Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

03 лютого 2024, питання №101390 250₴

Сбор, удаление сухостоя деревьев в черте города

Добрый день, легально ли собирать, удалять, перевозить сухие деревья (сухостой) в черте города? Небольшими нормами.
Участки в основном безхозные, заброшенные, посадки, прижелезнодорожные места и т.п. В общем не частная собственность.
Заранее благодарю за ваши ответы.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, вам потрібно отримати дозвіл від міської ради.

    Згідно зі статтею 185 Кримінального кодексу України, збирання громадянами сухостою, відмерлих гілок чи інших частин дерева на території лісового фонду вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів (крадіжкою чужого майна).

    Без дозволу Можно лише збрати впавше гілля, але при цьому не використовувати ні яких інструментів, пил топорів і т.д.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    88%

    Доброго дня, Дмитро!

    Збір сухостою, відмерлих гілок та інших частин дерева в лісі вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів і прирівнюється до крадіжки чужого майна.

    За такі дії передбачено штраф 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські роботи на 80-240 годин, виправні роботи до дворічного періоду та арешт від 6 місяців до 3 років.

    Стаття 64 КУпАП - порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі та вивезення деревини, заготівлі живиці може накладатися штраф від шести до чотирнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від десяти до шістнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 65 КУпАП - незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 65-1 КУпАП "Знищення або пошкодження полезахисних смуг та захисних лісових насаджень" передбачає накладення штрафу на громадян від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    А порушення за ст. 66 КУпАП "Знищення або пошкодження підросту в лісах" тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Детальніше про це читайте тут:

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Відповідальність_за_порушення_встановленого_порядку_використання_лісосічного_фонду,_заготівлі_і_вивезення_деревини,_заготівлі_живиці

    ВИСНОВОК:

    Аби уникнути будь якої відповідальності за збирання сухостою, Ви можете отримати дозвіл на це у виконавчому органі місцевої влади. Маючи дозвіл, Ви без проблем можете збирати сухостій та не хвилюватись за наслідки своїх дій.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Існує окремий порядок вирубки дерев в межах населеного пункту (не в лісі). Згідно ч.3 ст.28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України..

    Так, відповідно до п.3, 4, 5 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 №1045, видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради на підставі ордера. Отримати такий ордер можна, подавши заяву про необхідність вирубки дерева (в цій заяві необхідно вказати підставу для вирубки - вони перераховані в п.2 Порядку).

    Таким чином, можна прийти до висновку, що рубати / пиляти, перевозити дерева можна тільки при наявності відповідного квитка. Крім того, рубати можна рівно стільки дерев (або менше) і тільки на тій ділянці, тієї породи, що визначені у квитку або ордері.

    Штраф за зрубане дерево/штраф за спиляне дерево є видом адміністративної та кримінальної відповідальності, передбачений він в різних розмірах залежно від наслідків і того, яким способом була здійснена вирубка. Т

    Адміністративна відповідальність -ст. 65, 66, 67 КУпАП.

    Так, за незаконну вирубку, пошкодження, перевезення або зберігання дерев / саджанців / самосіву в лісі або чагарників передбачений штраф на фізичних осіб від 510 до 1020 грн. Якщо таке правопорушення зробити повторно (протягом 1 року з моменту залучення вперше), то штраф для звичайних людей - від 1020 грн до 1530 грн.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України