Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 лютого 2024, питання №101672

Як по закону поступити з військовим обліком якщо не закінчив заповнювати документи і віїхав з родиною за кордон

Мені 2023 виповнилося 18. В 2022 робив документи для військового обліку, але не встиг закінчити і виїхав з родиною до Польщі. Зараз я перебуваю в Польщі. Маю Pesel і біометричний загранпаспорт. Зараз навчаюсь. Чи порушую я закон?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    52. Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

    53. Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клієнт 3 місяці тому

      Добридень. Чи я маю статус допризовника оскільки не завершив процедуру ставання на облік? Що в такім разі мушу робити за законом, якщо здобуваю освіту в Польщі?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Вам потрібно прийти в консульство та стати на облік. Це не Ваша проблема, що у Вас немає приписного.

        • Роман Клієнт 3 місяці тому

          Дякую за відповідь

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Був радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України