Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 лютого 2024, питання №101434 250₴

Знят з війскового обліку у 2014р.

Після проходження ВЛК у 2014 році був знят з війскового обліку згідно гр.ІІ, ст.61а, наказу #402 від.2008р.
Дословно у війсковому квітку написано: "непридатний до війскової служби зі зняттям з війскового обліку по гр.ІІ, ст.61а, наказу 402/2008".
Читав що всі зняті з війскового обліку з 2006 по 2015р.р. мають зараз знов пройти ВЛК для підтвердження чи спростування попереднього рішення ВЛК.Чи це дійсно так?Чи був я знят з війскового обліку за наказом #342, адже в війсковому квітку позначено наказ 402/2008?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Те, що стосується знятих по наказу № 342, не розповсюджується на Вас. Насправді юридично Вас було визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, а не зі зняттям. У 2014 році стаття 61А передбачала саме таке формулювання.

    Виключена з військового обліку особа є невійськовозобов'язаною, чинним законодавством не передбачено право працівників ТЦК поновлювати таких осіб на обліку. Вручити повістку і направити на ВЛК також не мають жодного права. Якщо це відбувається, подавайте скаргу на гарячу лінію МОУ прямо під час потенційного вручення.

    По суті, Вам би вирішити питання із ТЦК, шляхом внесення змін у запит та корегування слова "ЗНЯТТЯМ" на "ВИКЛЮЧЕННЯ", але знаючи їх правову обізнаність, не раджу це робити.

    Ви невійськовозобов'язаний, відповідно не можете бути мобілізованим. Вручення повістки Вам також є незаконним.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Взагалі Вам повинні були проставити печатку про виключення з військового обліку, а не про зняття, оскільки пункт а) статті 61 графи ІІ передбачає саме виключення з віськового обліку через непридатність до проходження військової служби.

    Згідно зі статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Отже, оскільки Ви були зняті за статтею, яка передбачає виключення з військового обліку, то Вам перепроходити ВЛК не потрібно, так як Ви вже більше не є військовозобов'язанним, тому можете не хвилюватись з цього приводу. Поновити на військовму обліку Вас не мають права.

    Єдине питання, яке залишається, то це відмітка у Вашому ВОД "знятий" замість "виключений". Для того аби зробити відповідні виправлення, потрібно, на жаль, звертатись до ТЦК особисто. Це, звісно, за умови, якщо Ви того потребуєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    20%

    Доброго дня, шановний Олег! Наразі таких вимог немає. Тобто ТЦК вимагає таке безпідставно.

    Але до Верховної Ради було внесено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (№ 10449 від 30.01.2024)

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604

    В ньому дійсно передбачено такий обов'язок, хоча це є абсолютно неконституційним, владі дозволено в умовах воєнного стану самій собі витворяти будь-що. Ні про які зворотні дії в часі актів індивідуальної дії та правові визначеності і верховенства права мова не йде.

    Тобто, якщо Ви потрапите в поле зору ТЦК - можуть бути проблеми.

    Крім того, Верховна Рада умисно змінила норму та тепер запис має бути не про зняття з обліку, а про виключення. І то це не дає нічого, якщо наприклад Вас було знято з обліку за віком, а потім вік було піднято.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас, пане Олег!

    Стаття 61 А Розкладу хвороб наказу МОУ 402 передбачає виключення із військового обліку, а не зняття.

    Згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви повинні бути ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    При неправомірних діях ТЦК - свої права доведеться відстоювати у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, якщо ви не збираєтеся виїжджати за кордон, то вам ні куди звертатися не потрібно. Ви вже не військовозобов'язаний, тому не підпорядковуєтесь ТЦК . Будь яка відповідальність відсутня.

    Поки ви добровільно не пройдете Влк вам ні яким чином не поновлять на обліку, зробити це ви можете лише добровільно. Ні один закон, або нормативний акт цього робити вас не забов'язує.

    Але є одне НО. Якщо ви захочете виїхати за кордон, вам не пропустять, так як у вас не правильний запис у військовому квитку. Треба щоб було зазначено ВИКЛЮЧЕНО З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. ТОБТО ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВАМ ПОТРІБНО БУДЕ ВИПРАВИТИ ЗАПИС.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України