebook.com/operationalcommandwest/

    4. Генерального штабу України.

    https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/?locale=r...

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України