Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 лютого 2024, питання №101735 250₴

Відстрочка від мобілізації на підставі здійснення догляду на непрофесійній основі

Вітаю, шановна спільното.
Онук здійснює догляд за дідом на непрофесійній основі, призначено компенсацію. Групи інвалідності у діда немає. До цього часу онук не подавав до ТЦК заяву та документи на оформлення відстрочки. Цікавить наступне: чи матиме право на відстрочку військовозобов'язаний після прийняття нового закону про мобілізацію у теперішній редакції? Якщо не матиме, то чи варто зараз подавати документи і які (перелік) в ТЦК, щоб отримати відстрочку ще за поки що діючим законом, та чи буде ця відстрочка діюча після набрання законної сили новим Законом?
Зазначу (якщо це має значення), що онук, це син покійної дочки, а є ще син у дідуся, який працює, проживає в іншому населеному пункті.

Відповіді юристів (8)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас, пані Ірино!

    Згідно абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (діючого на даний час) не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за особою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    На жаль, якщо рідний син дідуся є працездатним та у нього немає медичних протипоказань щодо можливості здійснення догляду - тоді, навіть, при діючій редакції ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - онук немає права на відстрочку, адже є рідний син , який в першу чергу має обов'язок здійснювати такий догляд.

    Але, якщо онук не проходив строкову службу та не закінчував військову кафедру, а звійськових документів у нього посвідчення про приписку до призовної дільниці - до 27 років по статусу онук являється призовником та не підлягає мобілізації. Проте, згідно законопроєкту 10449 можливе зменшення призовного віку до 25 років. Якщо даний законопроєкт буде прийнятий, то в статусі призовника онук буде перебувати до 25 років.

    Крім того, онук має право на перетин кордону разом із дідусем.

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» онук можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1: “ У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для перетину кордону необхідно мати:

    1. Закордонні паспорти онука та дідуся

    2. Довідка про отримання компенсації на догляд

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаюу спіхів та вдалого дня!

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за відповідь. Онуку 36 років, має військовий квиток, обмежено придатний у військовий час. Не служив, не було військової кафедри.

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! В такому разі онук є військовозобов'язаним, тому без наявності відстрочки він підлягає мобілізації.

        Майте на увазі, що підстава для відстрочки має умову - онук отримає відстрочку, якщо відсутні інші особи, які можуть здійснювати догляд за дідусем. Якщо син дідуся працездатний - онуку відмовлять у відстрочці.

        ТЦК спочатку направить на ВЛК, а потім видасть повістку на відправку та мотивує це тим, що військовозобов'яний не надав підтвердження, що у особи, за якою здійснюють догляд відсутні інші доглядальники.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Наразі відстрочка онука можлива і передбачена статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в ній зазначено:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Відстрочку в даному випадку підтверджено довідкою про виплати державної компенсації за догляд на непрофесійній основі. Проте при зверненні до ТЦК треба пам'ятати про вимогу закону щодо відсутності інших осіб, які можуть здійснювати догляд. Це треба доводити.

    В законопроекті щодо змін до законодавства про мобілізацію така підстава не передбачена. Проте не факт, що законопроект дійде до свого прийняття саме в такому вигляді.

    В будь якому разі, можливо, дійсно краще отримати відстрочку зараз, а потім після прийняття змін посилатися на ст. 58 Конституції України про незворотність дії закону у часі.

    Для того треба подати до ТЦК заяву та додати до неї довідку ЛКК форми 080-4 про необхідність догляду за дідом та довідку про виплату компенсації за догляд на непрофесійній основі.

    Пам'ятайте, що також треба довести відсутність інших осіб, які могли б за дідом доглядати. Це важливо!

    Наприклад, треба надати докази того, що син діда проживає в іншомук місті і фізично не може діда доглядати. Це може бути витяг з реєстру територіальної громади, де прописаний син, його нотаріально завірена заява про неможливість догляду тощо.

    Доречи, щодо виїізду за кордон, про який тут згадують колеги... За нинішньої "атмосфери" на пунктах пропуску прикордонники навряд чи пропустять онука з дідом через кордон. Годі й пробувати! Тільки час втратите.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      Добрий день, Юрій. Дякую за відповідь. Маю уточнень декілька: місцевий ТЦК спочатку хоче бачити довідку про проходження ВЛК, а потім вже розглядати пакет документів про надання відстрочки. Чи правомірно це? Ви надаєте допомогу у складанні заяви про надання відстрочки і подальший супровід?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        ТЦК роблять таке повсякчасно і в усіх регіонах України. Це вже, на жаль, перетворилось у хибну практику.

        В таких випадках, коли не в який спосіб не вдається подати заяву про відстрочку персонально, я рекомендую клієнтам відправляти її з підтверджувальними документами Укрпоштою замовним листом з описом вкладення. Після отримання заяви працівниками ТЦК Укрпошта надсилає відправнику підтвердження факту отримання замовного листа, і це надалі може служити доказом подання заяви про відстрочку.

        Що стосується підготовки такої заяви, то я робив це вже не знати скільки разів за останні пару років. Маю зразки заяв (персоніфіковані, звичайно) буквально по всім існуючим підставам та на всі випадки життя. ))

        Супровід також можливий.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю Вас!

    Вітаю, шановна спільното.Онук здійснює догляд за дідом на непрофесійній основі, призначено компенсацію. Групи інвалідності у діда немає. До цього часу онук не подавав до ТЦК заяву та документи на оформлення відстрочки. Цікавить наступне: чи матиме право на відстрочку військовозобов'язаний після прийняття нового закону про мобілізацію у теперішній редакції?

    У нього і зараз, відверто кажучи, не все так добре з відстрочкою, оскільки за Вашими слова у дідуся є ще син, який у першу чергу має здійснювати постійний догляд за своїм непрацездатним батьком. Вимоги про відсутність інших осіб у даній ситуації є ключовою. Те, що ним було оформлено догляд через соцзахист, і тим самим зроблено фактично неможливо, не надає права на відстрочку при наявності працездатного сина.

    Годі вже говорити про тепернішню редакцію, яка взагалі відкидає будь-які догляди не за особами першого ступеня споріднення. Тому відповідідь на дане питання - НІ.

    Якщо не матиме, то чи варто зараз подавати документи і які (перелік) в ТЦК, щоб отримати відстрочку ще за поки що діючим законом, та чи буде ця відстрочка діюча після набрання законної сили новим Законом?

    Ні, не варто і зараз робити будь-яких кроків. Справа в тому, що самі по собі документи про відстрочку розглядаються протягом деякого часу. У певних областях України комісія з розгляду документів засідає взагалі 1 раз на місяць, що сприяє великій завантажності та затримці. До прикладу, у лютому можуть розглядатися документи тільки за грудень 2023 року - січень 2024 року.

    Так, якщо б йому вдалося оформити відстрочку, він би мав її після набрання чинності Законом. Але майте на увазі, що:

    1. Відстрочка буде надана максимум на 6 місяців.

    2. За описаних Вами умов я не впевнений, що він взагалі і зараз має право на відстрочку.

    3. ТЦК буде затягувати розгляд документів по причині того, що можливо відстрочку взагалі немає сенсу надавати, бо новий законопроєкт цього не передбачає. Це очевидно.

    ВИСНОВОК: зараз не потрібно робити ніяких кроків, 100 %.

    Всього доброго Вам. З повагою.

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      Доброго дня, Вячеслав. Дякую за Вашу відповідь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України