Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 03 лютого 2024, питання №101376 240₴

Отсрочка при гибели родителей

Добрый день. Подскажите будьласка! Отец и мать, граждане Украины, погибли подорвавшись на мине, на границе Украины и росси со стороны рф. В наличии только копии свидетельства и справки о смерти выданных рф. Есть ли какая нибудь перспектива по отсрочке, и если есть то , что нужно сделать?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, російські документи у період військового стану на території України не мають ні якої юридичної сили. Тому отримати відстрочку за наявними документами не вийде.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    41.7%

    Доброго дня, Сергію!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;".

    Ваша ситуація дуже складна. Перш за все прийдеться в судовому порядку визнавати батьків померлими. Оскільки документи видані на території рф у зв'язку з введенням війського стану та розірванням Україною дипломотичних стосунків с державою-агресором будь які правочини, в тому числі, свідоцтва про смерть, сторанами не визнаються.

    Відповідно до ст. 46 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці постійного проживання останньої немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припускати її загибель від певного нещасного випадку, — протягом шести місяців.

    При цьому особа, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, а отже й під час дії воєнного стану, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення цих дій. Зважаючи на конкретні обставини справи, суд може оголосити фізичну особу померлою і до закінчення цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

    ЦК України передбачає кілька строків, що мають правове значення для визнання особи такою, що померла:

    1) 3 роки — загальний строк;

    2) 2 роки від дня закінчення воєнних дій — у випадку, якщо особа пропала безвісти у зв’язку з цими діями (бойові дії, воєнний стан, потрапляння у полон);

    3) 6 місяців — якщо особа пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припускати її загибель від певного нещасного випадку (внаслідок катастрофи, стихійного лиха, руйнування місця перебування особи під час бойових обстрілів, бомбардування тощо).

    Підставою для оголошення особи померлою в судовому порядку є не факти, які напевне свідчать про її загибель, а обставини, що дають підставу припускати смерть такої особи.

    Тож, для встановлення юридичного факту, а саме визнання людини померлою, заявникові – рідним, подружжю, дітям – необхідно звернутися до суду із відповідною заявою та доданими до неї доказами безрезультатного розшуку особи, відомостей про обставини її останнього відомого місця перебування та зникнення, можливо повідомлення про бойові дії, фізичні втрати за місцем служби або перебування особи.

    За результатами розгляду даної заяви суд приймає рішення про визнання особи померлою.

    https://jurfem.com.ua/oholoshennya-luidyny-pomerlo...

    Далі можливо доводити, що смерть батьків відбулася у зоні бойових дій під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Отже, станом на зараз Відстрочку Ви отримати точно не зможете. Для того потрібно буде прикласти багато зусиль і це займе в Вас немало часу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас!

    Співчуваю Вас, але за даними документами Ви не зможете оформити собі відстрочку від мобілізації. Вона надається тим, у кого близькі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, тобто обов'язковим є саме виконання бойових завдань.

    У Вашій же ситуації дуже багато проблем, починаючи з того, що документи видані країною-агресором рф та можуть бути не прийняті в Україні. Та ще й батьки не брали участі у здійсненні заходів із забезпечення безпеки.

    Складно буде, на жаль...

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Дорого дня!

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2023 р. №107 «Деякі питання прийняття на території України під час воєнного стану документів, виданих уповноваженими органами іноземних держав» установлено, що під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо) у разі, коли станом на 24.02.2022 такі документи приймалися на території України без спеціального посвідчення.

    Станом на 24.02.2022 у відносинах із зазначеними державами-сторонами Гаазької конвенції 1961 року діяла Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, статтею 13 якої визначено, що документи, які на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за встановленою формою та скріплені гербовою печаткою ухвалюються на територіях інших Договірних Сторін без будь-якого спеціального посвідчення; документи, які на території однієї з Договірних Сторін розглядаються як офіційні документи, користуються на територіях інших Договірних Сторін доказовою силою офіційних документів.

    Таким чином, протягом строку, визначеного постановою Кабінету Міністрів, офіційні документи, видані у вищезазначених державах (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, росія та білорусь), можуть прийматися на території України без вимоги додаткового засвідчення, а по завершенні такого періоду - прийматимуться за умови їх засвідчення апостилем.

    Отже ,свідоцтво про смерть Ваших батьків, видане на території РФ, є дійсним в Україні без додаткового засвідчення, протягом дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення.

    Як правило, відстрочку по даній підставі отримують родичі військовослужбовців, щодо перспективи отримання відстрочки внаслідок загибелі цивільних, то зі сторони ТЦК можна чекати чого завгодно. До Вас можуть виникнути зайві питання щодо перебування Ваших батьків на території РФ, як Ви отримали свідоцтва про смерть та ін. Не виключено, що ТЦК можуть звернутися до СБУ щодо Вашої перевірки.

    Перегляньте й інші підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України