Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 лютого 2024, питання №102241 300₴

Відстрочка від мобілізації

Я батько трьох дітей, але так сталося, що діти на мене не записні. Проживаю разом з ними та з їх матір'ю у цивільному шлюбі. Як мені отримати відстрочку?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Антоне!

    Я батько трьох дітей, але так сталося, що діти на мене не записні. Проживаю разом з ними та з їх матір'ю у цивільному шлюбі. Як мені отримати відстрочку?

    Зустрічне питання до Вас - хто батько дітей відповідно до їх свідоцтво про народження? Якщо там інформація записана зі слів матері, Вам для гарантованої відстрочки потрібно буде визнати батьківство через РАЦС.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    В цілому така підстава для відстрочки визначена у абзаці 4 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації наступним чином:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Втім, якщо діти не Ваші, то Ви, які їх вітчим, повинні або їх усиновити в судовому порядку, або отримати над ними опікунство. Останнє, в даному випадку, на жаль, неможливе через наявність матері.

    В будь якому разі Вам прийдеться доказувати, що діти знаходяться на Вашому утриманні. Таке нескладно довести, якщо батько дітей:

    помер чи безвісно відсутній,

    позбавлений батьківських прав,

    має велику заборгованіть по сплаті аліментів.

    Також це можливо у разі, якщо факт Вашого утримання дітей доведено в суді.

    Якщо ж діти, насправді, Ваші, то Вам треба звертатись до ДРАЦС зі спільною з дружиною заявою про визнання батьківства. У разі отримання відмови (що цілком можливо), прийдеться подавати позов до суду з тією ж вимогою. Для більш детальної консультації конкретно в цьому випадку треба знати деталі, оскільки можуть виникнути різні варіанти вирішення цього питання.

    Далі Ви готуєте заяву про відстрочку і подаєте її до ТЦК персонально разом з підтверджувальними документами.

    Також заяву про відстрочку з документами можна надіслати до військомату Укрпоштою замовним листом з описом вкладення, а лише потім після підтвердження отримання заяви звернутись до ТЦК персонально. Так буде безпечніше.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Антон Клієнт 3 місяці тому

      Діти від мене, вони просто не записані на мене.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Тоді, я Вам написав, як діяти далі. У разі відсутності запису щодо батька в свідоцтвах про народження дітей взагалі, треба звертатись до ДРАЦС із спільною заявою про внесення до свідоцтв Вас як батька. Якщо ж там фігурує як батько третя особа, то треба подавати спільну з дружиною заяву про визнання Вас батьком дітей і внесення змі у свідоцтва про народження дітей. Остання процедура більш складна, і для консультації по ній потрібно мати додаткову інформацію.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України