Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 лютого 2024, питання №101257 550₴

Бронювання і військовий квиток

Я працюю на критично важливому підприємстві. Роботодавець готовий надавати мені бронь, але мені настало 27 років і він не може її надати поки я не отримаю військовий квиток. Чи є безпечний механізм проходження влк і отримання військового квитка, так щоб я на наступний день не отримав моб. розпорядження, а мав час щоб роботодавець оформив мені бронювання?

Відповіді юристів (7)

    Пономаренко Наталія
    9.1%

    Доброго дня, шановний Максиме! Нажаль безпечних варіантів немає. Єдине, що можливо у майбутньому у разі створення кабінету військовозобов'язаного, можна буде формувати військово-облікові документи онлайн і військовий квиток буде замінений на електронний витяг, як з місцем реєстрації. Але це або не буде здійснене, або перспектива не близька.

    До цього часу Вас дійсно можуть мобілізувати одразу ж. Це все залежить від індивідуальної адекватності конкретних працівників ТЦК. Бо одні дійсно працюють як треба і розуміють, що не можна тягти в армію працівників оборонної сфери, інші - ж лише виконують план по мобілізації і їм відверто начхати кого вони по кількості здадуть у військові частини і що потім навоюють командири з таким контингентом.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    7.3%

    Доброго дня, Максиме!

    Єдиний безпечний шлях у Вашому випадку - це наявність підстави для відстрочки, з вичерпаним переліком яких Ви можете ознайомитись у статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Якщо в Вас її не має, то події можуть відбуватися наступним чином:

    Ви приходите до ТЦК, немаючи підстави для відстрочки, Вас 100 % направляють на ВЛК, а далі видають мобілізаційне розпорядження.

    Отже, безпечного механізму у Вашому випадку не існує.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    18.2%

    Доброго дня!

    Чи є безпечний механізм проходження влк і отримання військового квитка, так щоб я на наступний день не отримав моб. розпорядження, а мав час щоб роботодавець оформив мені бронювання?

    Самий безпечний варіант проходження ВЛК - це мати підставу для відстрочки, яка зазначена у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо у Вас проблем зі здоров'ям немає, то після проходження ВЛК, Вам видадуть військово-обліковий документ та повістку на відправку (мобілізаційне розпорядження). Поважною причиною для неявки по повістці є хвороба, яка підтверджена лікарняним або довідкою зі стаціонару. Проте, не виключено, що військовий квиток Вам видадуть лише в день зазначений в повістці. Тому ризиків дуже багато.

    На жаль, забронювати згідно приписного не зможуть, адже належними військово-обліковими документами для військовозобов’язаних є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    7.3%

    Доброго дня, візьміть довідку з підприємства , що ви працюєте на критичній інфраструктурі і підлягаєте бронюванню.

    Якщо вам будуть намагатися вручити бойову повістку (мобілізаційне розпорядження) не підписуйте його, у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це робота на підприємстві критичної інфраструктури.

    Нажаль іншого безпечного механізму не має. Треба звертатися, роботи квиток для отримання бронювання.

    Пам'ятайте насильно вас ні хто не має право мобілізувати, якщо ви дійсно підлягаєте бронюванню, вам нічого не загрожує.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.7%

    Вітаю Вас!

    Я працюю на критично важливому підприємстві. Роботодавець готовий надавати мені бронь, але мені настало 27 років і він не може її надати поки я не отримаю військовий квиток. Чи є безпечний механізм проходження влк і отримання військового квитка, так щоб я на наступний день не отримав моб. розпорядження, а мав час щоб роботодавець оформив мені бронювання?

    Дійсно, з приписним Вас не забронюють, оскільки Вам ще не присвоєно ВОС. ВОС присвоється в процесі отримання військово-облікового документу військовозобов'язаного. Єдиного та безпечного механізму, на жаль, немає. Якщо Ви не маєте права на відстрочку від мобілізації, Вас з високою ймовірністю взагалі можуть мобілізувати.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

    2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    2. Військовозобов’язані, зазначені у частині першій цієї статті, не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    3. Порядок та організація бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Під час дії воєнного стану бронювання військовозобов’язаних може також здійснюватися за списком військовозобов’язаних, поданим у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку відповідним органом державної влади, іншим державним органом, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією, зазначеними в частині першій цієї статті.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76

    ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Знаю про успішні кейси в аналогічній ситуації, але там багато чого залежить від роботодавця. Без його допомоги тут не обійтися, скоріше за все.

    Успіхів. З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    7.3%

    Вітаю,

    Щоб отримати військовий квиток з визначеною військово-обліковою спіціальністю обов'язково прийдеться пройти ВЛК. Бронювання займає не меньше місяця. А мобілізаційне розпорядження після ВЛК можуть видати сьогодні на завтра. Знаю декілька випадків, коли так би мовити не встигли з бронюванням - сьогодні прийшло підтвердження, а вчора вже мобілізували. Тому дійсно багато залежить від працівників ТЦК, вашого роботодавця та вас.

    Токмач Галина Николаевна
    18.2%

    Доброго дня, Максиме!

    Чи є безпечний механізм проходження влк і отримання військового квитка, так щоб я на наступний день не отримав моб. розпорядження, а мав час щоб роботодавець оформив мені бронювання? - лише у разі наявності підстави для відстрочки, наведеної у статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У такому випадку Ви звертаєтеся до ТЦК, подаєте письмову заяву на відстрочку + документи, що підтверджують ваше право на її отримання. Заява подається в оригіналі, всі інші документи - у звичайних копіях (при цьому з собою потрібно мати також оригінали). Її потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    ХХХ

    Якщо підстави для відстрочки немає, то варіант самостійного візиту до ТЦК (без виклику по повістці) з метою отримання військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного є доволі ризикованим. Якщо наважитеся на нього, порядок дій має бути наступним:

    1) Ваш роботодавець направляє на ім'я керівника ТЦК заяву з проханням посприяти в якнайшвидшому отриманні Вами, працівником критично важливого підприємства, військово-облікового документа з метою подальшого бронювання для забезпечення функціонування економіки та життєдіяльності населення в особливий період. Раджу надіслати як на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) так і на електронну адресу ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html);

    2) Після цього берете ваші паспорт, код, три фотографії 3х4, посвідчення про приписку до призовної дільниці (підлягає обміну на військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), трудову книжку, довідку з місця роботи про те, що Ви починаючи з ___року та по сьогоднішній день обіймаєте таку-то посаду в критично важливому підприємстві ___, письмову заяву про взяття на військовий облік військовозобов'язаних та видачу військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

    Заяву потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс.

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду...

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

    3) ТЦК має прийняти вашу заяву, провести уточнення облікових даних, оформити відповідний військово-обліковий документ та внести туди відмітку про взяття на військовий облік військовозобов'язаних, в тому числі інформацію про вашу ВОС;

    4) На жаль, може трапитися ситуація, що ТЦК не захоче видавати Вам військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, допоки Ви не пройдете ВЛК (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08).

    Ось тут головний ризик для Вас. Оскільки, якщо за результатами проходження ВЛК Вас буде визнано придатним чи навіть обмежено придатним до військової служби за станом здоров'я, то замість військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного Вам можуть видати повістку на відправку до в/ч (тобто, мобілізувати). За неявку по такій повістці буде загрожувати кримінальна відповідальність згідно ст.336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, що карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.).

    Тому допоки Вам на руки не буде видано військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, не закінчуйте проходити ВЛК. Можете говорити, що був відсутній лікар, велика черга, лікарня була закрита через повітряну тривогу тощо.

    Строки проходження ВЛК законодавством не регламентовані, а максимальна відповідальність на сьогоднішній день - штраф 3400-5100 грн згідно статті 210-1 КУпАП.

    Крім того, є поважні причини для неявки до ТЦК (наприклад, перебування на стаціонарному/амбулаторному лікуванні).

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України