Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 лютого 2024, питання №101890

Хто успадковує автомобіль після смерті власника?

Доброго вечора, склалась така ситуація, мій батько загинув(24.12.2023) при виконанні військового обов'язку, за 2 роки до того, він разом з моєю матір'ю(його жінкою) придбали автомобіль (на той момент та на момент смерті, жінка власника була з ним у шлюбі). Ми думали, що жінка власника, через 6 місяців, зможе переоформити її на себе, саме так нам сказав державний нотаріус, але зараз знайомий юрист, сказав, що мати загиблого також має право на частину, хоча вона не давала ні копійки для купівлі, в тех.паспорті авто вказаний загиблий. В мого батька з рідних є тільки, Я(його син, повних 14 років), його мати, та жінка. Підкажіть що в такій ситуації робити? Хто успадковує автомобіль, та кому які частки йдуть?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК). Діти успадковують після смерті своїх батьків, як батька, так і матері

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Ви всі спадкоємці першої черги, тому спадщина ділеться між Вами, Вашою матір'ю та матір'ю батька.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю, Артем!

    Якщо авто було придбано в шлюбі - відповідно він належав подружжю на умовах спільної власності, тобто чоловіку та дружині по 50 %.

    Батькова частина (50 % від вартості авто) спадкується порівну між його дружиною, батьками та дітьми.

    Виходить, що батькова частина, яка підлягає спадкуванню розподіляється таким чином - Ви отримаєте 1/3 (16,66 % від вартості авто), дружина батька - 1/3 (16,66 % від вартості авто) та мати батька - 1/3 (16,66 % від вартості авто).

    Якщо мати батька не подасть заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців - вона втратить право на авто. Поновити строки можна буде лише в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця спадкоємці першої черги можуть подати нотаріусу заяви про прийняття спадщини. Через те, що Ви є неповнолітнім, Вам заяву нотаріусу не обов'язково подавати, бо Ви спадкуєте автоматично. Після спливу шести місяців потрібно звернутись до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину. Спадкуватись мають, зокрема, об'єкти права власності Вашого батька та його частка в спільному майні подружжя.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України