Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 15 лютого 2024, питання №102246 400₴

Нужно ли справка о доходах или платить налог на авто 118000$?

Собираюсь приобрести авто Б/У BMW M4 G82 2022 года за 118000$, официально нигде не работаю, налоги не плачу
Вопрос: нужно ли мне при покупке машины за наличку или криптовалюту предоставлять куда-то справку о доходах или платить какие то налоги при покупке авто?

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Податки платити Вам не прийдеться. Що стосується проблеми походження грошей, то все залежить від того, в якій спосіб буде проведено оплату авто.

    1 відповідності за частиною 1 статті 1087 Цивільного кодексу України встановлено, що розрахунки за участю фізичних осіб, не пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, можуть провадитися у готівковій або в безготівковій формі.

    При здійсненні безготівкових розрахунків допускається застосування платіжних інструкцій, передбачених законодавством України, банківськими правилами та звичаями ділового обороту.

    Ви у договорі к.-п. авто маєте право обрати будь-який вид безготівкових розрахунків на свій розсуд.

    Безготівкові розрахунки провадяться через банки, небанківських надавачів платіжних послуг, в яких відкрито відповідні рахунки, якщо інше не випливає із закону та не обумовлено видом безготівкових розрахунків.

    Частиною 3 статті 1087 ЦК України передбачено, що граничні суми розрахунків готівкою для фізичних осіб встановлюються Національним банком України.

    Наразі діє постанова Правління Національного банку України № 148 "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

    Отже, якщо це відбуватиметься безготівкою, то банк обов'язково запросить у Вас інформацію про джерела походження коштів, а також висуне вимогу актуалізувати анкетні дані, зазначені раніше в розділі про дохід. Крім того, у Вас виникнути питання щодо фінмоніторингу.

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Обсяг платіжної операції впливає, але не є вирішальним.

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу 2024 такі:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 3000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    *(можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка)

    Тепер, що стосується готівкових розрахунків та оплати авто у криптовалюті...

    Постановою № 148 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

    Пунктом 1 Положення передбачено, що воно розроблено відповідно до Закону України «Про Національний банк України» і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності, фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, фізичними особами.

    Пунктом 7 Положення встановлено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 5000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.

    Платежі на суму, яка перевищує 5000 гривень, здійснюються шляхом:

    • переказу коштів із рахунку на рахунок;
    • внесення та/або переказу коштів на рахунки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви як покупець не повинні платити податок при купівлі авто. Такий обов'язок має лише продавець авто та лише в тому разі, якщо це його другий продаж у поточному році.

    Довідка про доходи не потрібна.

    Якщо Ви купуєте авто на українських номерах - Вам також не потрібно сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

    Станом на сьогоднішній день, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування - або просто «пенсійний збір» - сплачується покупцем лише при першій реєстрації автомобіля. Відповідно це стосується легкових автомобілів куплених у салоні або ввезених з-за кордону, за винятком легкових авто, оснащених виключно електричним двигуном.

    Є декілька варіантів укласти договір купівлі-продажу авто :

    Для перереєстрації автомобілів, причепів, мотоциклів, мопедів продавцю та покупцю необхідно звернутися до будь-якого зручного для них сервісного центру МВС.

    У продавця мають бути такі документи:

    • паспорт громадянина України;
    • ідентифікаційний код;
    • наявне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    У свою чергу в покупця мають бути наявні: паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Довідка про доходи не потрібна.

    Договір купівлі-продажу в сервісному центрі МВС оформляється безкоштовно. Після перереєстрації транспортного засобу новий власник отримує новий номерний знак і свідоцтво про реєстрацію автомобіля вже на своє ім’я.

    Для перереєстрації авто у сервісному центрі МВС потрібні такі документи:
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи)
    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • документ, що підтверджує повноваження представника (у разі звернення через уповноваженого представника);
    • документ, що підтверджує правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортного засобу (договір-купівлі продажу)
    • документ, де зазначена вартість транспортного засобу (для первинної реєстрації транспортного засобу);
    • платіжні документи (платіжні доручення, квитанції) з кодом проведеної операції або відміткою банку, відділення поштового зв’язку або код проведеної операції (реквізити платежу) про внесення плати в будь-якій формі, який можливо перевірити за допомогою державного сервісу перевірки квитанцій за адресою: https://check.gov.ua/ ;
    • у разі оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі МВС, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу та документ про сплату податку на дохід від продажу об’єкта рухомого майна (виключення становлять: легкові автомобілі, мотоциклі, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартості та оподаткування виникає лише у випадку продажу/обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та/або мотоциклу, та/або мопеду);
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим, крім випадків першої реєстрації вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Владимир Клієнт 2 місяці тому

    А под финмониториг я попадаю? Могут ли быть какие-то вопросы от налоговой ?

    • Дерій Владислав Олегович

      Під фінмоніторг Ви попадете якщо Вам на карту прийдуть великі кошти.

      Обсяг критеріїв, за якими банк має право ініціювати перевірку клієнта досить обширний, але можна виділити основні з них, які беззаперечно стануть підставою для фінмоніторингу:

      • Клієнт здійснює постійні перекази за кордон або отримує перекази з-за кордону, отримує кредити чи позики з-за кордону.
      • Здійснення транзакцій з азартними іграми та лотереями.
      • Клієнт має відношення або зв’язки з Російською Федерацією або Республікою Білорусь.
      • Клієнт зареєстрований за адресою масової реєстрації або його адреса реєстрації є вигаданою.
      • Розмір витрат клієнта перевищує розмір надходжень на рахунок.
      • Клієнт отримує кошти від віртуальних активів (криптовалюти) на суму понад 30 000 гривень.
      • Клієнт регулярно здійснює або отримує значну кількість переказів (це може бути будь-яка кількість переказів та на будь-які суми, банк зіставляє інформацію про доходи клієнта та звичні обороти по рахунку, при їх невідповідності клієнт є ризиковим).
      • Якщо у клієнта відбулись значні зміни в розмірах фінансових операцій.
      • Новостворений суб’єкт господарювання переказує та /або отримує значні суми коштів.
      • Клієнт регулярно отримує перекази та одразу переводить їх у готівку.
      • Клієнт переказує чи отримує кошти, розмір яких перевищує 400 000 гривень.

      Тому якщо криптовалюту Ви будете спочатку зараховувати на свій банківський рахунок, а потім знімати готівку - тоді звичайно до Вас виникнуть питання щодо походження коштів і Вам потрібно довести, що Ви їх отримали легально.

      В протилежному випадку Вам заблокують рахунок.

      Зазвичай клієнт банку дізнається про те, що в нього буде проводитися фінансовий моніторинг через додаток банку. Відповідно він бачить сповіщення про те, що йому потрібно додати документи про походження коштів.

      У роботі з фінансовим моніторингом в першу чергу Ви повинні надати первинне пояснення. Тобто Ви отримали сповіщення і вам потрібно підготувати письмове пояснення, яке надіслати в банк.

      Щоб підтвердити походження коштів, потрібно надати документи, які вказують на їх джерела. Наприклад, це може бути декларація про майновий стан і доходи, договір позики, договір дарування, копії документів, що підтверджують джерела доходів родичів. Також часто використовується декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Річна, квартальна та інша фінансова звітність (якщо ФОП).

      Окрім усього переліченого, законодавством передбачена можливість надання інших документів, якими підтверджується походження коштів. Тому вище були перераховані лише деякі поширені приклади.

      Якщо пояснення буде недостатньо, банк може задати уточнюючі питання і відповідно після цього вже банк приймає фінальне рішення, чи відмовляти від обслуговування вам як клієнту, чи продовжувати з вами працювати. Якщо банк відмовить вам від обслуговування, то в такому випадку максимум, що ви можете зробити, це зобов'язати банк через суд повернути ваші гроші на інший банківський рахунок.

      • Владимир Клієнт 2 місяці тому

        Оплата или в наличке(не с карты) или в крипте будет

        • Дерій Владислав Олегович
          50%

          Якщо готівкою - під фінмоніторинг не попадете. Бажано при оформленні договору купівлі продажу при передачі готівки отримати розписку про отримання покупцем коштів.

          Якщо будете розраховуватись криптою - майте на увазі, що поки що криптовалюта не є офіційним платіжним засобом. https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/zm...

          Тому розраховуватись криптою досить ризиковано.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Розмір сплати транспортного податку не залежить від вартості авто. Його ставка фіксована — 25 тисяч грн на рік за кожен автомобіль, що підлягає оподаткуванню. Сплачується транспортний податок до місцевих бюджетів.

    В залежності від марки, під сплату підпадають авто, не старше 5 років.

    • Владимир Клієнт 2 місяці тому

      нужно ли мне при покупке этой машины за наличку предоставлять куда-то справку о доходах? Или ждать вопросов от налоговой и прочих служб?

      • Богун Сергій Павлович
        50%

        Никуда ничего не надо показывать. Вопросов от налоговой к Вам не будет.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України